Connect with us

Društvo

STIGLA VODA U PISKAVICU! Završeni svi radovi (VIDEO)

Na veliku radost mještana završeni su radovi na izgradnji vodovodne mreže i voda je stigla u zaseoke Keserovići, Zrnići, Šešići i Vuksani, saopšteno je iz Gradske uprave.
Naime, ovim projektom pomenuta naselja spojena su na izvorište Crno vrelo, što će osigurati stabilno snabdijevanje vodom, a mještane ovog dijela našeg grada obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković.
“Nakon što su me tokom prošle godine mještani i divni domaćini Piskavice upoznali sa problemom vodosnabdijevanja u zaseocima Keserovići, Zrnići, Šešići i Vuksani, odlučili smo da izgradimo tri kilometra vodovodne mreže i riješimo problem za pedesetak domaćinstava ovog dijela našeg grada i to smo uspjeli”, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.
Kako je istakao, radovi na izgradnji vodovodne mreže, za koje je izdvojeno oko 200.000 KM počeli su krajem prošle godine i uprkos zimskom vremenu uloženi su napori da se radovi završe što prije.
“Koristili smo i lijepo vrijeme tokom zimskog perioda, jer pred nama je još mnogo posla u Donjim Kolima, selu Racune, Bronzanom Majdanu, na Poniru i visinskim zonama naselja Starčevica, kao i u dijelovima naselja Šargovac, Drakulić i Dragočaj, nakon čega će biti riješeno vodosnabdijevanje za više hiljada domaćinstava”, kazao je gradonačelnik.
On je istakao da su radovi u Donjim Kolima i Bronzanom Majdanu zahtjevniji, ali da je Grad opredijeljen da u narednom periodu bude riješeno pitanje vodosnabdijevanje za 90 do 96 odsto domaćinstava na području Banje Luke.
“Potrebno je oko 400.000 KM da bude riješeno pitanje vodosnabdijevanja za zaseoke Brankovići, Kajkuti i Ožegovići i ićićemo u tom pravcu”, najavio je Stanivuković.
Mještanin Duško Keserović kazao je da je dolazak vode u njihovo selo za mještane velika stvar, jer se većina stanovnika bavi poljoprivredom i stočarstvom i voda im je bila prijeko potrebna.

“Zahvalan sam gradonačelniku, jer smo do sada morali dovlačiti vodu i to zaista nije bilo lako”, rekao je on.

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno