Connect with us

Društvo

“STVORENA ATMOSFERA LOVA NA NOVINARE” Morača i Trifunović održali pres ispred PALATE REPUBLIKE

Osjećam se ugroženim. To sam rekao i policiji. Nije u pitanju samo imovina, imam troje djece i suprugu.

Ovo je danas poručio Nikola Morača, novinar “EuroBlica” i Srpskainfo nakon što je njegov automobili oštetila, za sada, nepoznata osoba.

– Od policije očekujem da što prije riješi ovaj slučaj i da im to bude prioritet – dodao je Morača.

Kaže da mu policija nije ponudila policijsku zaštitu već da su ga samo pitali da li se osjeća ugroženim.

Morača je podsjetio da je sinoć, oko 23 časa, nepoznata osoba, vandal, oštetila njegov i automobile Aleksandra Trifunovića, urednika portala Buka.

Morača i Trifunović su komšije, njihova vozila bila su parkirana  na suprotnim stranama ispred zgrade u kojoj stanuju.

Na pitanje novinara šta misli šta može da bude pozadina, Morača kaže da je simptomatično da se napad na imovinu desio nakon što je osumnjičen kao novinar, te u atmosferi oko najavljenog zakona kojim bi kleveta bila kriminalizovana.

Aleksandar Trifunović poručio je da se u 25 godina njegovog rada desio napad u porodičnom okruženju.

– Jutros je moja kćerka otkrila oštećene automobile.

– Ne bih da upadnem u zamku pa da nekoga prozivam, ali želim da kažem da je stvorena atmosfera lova na novinare – naveo je Trifunović.

On je pohvalio policiju koja je došla po prijavi rekordno brzo i obavila profesionalno uviđaj.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić osudio je napad na imovinu Morače i Vukelića, izrazivši iskrenu nadu da će policija otkriti počinioca.

– Stvorena je atmosfera linča novinara. Sad je bio napad na imovinu. Šta može idući put da se dogodi. Nije tako davno mučki napadnut kolega Vladimir Kovačević – podsjetio je Vukelić.

Pres konferencija Morače, Trifunovića i Vukelića održana je ispred Palate predsjednika Republike Srpske dok je istovremeno u Palati trajala sjednica koalicionih partnera.

Društvo

Delegati podržali uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Poslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o saobraćaju izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i sa inflatornim kretanjima.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj rođeno 28 beba

U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa rođeno 28 beba.

U Banjaluci je rođeno 11 beba. U Prijedoru četiri.

Po tri bebe rođene su u Zvorniku i Gradišci. U Doboju su rođene dvije bebe, dok je po jedna rođena u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Sutra oblačno, hlado i vjetrovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti hladno i vjetrovito uz slab mraz, na istoku oblačnije, a u ostalim predjelima pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće hladno i vjetrovito sa sunčanim periodima i postepenim naoblačenjem, koje će u poslijepodnevnim časovima u višim krajevima donijeti slab snijeg, a u nižim na istoku slabu kišu i susnježicu, dok će na jugu biti pretežno sunčano.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva, na jugu do pet, u višim predjelima od minus šest stepeni, a dnevna od tri do devet, na jugu do 12, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federelnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Han Pijesak, Kalinovik i Sokolac četiri, Čemerno pet, Mrkonjić Grad i Šipovo šest, Bugojno i Tuzla sedam, Nevesinje, Srebrenice, Drvar i Gradačac osam, Gacko, Banjaluka, Livno i Sarajevo devet, Srbac, Višegrad, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Zenica 10, Rudo i Sanski Most 11, Prijedor i Bihać 12, Bileća 14, Trebinje i Neum 15, Široki Brijeg i Stolac 17, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

 

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno