Connect with us

Društvo

Stručnjaci se nadaju dodatnom padu cijena goriva u BiH

Na radost vozača, cijene goriva u Srpskoj juče su pale i do 15 odsto, a stručnjaci se nadaju da ovo neće biti kraj pojeftinjenjima, iako to zavisi od brojnih faktora.

Naime, sada se cijene dizela kreću između 2,68 do 2,79 KM, dok se benzin na pumpama može naći od 2,39 do 2,57 KM.

Ove cijene potvrdio je za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske. “Došlo je do pada cijenu u prosjeku za 10 do 15 feninga”, kazao je on.

Iako je gorivo proteklih sedmica išlo ka gore, unazad nekoliko dana je došlo do pojeftinjenja, te se sada može reći da su se cijene vratila na staru vrijednost, prije zadnjih poskupljenja. Na većini pumpi juče su se mogle vidjeti niže cijene nego dan prije, te u skladu s tim, sada litar dizela košta oko 2,7 KM, a litar benzina oko 2,5 KM.

Edhem Bičakčić, stručnjak za energente, naveo je da se tačan razlog ovog pada cijena još ne zna.

“Cijene naftnih derivata, pa i goriva u Bosni i Hercegovine zavise od tržišne cijene u Evropi, a tržišna cijena u Evropi zavisi od ponude i potražnje”, kazao je Bičakčić.

Nije ovo jedino što utiče na krajnju cijenu goriva na pumpama, jer pored ovog, kako objašnjava, uticaj ostavljaju i efekti sprovođenja embarga na rusku naftu, te i ostale aktivnosti koje sprovodi Evropska unija.

“Sve ovo se direktno odražava na tržište”, ističe on.

Ističe da ovo smanjenje cijene nije moglo doći u boljem momentu, dovodeći ovo u vezu sa niskim temperaturama koje su zahvatile većinu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

“Izgleda da je neko na tržište izbacio povećane količine ovih derivata koje su rezultirale smanjenjem cijene. U svakom slučaju pozitivna stvar”, kaže Bičakčić.

Kako naglašava, ako bi došlo do otopljavanja, moglo bi se očekivati da cijene počnu još da padaju, a pod uslovom da nešto drugo ne bi uticalo na tržište. Iako je cijena goriva niža ako gledamo unazad nekoliko dana, ako poredimo ovaj period sa istim periodom prošle godine, vidimo da je i dalje cijena goriva viša za oko 30 do 40 feninga.

“Razlog skupljeg goriva, odnosno svih naftnih derivata je svakako rat u Ukrajini, a nakon toga embargo na ruski gas i naftu. Ovo je direktno uticalo na cijene na tržištu”, kaže Bičakčić.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa pljuskovima kao i prethodnih dana

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će preovladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz dnevnu temperaturu vazduha do 29 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje, a od sredine dana promjenljivo oblačno sa pljuskovima na zapadu i jugoistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U poslijepodnevnim i večernjim časovima nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima širiće se ka sjeveru, ponegdje su moguće i lokalne nepogode uz pojavu grada, a u Hercegovini suvo i sunčano uz mjestimične kratkotrajne pljuskove.

Jutarnja temperatura vazduha biće od devet do 15, u višim krajevima od šest, a dnevna od 23 do 29, u višim krajevima od 18 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab do umjeren vjetar, u Hercegovini i na jugozapadu južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Nastavi čitati

Društvo

VIKEND DONOSI KOLONE! Gužve na tri granična prelaza

Na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila u saobraćaju na ulazu u BiH.

Na ostalim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Frekvencija vozila na putevima je pojačana pa vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Nastavi čitati

Društvo

RAST VRŠNJAČKOG NASILJA ZA 27 ODSTO: Pet školaraca zadobilo teške povrede, jednog vršnjaci seksualno uznemiravali

U posljednjih pet godina bilježi se konstantan rast vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj, a samo u prošloj godini evidentiran je 61 slučaj, što je porast od preko 27 odsto u odnosu na godinu ranije.

Među maloljetnim žrtvama, 37 su bili učenici osnovne i 38 srednje škole.

Prema podacima MUP-a RS, prilikom vršnjačkog nasilja je pet maloljetnika zadobilo teže, a 47 lakše povrede, dok je 13 maloljetnika pretrpjelo psihičku bol. Pored toga, jedan maloljetnik je seksualno uznemiravan.

“U 2023. godini kao posljedica fizičkog nasilja, izvršena su 34 krivična djela što je porast od oko 26 odsto, a koja su počinila 48 maloljetnika nad svojih 40 vršnjaka. Tu spadaju pet krivičnih djela teška tjelesna povreda, 17 tjelesnih povreda, dva nasilnička ponašanja, jedno polno nasilje i devet ostalih krivičnih djela”, navodi se u izvještaju MUP-a RS za prošlu godinu.

Vršnjačko nasilje su počinila 92 maloljetnika (više za 24,3%), od kojih su 83 dječaka i devet djevojčica. Nasilje je izvršeno nad 75 vršnjaka (više za 25%), od kojih je 58 muškog i 17 ženskog pola.

“Povećanje prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u zadnjih pet godina je rezultat rada policije kroz preventivne kampanje koje su usmjerene na prevenciju društveno neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja i promociju pozitivnih stilova života mladih, koje MUP sprovodi u saradnji sa drugim subjektima u čijoj je nadležnosti zaštita djece i mladih, kao i samostalno”, ocjenjuju iz MUP-a RS.

Nastavi čitati

Aktuelno