Connect with us

Svijet

ŠTO DALJE OD UKRAJINE: Zelenski imenovao Zalužnog za AMBASADORA u Velikoj Britaniji

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao je bivšeg vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga, Valerija Zalužnog za novog ambasadora svoje zemlje u Britaniji, mjesec dana nakon što je smijenjen s dužnosti nakon napetosti između njega i Zelenskog, piše Tajms, prenosi Index.

Generala Valerija Zalužnog mnogi smatraju nacionalnim herojem u Ukrajini. On je takođe javna osoba kojoj se najviše vjeruje, prema anketama. Međutim, njegov rad kritikovao je predsjednik Zelenski u novembru kada je Zalužni sugerisao da je rat došao u mrtvu tačku.

Na mjestu vrhovnog komandanta Ukrajine u februaru ga je zamijenio general Oleksandr Sirski, koji je nadgledao uspješnu protivofanzivu Kijeva kod Harkova 2022. godine.

“Želi ga maknuti u stranu”

Najava o imenovanju Zalužnog za ambasadora uslijedila je nakon što se Zelenski sastao s Grantom Šapsom, ministrom odbrane, u Kijevu.

– Naš savez s Britanijom trebao bi samo jačati. Zalužni mi je rekao da je to smjer kojim bi želio ići, diplomatija. Zalužni ima magisterij iz međunarodnih odnosa i govori engleski – rekao je Zelenski.

Ukrajina nije imala ambasadora u Britaniji otkako je njen bivši izaslanik, Vadim Pristajko, smijenjen u julu 2023. nakon što je javno kritikovao Zelenskog.

Zalužni još nije komentarisao svoje imenovanje i nije jasno je li bio prisutan na sastanku sa Šapsom. Međutim, taj će potez kritičari Zelenskog vjerovatno shvatiti kao pokušaj da se popularni general još više potisne u stranu.

Dobar kompromis, Zalužni navodno htio mjesto ambasadora

Iako Zalužni nije dao do znanja da se želi baviti politikom, opozicioni političari su ga hvalili kao najboljeg kandidata koji će na kraju zamijeniti Zelenskog na mjestu predsjednika. Ukrajina je trebalo da održi predsjedničke izbore ovog mjeseca, ali su odgođeni na neodređeno vrijeme zbog vanrednog stanja koje je uvedeno na početku rata.

– Ovo je bio dobar kompromis za obje strane. Kabinet predsjednika eliminiše mogućnost da bilo koji politički igrači u Ukrajini uvuku Zalužnog u politiku, a Zalužni dobija novo dragocjeno diplomatsko iskustvo za koje je oduvijek bio zainteresovan – rekao je Volodimir Fesenko, ukrajinski politički analitičar.

Svijet

PUTIN RAZGOVARAO sa Mohberom PRVIM POTPREDSJEDNIKOM IRANA nakon smrti Raisija

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je obavio telefonski razgovor sa prvim potpredsjednikom Irana Mohamadom Mohberom nakon pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, saopštio je Kremlj.

Dva lidera su istakla zajedničku spremnost za sveobuhvatnu saradnju Rusije i Irana, dodaje se u saopštenju Kremlja, prenosi RIA Novosti.

Prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsjednika na izborima, izjavio je danas portparol iranskog Savjeta čuvara Islamske revolucije Hadi Tahan Nazif.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na sjeverozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još sedam osoba.

Nastavi čitati

Svijet

ASANŽOV ADVOKAT “Garancija o slobodi govora NEĆE ZAŠTITI NJEGOVA PRAVA na suđenju u Americi”

Žulijan Asanž kaže da američka vlada nije garantovala njegovo pravo na slobodu izražavanja prema Prvom amandmanu, u novom izazovu njegovom izručenju.

Utemeljitelj WikiLeaksa, Asanž (52) je tražen u SAD-u kako bi mu se sudilo zbog optužbi za hakovanje i špijunažu, zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata i depeša u 2010. i 2011. u vezi s ratovima u Avganistanu i Iraku.

Britanske sudije rekle su da neće saslušati još jednu žalbu Asanža ako SAD iznese garancije da on neće biti oštećen na suđenju zbog svog stranog državljanstva, da se neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može osloniti na Prvi amandman, pravo koje štiti slobodu govora.

U ponedjeljak su Asanžovi advokati rekli Žalbenom sudu u Londonu da je smrtna kazna u dovoljnoj mjeri isključena, prenosi “Standard”.

Ali, utvrdili su da su druge garancije koje je ponudila SAD “očigledno neadekvatna” i zatražili su dalju žalbu u Asanžovom slučaju.

Garancija u vezi smrtne kazne glasi: “Sjedinjene Države mogu pružiti takvu garanciju da Asanž nije optužen za kazneno djelo za koje se donosi odluka o smrtnoj kazni, a Sjedinjene Države još garantuju da mu se neće suditi za kazneno djelo za koje se izriče smrtna kazna.”

“Prihvatamo da su SAD dale nedvosmislena obećanja da neće optužiti nijedno kazneno djelo koje je smrtno kažnjeno”, rekao je Edvard Ficdžerald KC, vođa Asanžovog pravnog tima.

Ali rekao je da garancija o slobodi govora neće nužno zaštititi njegova prava na suđenju u Americi, te da to “uopšte nije garancija”.

Nastavi čitati

Svijet

IZ OLUPINE SRUŠENOG HELIKOPTERA izvučena tijela iranskog predsjednika i ostalih poginulih (VIDEO)

Izvučena su tijela iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i još osam osoba koje su putovale helikopterom na sjeverozapad te zemlje, saopštio je Crveni polumjesec.

– U toku je prebacivanje tijela u Tabriz, veliki grad na sjeverozapadu Irana – rekao je za državnu televiziju šef Crvenog polumjeseca te pritom objavio da je završena operacija traganja.

Podsjetimo, iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbejdžanom, rekli su zvaničnici i državni mediji jutros.

Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira-Abdolahiana pronađena je rano jutros nakon potrage po nevremenu, prenosi ATV.


Raisijevu smrt je potvrdio potpredsjednik Mohsen Mansuri u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama i na televiziji.

Državna televizija je objavila da snimke s mjesta događaja koje prikazuju helikopter koji je udario u vrh planine, no nema službenih informacija o uzroku pada.

Nastavi čitati

Aktuelno