Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ PRISUSTVOVAO SVETOSAVSKOM BALU Nikad ne smijemo da zaboravimo davno utkan svetosavski put

U Kulturnom centru Banski dvor, sinoć je održan šesti po redu Svetosavski bal u organizaciji kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“, a ovom balu je prisustvovao i gradonačelnik, Draško Stanivuković sa saradnicima.

Tom prilikom, naglasio je kako je izuzetna čast i radost biti dio jedne ovakve manifestacije, ali i svih onih manifestacija koje će tek da budu održane u našem gradu.

-Čast je prisustvovati Svetosavskom balu, šestom po redu koji se održava u našoj Banjoj Luci. Danas, naša najveća vrijednost kao naroda jeste da budemo prilagođeni modernom dobu u kojem živimo, ali da nikada ne zaboravimo svetosavski put, koji je davno utkan – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je zahvalio domaćinu na pozivu, te je iskoristio priliku da najavi sve ono što će u narednim danima u našem gradu biti organizovano u čast našeg prvog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja Svetog Save.

-Grad Banja Luka dodijeliće i Svetosavske nagrade najboljim učenicima, Aleja Svetog Save ukrašena je natpisima sa mudrim riječima našeg svetitelja iz kojih i danas možemo mnogo da učimo, a u petak biće održana i Svetosavska akademija – poručio je Stanivuković.

Sekretar Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“, Damir Jovanić naglasio je kako je želja organizatora da ova manifestacija bude tradicionalna, te da kao takva služi na ponos našem gradu.

-Svake godine mi podižemo kvalitet, kako programa, tako i sadržaja na ovoj manifestaciji. Svetosavski bal je tradicija, koja je počela davne 1846. godine na ideju našeg velikana Miloša Obrenovića, koji je za cilj imao da okupi Srbe koji su tada živjeli u Austriji i da na taj način pokaže svijetu da i mi imamo našu kulturu koju treba da gajimo i čuvamo. Naša ideja jeste da nastavimo to da radimo i da čuvamo našu kulturu od zaborava – istakao je on.

Ove godine, na Svetosavskom balu, osim KUD „Sveti Sava“, učestovali su KUD „Čajavec“, KUD „Piskavica“, KUD „Pelagić“, CKUDM „Veselin Masleša“.

Osim kulturno-umjetničkih društava na ovogodišnjem Svetosavskom balu učestvovali su i Lidija Pajić, Marko Cvijić, Nikolina Đekanović, Aleksandar Dulić uz pratnju Narodnog orkestra KUD „Sveti Sava“.

Specijalni gost ovogodišnjeg bala bio je glumac Andrija Kuzmanović.

Banjaluka

DIREKTNE MJERE POMOĆI Stanivukoviću donijele ogromnu podršku u Donjim Kolima

-Broj realizovanih investicija u Donjim Kolima i direktne mjere podrške zaslužne su za ogromnu podršku građana koju uživamo u ovoj mjesnoj zajednici kao i u cijeloj Banjaluci, napisao je na društvenoj mreži X gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da uz ovakvu stranačku infrastrukturu ubjedljiva pobjeda je jedini ishod koji očekuje u oktobru.

Nastavi čitati

Banjaluka

“INDEXI I PRIJATELJI” nastupili u Banjaluci, ovacije u punoj dvorani

Banjaluka je sinoć uživala u koncertu “Indeksa” i prijatelja koji je održan u dvorani Borik.

Uz bezvremenske hitove grupe “Indexi” kroz projekat “Indexi i prijatelji” brojne kolege, ali i banjalučka publika, prisjetili su se istaknutog gitariste, kompozitora, producenta, aranžera i člana ovog benda Slobodana Bode Kovačevića.

Naime, ove godine se obilježava 20 godina od Slobodanove smrti, a svoj posljednji koncert “Indexi” su imali upravo u banjalučkom “Boriku” u maju 2001. godine, pišu Nezavisne novine.

Nakon pjesme “Moja Hana” kojom je započet sinoćnji koncert, nizale su se pjesme koje znaju sve generacije kao što su “Žute dunje”, “Krivac si ti”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Jutro će promijeniti sve”, “Balada” i mnoge druge. Zoran Predin otpjevao je poznatu pjesmu “Pozdravi Sonju”.

Sinoć su se Fadilu Redžiću, Neni Jurinu, Peci Peteju, Sinanu Alimanovići, te gitaristi Murisu Varajiću pridružili i Vlatko Stefanovski, Branko Đurić, Boris Novković, Dado Topić, Seid Memić – Vajta, Dejan Cukić, Aida Mušanović Arsić, Hari Mat Hari, Nermin Puškar, Vlado Kalember i drugi.

Naime, Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge hitove Indexa. Njegove kreacije kao što su “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Projekt “Indexi i prijatelji” započet je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Postanite dio ovogodišnjeg Banjalučkog karnevala

Grad Banja Luka uputio je poziv zainteresovanim da se prijave za učešće na 3. Banjalučkom karnevalu, koji će biti održan od 24. do 26. maja ove godine.

Učešće u manifestaciji, koja se održava u okviru Banjalučkog priljeća, uzeće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, studenti, plesni klubovi i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ljepotom, raznolikošću i šarolikošću plesnih kostima maskirane grupe će se predstaviti već 24. maja 2024. godine, te uz muzičku pratnju i animacije pozvati građane i posjetioce na Karneval nakon čega će uslijediti žurka na Trgu i po gradskim kafićima.

Osim obaveze kostimiranja, zainteresovani za učešće potrebno je da se pridržavaju sljedećih propozicija:

  • Predškolske ustanove mogu prijaviti grupe od minimalno 20 učesnika;
  • Osnovne i srednje škole, udruženja, plesni klubovi i drugi zainteresovani mogu prijaviti grupe od minimalno 15 učesnika;

Važno je napomenuti da jedna predškolska ustanova ili škola može prijaviti više grupa (jedna grupa broji minimalno 15, odnosno 20 učesnika).

Prijavu je potrebno dostaviti na propisanom obrascu uz fotografiju kostima, te muzičku numeru maksimalnog trajanja do tri minute u mp3 formatu.

O učešću grupe na Festivalu, potrebno je obavijestiti nadležno odjeljenje Gradske uprave najkasnije do 10. maja ove godine, i to putem imejla: [email protected]. Za sve dodatne informacije u vezi sa prijavama kontakt osoba je Marijana Maran, koju možete kontaktirati na sljedeći broj telefona: 065/775-777.

Naime, Banjalučki karneval organizuju Grad Banja Luka i Centar za edukaciju i rad sa djecom i omladinom „MIS“.

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno