Connect with us

Društvo

STIŽE NAM VRELO LJETO! Naredne sedmice temperature u Srpskoj i do 38 STEPENI

U narednim danima u Srpskoj se očekuje porast dnevne temperature vazduha, pa će tako iznosti od 25 do 30 stepeni Celzijusa, kazala je za “Nezavisne novine” Milica Đorđević, meteorolog iz Republičko hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

– Početkom naredne sedmice očekuju se temperature do 32 stepena, dok od sredine sedmice, tačnije od srede veoma toplo, iznad 35 stepeni, pa čak se možda približimo i do 38 stepeni, ali nije isključeno da bude i malo toplije – kazala je Đorđevićeva.

Kako je rekla, ovo ljeto će biti toplije od prosjeka, uz manje količine padavina.

– Leto će biti uglavnom sušno, uz povremeno rashađenje koje mogu doneti i lokalne nepogode, koje su nedavno bile – kazala je Đorđevićeva.

Pojasnila je da će ljetni dani biti topliji od prosjeka i uz više toplotnih talasa i manje padavina.

Nezavisne

Društvo

UPOZORENJE! “Dojče vele”: Rat na Bliskom istoku PODSTIČE RADIKALIZACIJU muslimana u BiH

Rat na Bliskom istoku mogao bi da postane novi podsticaj za radikalizaciju muslimana u BiH koja je neko vrijeme bila jedna od evropskih zemalja sa najvećim brojem boraca “Islamske države” po glavi stanovnika, piše “Dojče vele”.

Isti izvor navodi da osim u BiH rat na Bliskom istoku podstiče radikalizaciju muslimana i na “Sandžaku”.

“Dojče vele” piše da je islam u BiH i “Sandžaku” od devedesetih godina prošlog vijeka pod stalnim pritiskom spoljnih uticaja.

Nekadašnji šef kancelarije fondacije “Konrad Adenauer” u Sarajevu Karsten Dimel piše u analizi za ovu fondaciju da radikalne struje koje su tokom rata došle u BiH sa stranim borcima iz islamskih zemalja nisu nestale i čine temelj političkog islamizma u BiH.

“Dojče vele” navodi da se tokom rata u BiH na bošnjačkoj strani borilo oko 4.000 mudžahedina iz arapskih zemalja, od kojih su mnogi ostali u zemlji nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Od kasnih devedesetih godina prošlog vijeka radikalne grupe su se uz otvorenu podršku Saudijske Arabije etablirale u nekim dijelovima BiH i “Sandžaka”, a saudijskim novcem su izgrađene selefijske džamije i ustanove kulture.

Politikolog Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za međunarodnu politiku u Beču rekao je da je za “socijalno frustrirane mlade ljude `Islamska država` postala privlačana tokom rata u Siriji i Iraku, pa su odlazili u te zemlje u džihad”.

“Dojče vele” navodi da je BiH tada bila jedna od evropskih zemalja sa najvećim brojem boraca “Islamske države” po glavi stanovnika.

“Ti simpatizeri `Islamske države` uglavnom su dolazili iz nekoliko dobro nadziranih takozvanih selefijskih sela u BiH”, dodaje se u tekstu “Dojče velea”, a prenosi Srna.

Radikalne organizacije i dalje postoje, iako je Saudijska Arabija vjerovatno smanjila svoju finansijsku podršku, ali sada ulogu igraju i novi faktori.

“Dojče vele” navodi da je napad na čuvara izraelske Ambasade u Beogradu 29. juna podstakao strah da bi moglo doći do novog talasa radikalizacije muslimana koji postiče aktuelni rat na Bliskom istoku.

Podsjeća se da je napadač na izraelsku Ambasadu u Beogradu srpski konvertit, radikalizovan unutar tih grupa, a zadnja adresa mu je bila u Novom Pazaru, gradu sa većinskim muslimanskim stanovništvom u Sandžaku.

Stručnjak za Balkan u američkoj organizaciji “Gulf stejt analitiks” Đorđo Kafiero rekao je da rat u Pojasu Gaze danas više nego bilo koji drugi sukob u svijetu doprinosi radikalizaciji mladih muslimana.

On je naveo da je do sada bilo malo uticaja rata u Pojasu Gaze na Balkan, ali da što duže traje situacija u Gazi to više raste rizik.

Da trenutni događaji na Bliskom istoku doprinose novom talasu radikalizacije smatra i politikolog Džihić.

On ističe da muslimani na zapadnom Balkanu rat u Gazi doživljavaju kao “svjetski sukob protiv muslimana” i smatraju da “Zapad oplakuje mrtvu djecu u Ukrajini, a o Gazi ćuti”, što dovodi do buđenja antizapadnih osjećanja i antisemitizma.

“Dojče vele” piše da većina muslimana u BiH i Sandžaku odbacuje ekstremne tendencije kao zloupotrebu njihove religije, kao i da se Islamska zajednica Srbije jasno distancirala od terorističkog napada u Beogradu.

 

Nastavi čitati

Društvo

Odlažu se svi TEŽI I VAŽNIJI poslovi! Danas slavimo Svetog Prokopija

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, 21. jul je posvećen Svetom velikomučeniku Prokopiju. Mnogima je danas i krsna slava.

Sveti Prokopije je jedan od ognjevitih svetaca. Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 “zaprečitih” dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi.

Kamenoresci, bunardžije i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. Izbjegavaju se svađe i psovanje. U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence.

Na Svetog Prokopija se ne valja kupati na rijeci, izbjegava se kopanje, čak i sahranjivanje. Kažu na današnji dan “ne valja bosti” ni zemlju, ni platno, jer nije dobro zbog ujeda zmija.

Sveti Prokopije potiče iz Jerusalima. Ime mu je bilo Neanije. Kada je porastao video ga je car Dioklecijan i toliko ga je zavolio da ga je odmah uzeo u svoj dvor, gdje je bio pri njegovoj vojsci. Kada je Dioklecijan odlučio da progoni hrišćane, poslao je Neanija u Aleksandriju s jednim vojnim odredom i naredio im da zatru tamošnje hrišćane.

Na tom putu jedne noći dogodio se jak zemljotres i Neanije je čuo Božiji glas. Taj doživljaj potpuno je promijenio život vojvode Neanija. Tražio je da mu naprave onakav krst kakav je video.

Umjesto da krene na hrišćane on je s vojskom ipak krenuo protiv Agarjana, i kao pobednik ušao je u Jerusalim gdje je majci rekao da je sada hrišćanin.

Mučen je i bačen u tamnicu gdje mu se opet javio Hrist koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije. Javno je ispovijedio svoju vjeru, znajući da će biti pogubljen. Upokojio je se 303. godine.

Još prije Nemanjića u Nišu je postojao manastir Svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, prenijeta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. vijeka.

Nastavi čitati

Društvo

TRANSPLATACIJA SAMO SAN za oboljele u Republici Srpskoj

Najvažniji zadatak Srpske, kada je riječ o procesu transplantacije, jeste promjena svijesti stanovništva o značaju doniranja organa i spasavanju ljudskih života, jer stručnjaci tvrde da se zakonska rješenja ne mogu pomjeriti sa mrtve tačke sve dok god građani odbijaju da učestvuje u ovom procesu.

Srpska jedina u regionu i dalje nema ni registar pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa ili tkiva, kao ni onih kojima je ona obavljena, a ne posjeduje ni jedinstvenu listu donora.

Jedina mogućnost transplantacije u Srpskoj jeste, kako je za “Glas Srpske” istakao nacionalni koordinator za transplantacije RS Goran Topić, transplantacija bubrega, koja se obavlja sa živog donora i to samo na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS koji ima apsolutno sve što je potrebno za taj proces, u smislu opreme i kadra.

Kada je riječ o kadaveričnoj transplantaciji, prema njegovim riječima, to je državni projekat gdje bi prvo trebalo početi sa podizanjem svijesti stanovništva o donorstvu organa.

– Rodbina preminulih ne želi da pristane na kliničku obdukciju pacijenta, a kamoli na doniranje organa. Potrebno je razgovarati i širiti pozitivne priče ljudi čiji su životi spaseni transplantacijom kako bi se više porodica preminulih odlučilo da daju saglasnost za doniranje organa – kazao je Topić.

Dodao je da bi trebalo primijeniti model Hrvatske, koja je najuspješnija u Evropi o tom pitanju.

– U ovu priču svi moraju da se uključe sve institucije pa i mediji. U Hrvatskoj je taj proces trajao pet godina. Mi legislativu jednim dijelom imamo, odnosno resorno ministarstvo je uradilo dio zakona, međutim, na terenu nemamo ništa – istakao je Topić.

Da bi to, naglasio je on, bilo moguće potrebno je, između ostalog, imati transplantacione koordinatore po bolnicama, edukovati osoblje o moždanoj smrti.

– Kad se sve to završi nailazimo na prepreku kod rodbine koja bi trebalo da da saglasnost da donira organe pacijenta – rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj na dijalizi trenutno ima oko 1.000 pacijenata, od kojih je 20 odsto za transplantaciju bubrega.

– Kad je riječ o srcu i plućima te pacijente trebalo bi slati u veće referentne centre, kao što je Beč za ovu regiju. Kad je u pitanju jetra, tu imamo relativno mali broj pacijenata. Moguće je, osim tih organa, uraditi i transplantaciju rožnjače – kazao je Topić.

Transplantacija srca za pacijente sa ovih područja gotovo je nemoguća, jer da bi to uradili u EU, morali bi biti državljani jedne od njenih članica.

– BiH ne može ući u Evrotransplant jer nije članica EU, što je jedan od uslova. Da bi oni pristali da BiH bude neki polučlan, drugi uslov je da za jedan organ mi doniramo pet, što je prosto nemoguće – objasnio je Topić.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da su u Srpskoj na snazi dva zakona kojima je regulisana oblast transplantacije. Riječ je, kako su naveli, o Zakonu o transplantaciji ljudskih organa i Zakonu o transplantaciji ljudskih tkiva i ćelija koji su u skladu sa pravnom tekovinom EU i preporukama Evropskog komiteta za transplantaciju organa (CD-P-TO).

– Iz ovih zakona proizašli su određeni pravilnici kojih ukupno ima 12 i koji pobliže uređuju oblast transplantacijske medicine, postupak transplantacije, kao i aktivnosti u okviru iste. Time je obezbijeđen jedan od uslova za sprovođenje postupka transplantacije ljudskih organa, tkiva i/ili ćelija, odnosno uzimanje organa od živog davaoca, ali i uzimanje organa od umrlog davaoca u svrhu transplantacije – istakli su u ministarstvu, dodajući da je za uspješno sprovođenje kadaverične transplantacije, odnosno transplantacije kod koje se uzima ljudski organ od umrlog davaoca radi presađivanja u tijelo primaoca, potrebno ispuniti i neke druge uslove, s obzirom na to da je riječ o zahtjevnom i kompleksnom sistemu upravljanja transplantacijskim programom.

FOND

Fond zdravstvenog osiguranja RS u protekle tri godine finansirao je transplantaciju bubrega za 24 osiguranika u Minsku, čime je napravljen značajan iskorak u unapređenju kvaliteta života oboljelih.

Transplantaciju organa za osiguranike ovaj fond finansira u potpunosti ukoliko se ova usluga radi u ustanovama sa kojima ima potpisane ugovore.

Osigurana lica mogu da ostvare pravo na liječenje i u ustanovama izvan RS sa kojima Fond ima potpisan ugovor onda kada njihovo liječenje nije moguće sprovesti u našim zdravstvenim ustanovama.

Nastavi čitati

Aktuelno