Connect with us

Društvo

Stručnjaci se nadaju dodatnom padu cijena goriva u BiH

Na radost vozača, cijene goriva u Srpskoj juče su pale i do 15 odsto, a stručnjaci se nadaju da ovo neće biti kraj pojeftinjenjima, iako to zavisi od brojnih faktora.

Naime, sada se cijene dizela kreću između 2,68 do 2,79 KM, dok se benzin na pumpama može naći od 2,39 do 2,57 KM.

Ove cijene potvrdio je za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske. “Došlo je do pada cijenu u prosjeku za 10 do 15 feninga”, kazao je on.

Iako je gorivo proteklih sedmica išlo ka gore, unazad nekoliko dana je došlo do pojeftinjenja, te se sada može reći da su se cijene vratila na staru vrijednost, prije zadnjih poskupljenja. Na većini pumpi juče su se mogle vidjeti niže cijene nego dan prije, te u skladu s tim, sada litar dizela košta oko 2,7 KM, a litar benzina oko 2,5 KM.

Edhem Bičakčić, stručnjak za energente, naveo je da se tačan razlog ovog pada cijena još ne zna.

“Cijene naftnih derivata, pa i goriva u Bosni i Hercegovine zavise od tržišne cijene u Evropi, a tržišna cijena u Evropi zavisi od ponude i potražnje”, kazao je Bičakčić.

Nije ovo jedino što utiče na krajnju cijenu goriva na pumpama, jer pored ovog, kako objašnjava, uticaj ostavljaju i efekti sprovođenja embarga na rusku naftu, te i ostale aktivnosti koje sprovodi Evropska unija.

“Sve ovo se direktno odražava na tržište”, ističe on.

Ističe da ovo smanjenje cijene nije moglo doći u boljem momentu, dovodeći ovo u vezu sa niskim temperaturama koje su zahvatile većinu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

“Izgleda da je neko na tržište izbacio povećane količine ovih derivata koje su rezultirale smanjenjem cijene. U svakom slučaju pozitivna stvar”, kaže Bičakčić.

Kako naglašava, ako bi došlo do otopljavanja, moglo bi se očekivati da cijene počnu još da padaju, a pod uslovom da nešto drugo ne bi uticalo na tržište. Iako je cijena goriva niža ako gledamo unazad nekoliko dana, ako poredimo ovaj period sa istim periodom prošle godine, vidimo da je i dalje cijena goriva viša za oko 30 do 40 feninga.

“Razlog skupljeg goriva, odnosno svih naftnih derivata je svakako rat u Ukrajini, a nakon toga embargo na ruski gas i naftu. Ovo je direktno uticalo na cijene na tržištu”, kaže Bičakčić.

Društvo

Koštaće 210 KM: Za starije od 15 godina vakcinacija protiv HPV od ponedjeljka

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, za osobe starije od 15 godina, počinje u ponedjeljak.

Kako su saopštili iz ovog instituta, na raspolaganju je devetovalentna HPV vakcina Gardasil 9, proizvođača MSD.

– Vakcinacija će se obavljati u periodu od 8 do 14 časova. Zakazivanje termina nije potrebno – naglasili su iz IJZ RS.

Cijena jedne doze vakcine je 210 KM, a kompletna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze, dok je preporučeni razmak između doza godinu dana.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 051 491 648 ili mejl adresu vakcinacija@phi.rs.ba

Podsjetimo, u Republici Srpskoj je prije dva dana počela vakcinacija protiv HPV, koja je za uzrast od 11 do navršenih 15 godina besplatna.

Plan je da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV virus jedna od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju. Ističu da vakcinacija ne predstavlja prevenciju samo zaraznih bolesti, nego i malignih.

U Srpskoj se vakcinacija uvodi kao preporučena, i to prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana.

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Društvo

Kod mladića iz BiH pronađeno pola kilograma heroina, oduzet novac

Pripadnici bečke policije uhapsili su juče 21-godišnjeg mladića iz Bosne i Hercegovine, uhvativši ga kako nosi heroin klijentu.

Sve se desilo u 15. okrugu, a kasnijom pretragom policija je došla do daleko većeg plijena. Oni su ga pratili, a kada su ga zaustavili na samom ulazu zgrade gdje je trebao da isporuči naručeni heroin, kod njega su pronašli oko 50 grama heroina i hladno oružje.

Kasnijim pretresom stana u okrugu Margareten, koji je ovaj diler koristio, policija je pronašla pola pola kilograma heroina kao i gotovinu u iznosu od 3.500 evra.

On je priveden i protiv njega je podnesena prijava. Novac i droga su mu oduzeti.

Nastavi čitati

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Aktuleno