Connect with us

Društvo

“STVORENA ATMOSFERA LOVA NA NOVINARE” Morača i Trifunović održali pres ispred PALATE REPUBLIKE

Osjećam se ugroženim. To sam rekao i policiji. Nije u pitanju samo imovina, imam troje djece i suprugu.

Ovo je danas poručio Nikola Morača, novinar “EuroBlica” i Srpskainfo nakon što je njegov automobili oštetila, za sada, nepoznata osoba.

– Od policije očekujem da što prije riješi ovaj slučaj i da im to bude prioritet – dodao je Morača.

Kaže da mu policija nije ponudila policijsku zaštitu već da su ga samo pitali da li se osjeća ugroženim.

Morača je podsjetio da je sinoć, oko 23 časa, nepoznata osoba, vandal, oštetila njegov i automobile Aleksandra Trifunovića, urednika portala Buka.

Morača i Trifunović su komšije, njihova vozila bila su parkirana  na suprotnim stranama ispred zgrade u kojoj stanuju.

Na pitanje novinara šta misli šta može da bude pozadina, Morača kaže da je simptomatično da se napad na imovinu desio nakon što je osumnjičen kao novinar, te u atmosferi oko najavljenog zakona kojim bi kleveta bila kriminalizovana.

Aleksandar Trifunović poručio je da se u 25 godina njegovog rada desio napad u porodičnom okruženju.

– Jutros je moja kćerka otkrila oštećene automobile.

– Ne bih da upadnem u zamku pa da nekoga prozivam, ali želim da kažem da je stvorena atmosfera lova na novinare – naveo je Trifunović.

On je pohvalio policiju koja je došla po prijavi rekordno brzo i obavila profesionalno uviđaj.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić osudio je napad na imovinu Morače i Vukelića, izrazivši iskrenu nadu da će policija otkriti počinioca.

– Stvorena je atmosfera linča novinara. Sad je bio napad na imovinu. Šta može idući put da se dogodi. Nije tako davno mučki napadnut kolega Vladimir Kovačević – podsjetio je Vukelić.

Pres konferencija Morače, Trifunovića i Vukelića održana je ispred Palate predsjednika Republike Srpske dok je istovremeno u Palati trajala sjednica koalicionih partnera.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa pljuskovima kao i prethodnih dana

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će preovladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz dnevnu temperaturu vazduha do 29 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje, a od sredine dana promjenljivo oblačno sa pljuskovima na zapadu i jugoistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U poslijepodnevnim i večernjim časovima nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima širiće se ka sjeveru, ponegdje su moguće i lokalne nepogode uz pojavu grada, a u Hercegovini suvo i sunčano uz mjestimične kratkotrajne pljuskove.

Jutarnja temperatura vazduha biće od devet do 15, u višim krajevima od šest, a dnevna od 23 do 29, u višim krajevima od 18 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab do umjeren vjetar, u Hercegovini i na jugozapadu južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Nastavi čitati

Društvo

VIKEND DONOSI KOLONE! Gužve na tri granična prelaza

Na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila u saobraćaju na ulazu u BiH.

Na ostalim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Frekvencija vozila na putevima je pojačana pa vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Nastavi čitati

Društvo

RAST VRŠNJAČKOG NASILJA ZA 27 ODSTO: Pet školaraca zadobilo teške povrede, jednog vršnjaci seksualno uznemiravali

U posljednjih pet godina bilježi se konstantan rast vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj, a samo u prošloj godini evidentiran je 61 slučaj, što je porast od preko 27 odsto u odnosu na godinu ranije.

Među maloljetnim žrtvama, 37 su bili učenici osnovne i 38 srednje škole.

Prema podacima MUP-a RS, prilikom vršnjačkog nasilja je pet maloljetnika zadobilo teže, a 47 lakše povrede, dok je 13 maloljetnika pretrpjelo psihičku bol. Pored toga, jedan maloljetnik je seksualno uznemiravan.

“U 2023. godini kao posljedica fizičkog nasilja, izvršena su 34 krivična djela što je porast od oko 26 odsto, a koja su počinila 48 maloljetnika nad svojih 40 vršnjaka. Tu spadaju pet krivičnih djela teška tjelesna povreda, 17 tjelesnih povreda, dva nasilnička ponašanja, jedno polno nasilje i devet ostalih krivičnih djela”, navodi se u izvještaju MUP-a RS za prošlu godinu.

Vršnjačko nasilje su počinila 92 maloljetnika (više za 24,3%), od kojih su 83 dječaka i devet djevojčica. Nasilje je izvršeno nad 75 vršnjaka (više za 25%), od kojih je 58 muškog i 17 ženskog pola.

“Povećanje prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u zadnjih pet godina je rezultat rada policije kroz preventivne kampanje koje su usmjerene na prevenciju društveno neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja i promociju pozitivnih stilova života mladih, koje MUP sprovodi u saradnji sa drugim subjektima u čijoj je nadležnosti zaštita djece i mladih, kao i samostalno”, ocjenjuju iz MUP-a RS.

Nastavi čitati

Aktuelno