Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Škola u Adi je gotova, RIJEŠEN I SLUČAJ “KINA KOZARA”

-Ono što je važno reći jeste našim sugrađanima jeste da će upravo ova sjednica riješiti pitanja koja su izuzetno bitna, ona koja najduže čekaju, a to su slučaj „Kina Kozara“ i škola u naselju Ada.

Rekao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, poručivši još jednom da je danas i više nego jasno da će u naselju Ada biti devetorazredna škola, koja će da ponese naziv „Kosovo i Metohija“.

-Zahvalni smo našoj bratskoj Srbiji, koji su dali sredstva kako bi ovaj objekat bio izgrađen. Sa druge strane, mi bili spremni da riješimo projekat, sve izazove koji su bili pred nama, kao i da izvdemo radove u kratkom vremenskom periodu, a sve kako bi dočekali spremno početak nove školske godine. Svi oni roditelji koji su se brinuli, koji su sumnjali šta će tamo da bude, to je završena priča. Naselje Ada, koje je brzorastuće, zaslužuje deetorazrednu školu – kazao je on.

Naglasio je kako će ova škola u Adi rasteretiti kapacitet Osnovne škole „Branko Radičević“, te da neće naštetiti nijednoj drugoj školi.

-Škola u Adi je najmodenrija, najljepša škola, koja je u potpunosti rađena po svim svjetskim standardima. Sve učionice su u potpunosti spremne. Mi samo čekamo datum, koji ćemo dogovoriti sa rukovodstovm Republike Srbije i Republike Srpske, pa da otvorimo školu. Moram još jednom da naglasim da će ovo biti prva ovakva škola koja je u gradu sagrađena nakon 22 godine. Posljednja koja je sagrađena bila je Osnovna škola „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu – istakao je gradonačelnik, dodajući kako je sve završeno, te da škola ima kapacitete, a do nadležnog ministarstva je da ima produženi boravak.

Kada je riječ o slučaju „Kino Kozara“, gradonačelnik je poručio kako je i ta tema pozitivno završena.

-Mještanima ću reći da je Skupština Grada saglasna za zamjenu parcele na ovoj lokaciji. Prvi put u istoriji Banje Luke je jedan gradonačelnik uspio u ovoj namjeri, odnosno da na tom lokalitetu neće biti neboder, nego park, kako smo i ranije najavili. Sve procedure, koje su djelovale kao nemoguće, riješene su. Umjesto nebodera od 14 spratova, mi pravimo park. Drago mi je što ćemo tu lokaciju osloboditi za to. Mi smo spremni da krajem godine započnemo izgradu tog parka, a vidjećete kako ćemo obezbijediti sredstva za to – ističe on.

Poručio je kako se zamjenska parcela, koja odgovara investitoru nalazi kod Radio – televizije Republike Srpske.

-Bilo je izuzetno važno tražiti repciprocitet zemljišta, kako površinski tako i cjenovni. Za to mjesto smo se odlučili zato što su upravo na toj lokaciji višespratnice, a upravo će ova višespratnica biti stambeno – poslovna zgrada – poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, odbornici na današnjem zasjedanju Skupštine Grada razmatraju i više tačaka koje se odnose na zakupe pod posebnim uslovima, o programu rada zimske službe za 2023/2024 godinu, te mnoge druge važne tačke.

Banjaluka

DAN BEZ AUTOMOBILA: Obustava sabraćaja u centru Banjaluke

Saobraćaj u centru Banjaluke danas od podne biće obustavljen za sva motorna vozila zbog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a povodom Svjetskog dana bez automobila.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve Srni je rečeno da će saobraćaj biti obustavljen od 12.00 do 21.00 čas u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Trga srpskih vladara od Banskog dvora do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način.

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas obilježavanjem Dana bez automobila.

Tim povodom u Banjaluci će biti održana tradicionalna 22. Banjalučka biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna” u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada i EU Info centra.

Start trke je zakazan za 18.00 časova na Trgu Krajine.

Ruta je duga oko šest kilometara, a predviđeno vrijeme vožnje je oko 60 minuta. Nakon završetka vožnje, slijedi izvlačenje nagrada.

Nastavi čitati

Banjaluka

BOJAN KRESOJEVIĆ, sastao se danas sa udruženjima ZA ZAŠTITU PORODICE I RODITELJIMA: Potrebne izmjene Porodičnog zakona

Gradski menadžer, Bojan Kresojević sastao se danas sa udruženjima za zaštitu porodice i roditeljima, sa kojima je razgovarao na temu izmjene Porodičnog zakona.

Nakon sastanka, gradski menadžer je poručio kako je riječ o izuzetno važnoj temi, jer će već naredni mjesec biti pokrenuta peticija za prikupljanje potpisa za izmjenu Porodičnog zakona.

-Peticija će biti održana od 8. do 14. oktobra u Banjoj Luci, ali i u drugim većim gradovima Republike Srpske. Moram da naglasim da ovo nije politička tema, ovo je životna tema. Ovo je borba za porodicu i bolji Porodični zakon. Upravo zbog toga, zajedno sa više udruženja koja se bore za prava djece i zaštitu porodice, kao i roditeljima, organizujemo ovu peticiju kako bi brojne nepravilnosti i brojne sporne članove ovog zakona izmijenili. Na ovaj način ćemo govoriti, između ostalog, o problemu upravljanja raspolaganjem dječije štednje, jer u ovom trenuktu Porodični zakon podrazumijeva da roditelji nisu u mogućnosti da raspolažu dječijom štednjom bez isključive saglasnosti Centra za socijalni rad – kazao je gradski menadžer.

Dodao je kako ovdje osnovni problem predstavlja činjenica što se na taj način izuzima nadležnost od roditelja i prenosi na Centar za socijalni rad, a što dalje podazumijeva direktno slabljenje porodice kao osnovne zdrave ćelije društva.

-Nije sporno da se za porodice, za koje se ustanovi određena disfunkcionalnost, preduzmu određene mjere zaštite, ali na ovaj način mi imamo situaciju koja podrazumijeva da se u startu svaki roditelj tretira kao opasnost za svoje dijete. Došli smo u situaciju da država štiti djecu od roditelja, ali ne i od drugih opasnosti kojima je to dijete izloženo. Smatram da to nije dobar put, te je roditeljima neophodno vratiti izvorna prava, koja su zagarantovana Ustavom, a to je da podižu svoju djecu i poštuju prava. Naime, u skladu sa Zakonom o referendumu i građaskoj inciijativci neophodno je da se prijavi peticija i sprovede u roku od sedam dana i u skladu sa poslovnikom Narodne skupštine RS takva građanska inicijativa, koja ima preko 3 hiljae potpisa predstavlja mogužnost da građani budu ovlašteni predlagači za izmjenu zakona – kazao je on.

Istakao je kako ovo nije jedini sporan član u Porodičnom zakonu.

-Još jedan sporan član jeste privremeno oduzimanje djece roditeljima, bez odluke suda. Širina nadležnosti koja je data Centru za socijalni rad budi prostor za zloupotrebe. Želimo da se obezbijedi najbolja moguća zaštita za našu djecu – dodao je on.

Član Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Adriana Basara poručila je kako su se predstavnici ovog Udruženja rado odazvali ovoj inicijativi, jer i sami imaju veliku odgovornost.

-Mi zastupamo oko 900 porodica u gradu Banjoj Luci i okolini. Ne želimo samo da ulazimo u domen ljudskih porava koja su data Evropskom konvencijom, da se to mijenja, mi želimo sva prava ali da ne ide na uštrb roditelja. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve građane da prisustvuju velikoj porodičnoj šetnji, koju ćemo organizovati 8. oktobra u 5 do 12, kako bi zadržali prava porodica u Repubčlici Srpskoj – dodala je Basara.

Potpredsjednik Udruženja roditelja za prava djece Republike Srpske, Zoran Vuković dodao je kako že ovo Udruženje podržati ovu, ali i svaku drugu inicijativu koja ide u korist djece i roditelja.

-Podržali smo ovu prije svega jer želimo da pozovemo sve roditelje, udruženja i političke opcije koji smatraju da ovi zakoni, koji su tako reći doneseni preko noći, treba bolje da se urede, da se pravno drugačije naprave, da se definišu zakonski okviru, oni moraju biti u saglasnosti suda. Šetnju koja će se desiti 8. oktobra, ali i sve ostale aktivnosti koje idu u korist djeci, prodicama i roditeljima, mi ćemo podržati i aktivno učestovati u tome – kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

PONEDJELJAK U BANSKOM DVORU: Koncert Stefana Lopandića

U Kulturnom centru Banski dvor, u Koncertnoj dvorani u ponedjeljak, 25. septembra sa početkom u 20.00 časova biće održan koncert Stefana Lopadića (klavir).

-Diplomirao je na smjeru za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi profesora Dejana Jankovića. Nagrađen je 2023.godine Plaketom Svetog Stefana koju dodjeljuje Predsjednik Republike Srpske za ostvarene rezultate tokom studija kao najuspješniji stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ na polju umjetnosti. Dobitnik je dvije stipendije “Milan Jelić”. Dobitnik je Plakete Banskog dvora za najboljeg studenta Studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u školskoj 2022/2023. godini – navedeno je u saoopštenju Banskog dvora.

Besplatne pozivnice za ovaj koncert možete preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Nastavi čitati

Aktuleno