Connect with us

Politika

SUDBINU ČETVRTOG DELEGATA KROJE KINDER JAJA? Drugi delegat za opoziciju znači da NISU TOTALNI GUBITNICI

Centralna izborna komisija BiH ponovo je u centru pažnje, ovaj put zbog odluke da prizna sporni glas u Narodnoj skupštini za delegata PDP u Domu naroda BiH.

Ako sud odbije žalbu SNSD, to znači da će žrijebanje ili izvlačenje kuglica odlučiti hoće li SNSD zadržati četvrtog ili će opozicija dobiti drugog delegata, od ukupno pet srpskih.

U uputstvu na glasačkom listiću za delegata, koje je Narodnoj skupštini dostavila upravo CIK, piše: „Glasanje se vrši stavljanjem znaka X pored naziva predlagača kandidatske liste“.

U konkretnom slučaju, neko od poslanika nije glasao stavljajući X u kvadratić ispred, nego je stavio veliki znak X preko naziva PDP, kao predlagača liste delegata.

Komisija za izbor i imenovanja NSRS taj listić je proglasila nevažećim. Protiv je jedino bio Igor Crnadak iz PDP, dok su članovi komisije iz opozicione SDS glasali za izvještaj Komisije!

Međutim, nakon što joj je dostavljen glasački materijal iz NSRS, CIK je (uz dva glasa protiv) odlučila da ipak prizna listić. Kažu da način glasanja na njemu nije suprotan njihovom Pravilniku, kao ni odredbama Izbornog zakona BiH, odnosno da nema elemenata nevažećeg.

Sada liste PDP i SNSD imaju po 12 glasova narodnih poslanika.

Očekivano, uslijedile su pohvale iz PDP, a oštre reakcije vladajuće koalicije u RS, koja tvrdi da je CIK pogazila vlastito uputstvo i volju naroda, iskazanu kroz NSRS.

U moru ostrašćenih reakcija zanimljiv pogled dao je Ognjen Tadić, advokat i bivši funkcioner DNS i SDS. On je upitao da li pravo žalbe na odluku CIK ima i poslanik koji je napravio sporni listić.

Bilo bi logično da je do sada javno istupio i rekao „Ljudi, htio sam da glasam za listu PDP“, ako je zaista htio da glasa za tu listu! Njegovo dosadašnje ćutanje govori da je htio da poništi listić – smatra Tadić.

Prema njegovim riječima, sada bilo koji poslanik, pa i SNSD-ov, može da javno kaže da je sporni listić njegov i da podnese žalbu na odluku CIK kojom se njegov listić proglašava važećim.

To je CIK! I onda se pitaju kako neposredni opšti izbori nisu perfektni, a ovako nam izgledaju posredni za delegate – napisao je Tadić na Tviteru.

Bivši predsjednik CIK, Branko Petrić, tvrdi da do sada nikada nisu priznavani nevažeći glasački listići, zato što, po standardu, zakonu, uputstvima i instrukcijama CIK, volja birača mora biti izražena nedvosmisleno.

– Mora se tačno znati za koga je glasao. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja u pogledu toga, glasački listić je nevažeći. I do sada su uvijek takvi bili nevažeći – objašnjava Petrić za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, iz konkretnog spornog listića može se iščitati još nešto – da je onaj poslanik koji ga je imao u rukama, precrtavajući politički subjekt, dao do znanja da ne želi da glasa za njegovu listu.

Imajući u vidu to političko podzemlje i pritiske na određene poslanike, neko ko je imao zadatak da glasa za tog političkog subjekta zapravo se odupro i uradio suprotno. U svakom slučaju, takav listić je nevažeći. A to zašto je priznat i kakva je odluka donesena u brlozima odakle stižu instrukcije, to je druga stvar, ne bih oko toga – dodaje Petrić.

Mimo ovih procedura, postavlja se pitanje kako smo došli dotle da je jedan srpski delegat u Domu naroda BiH postao političko pitanje svih pitanja u RS.

– Došli smo do toga jer je evidentno kolika je moć kada imate kontrolu u Domu naroda, u Klubu Srba; da možete da budete gospodar svih političkih procesa, da možete blokirati institucije, zakone. A još jedna „dobra“ stvar jeste taj ogroman prostor trgovine uticajem, pozicijama, moći, u šta se upuštaju gotovo svi, bez izuzetka. Dakle, situacija je paradoksalna. Do sada smo uvijek na delegate gledali kao na mjesta uhljebljenja za određene političke kadrove, za odane partijske vojnike, za zaslužne članove. Dok se nije vidjela druga strana medalje, o kojoj pričamo – kaže za Srpskainfo politička analitičarka Tanja Topić.

Na drugoj strani, dodaje ona, ta pozicija drugog delegata za opoziciju u RS je bitna jer su u tome vidjeli zračak nade, da nisu totalni gubitnici prošlih izbora.

– Odnosno, da mogu imati taj osjećaj privremenog zadovoljstva, da participiraju u dijelu vlasti, da nisu vječita opozicija, da ih se nešto pita. S druge strane, pitanje tog delegata je otvaralo u jednom trenutku vrata njihovog učešća u vlasti na državnom nivou – zaključila je Topićeva.

KUGLICE IZ „KINDER“ JAJETA

Ako dođe do žrijebanja delegata između SNSD i PDP, Branko Petrić kaže da će to biti u prostorijama CIK u Sarajevu, a ne u Narodnoj skupštini. Makar je takva praksa bila do sada.

– Ponudi se bilo kome da izvuče kuglicu sa jednim imenom. To su iz „Kinder“ jajeta one žute kuglice. U jednoj piše jedno ime, u drugoj drugo. Onaj ko bude izvučen, dobio je. To je standard u svim izborima, imali smo mnogo tih situacija. A, druga kuglica se potom obavezno otvara da se vidi da je drugi kandidat bio upisan, da se ne bi desilo da su oba ista – objašnjava Petrić.

U bubnju bi se, ovaj put, našli mandati za Nenada Vukovića (PDP) i Snježanu Novaković Bursać (SNSD).

Izvor: srpskainfo

Politika

Analize posljednjih izbora još traju: Vreće nepoželjne u centru za brojanje

 Iako je od posljednjih opštih izbora u BiH prošlo više od pola godine, proces je i dalje pod lupom mnogih, među kojima je i Glavni centar za brojanje čiji su nadležni sumirali svoj rad nakon zatvaranja biračkih mjesta, a na papir su stavili sve što misle da je potrebno na toj lokaciji uraditi da bi olakšali sebi posao.

Nakon izborne noći, a posebno poslije prvih rezultata, veliki pritisak i političkih stranaka i javnosti bio je upravo na Glavnom centru za brojanje, prvenstveno kada je riječ o glasovima za predsjednika Republike Srpske za koje je bilo najviše zahtjeva za ponovno, kontrolno brojanje.

U Centru, na čijem čelu je generalni sekretar Centralne izborne komisije BiH Goran Mišković, potpisali su u svom izvještaju o radu sve sa čim su se susreli, navodeći šta su evidentirali na biračkim mjestima i kutijama koje su im stigle. Popisali su i prijedloge za unapređenje rada Centra.

– Potrebno je utvrđivanje novog načina pakovanja izbornog materijala kojim bi plastične vreće zamijenili kutijama, kartonskim ili plastičnim te time postigli efikasniji sistem transporta u i iz skladišta CIK-a i učinio dostupnijim materijal za rad Glavnog centra za brojanje – navedeno je u izvještaju uz opasku da se na ovaj način dostavljaju materijali iz diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Smatraju da je potrebno razmotriti mogućnost uvođenja providnih vreća sa markerima u boji za pojedine nivoe te “bar­-kod” pečata i naljepnice za biračke komplete što bi, navode, znatno ubrzalo proces prijema i obrade.

– Treba i podzakonski akt kojim će biti obuhvaćen prijem, elektronska obrada u svrhu kontrole prijema, sortiranje, verifikacija, kontrola i pakovanje, brojanje, unos i arhiviranje glasačkog materijala kao definisan i popisan proces rada i to od dana donošenja odluke CIK-a o formiranju Glavnog centra za brojanje, te koji bi uključivao sve ostale procese koji prethode početku rada Glavnog centra za brojanje – smatraju u Centru.

Osim toga, naglašavaju da su neizborne godine pravo vrijeme za revizije i za usvajanje pravila, među kojima je i dorada Zapisnika o radu biračkog odbora koji bi obuhvatio unificirane obrasce za informacije o greškama prilikom potpisivanja, evidentiranja pomoći drugog lica, kao i osoba koje su se potpisale sa DžDž.

Svoje viđenje cjelokupnog procesa naredne sedmice prezentovaće i CIK i to tokom konferencije “Opšti izbori 2022 – Izazovi i naučene lekcije”.

– Fokus je na analizi kako su organizovani i sprovedeni izbori  – kazali su u CIK-u, uz poziv kompanijama koje se bave novim tehnologijama da na toj konferenciji predstave opremu namijenjenu za upotrebu na izborima.

Izborima, odnosno promjenama Izbornog zakona BiH, baviće se i radni tim sastavljen od po jednog člana iz SNSD-a, HDZ-a i SDP-a BiH, a predsjednik Foruma građana Tuzla i čelnik Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” Vehid Šehić za “Glas” podvlači da BiH mora da riješi probleme u izbornom zakonodavstvu, jer je to i jedan od ključnih prioriteta na putu ka EU.

– Akcenat je na implementaciji odluka Evropskog suda za ljudska prava, ali i na uvođenju novih tehnologija, odnosno biometrijske identifikacije birača i skeneri, a da bi se spriječio ljudski faktor koji je najodgovorniji za to što građani nemaju povjerenja u rezultate izbora – rekao je Šehić.

Smatra da je potrebno formirati parlamentarnu interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva i u ovom mandatu vlasti, podsjećajući da su članovi u prethodnom sazivu dobili dosta materijala i od nevladinog sektora i političkih stranaka.

– Taj proces mora biti u potpunosti transparentan i ne ponoviti grešku poput one tokom mostarskog sporazuma za sprovođenja izbora u tom gradu, jer smo imali različita tumačenja pregovora. Izborni zakon mora na kraju da obezbijedi da se poštuje volja birača, a ne stranaka – zaključio je Šehić.

Zahtjev

Iz Savjeta Evrope je saopšteno da zahtijevaju od političara u BiH da pod hitno prestanu sa ignorisanjem presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” te tako, usvajanjem ustavnih amandmana, zaustave diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti. Riječ je o presudi koja je na snazi već 14 godina.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Politika

Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Za Rezoluciju, koju je predložio predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, glasalo je 65 poslanika.

Usvojeni su i zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Države članice Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i Evropske unije, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezjednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika SDS-a u kojem se navodi da Narodna skupština zahtijeva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog komandanta KFOR-a i šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka Albancima na KiM i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potunosti neprihvatljiv.

Narodna skupština usvojili je danas jednoglasno Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar na prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Parlament je usvojio i tri zakona – Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Usvojen je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Treća redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u srijedu u deset časova.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Politika

Drinić: Ninković funkcije u Gradskoj upravi ilustrovao mojom fotografijom, tužiću ga

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić reagovao je na izlaganje predsjednika Skupštine grada Banjaluke LJube Ninkovića da iznosi neistine i naveo da nije u stanju da za dva mjeseca pripremi sjednicu Skupštine grada.

– Šta očekivati od predsjednika Skupštine koji za 70 dana nije pripremio nijednu sjednicu?! Zato sve važne odluke za grad čekaju, a ispaštaju građani. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji danima ne dolazi na posao, ne treba ni da čudi što ne zna ni ko je zaposlen u Gradskoj upravi. Navodi plate i funkcije zaposlenih, a sve to ilustruje fotografijom gdje sam ja u prvom planu, aludirajući na ne znam ni ja šta, a svima je poznato da sam ja dao otkaz u Gradskoj upravi čim sa izabran za narodnog poslanika. Ne znaju svi ko je predsjednik sindikalne organizacije, pojedini ljudi su pomislili da sam to ja – kaže Drinić.

Dodao je još jednom da ne prima ni platu, niti ima bilo kakav ugovor, te da ne dobija nijednu marku od Gradske uprave.

-Iznosi laži i mašući mojom fotografijom dovodi kontekst navodno dobro plaćenih gradonačelnikovih saradnika, te će za to odgovarati pred sudom jer ću ga tužiti za klevetu – poručio je Drinić.

Dodao je da je paradoksalno da Ninković govori o visokim platama kada se zna kako se prvi on dočepao enormno velike plate za nerad.

– Predsjednik Skupštine otkako je preuzeo funkciju ne priprema sjednice, ne ide na komisije, ne zna šta se radi u Gradskoj upravi, ali zna da naplati svoj nerad i uzima redovno platu od 5.100 KM. Da ima imalo morala ne bi nikome držao slovo već bi se pokrio po ušima i ćutao – zaključio je Drinić.

Insajder.in

Nastavi čitati

Aktuleno