Connect with us

Hronika

Sude dispečerki Hitne koja se javila bratu preminulog mladića

U toku je sudski postupak protiv D.A. (60), optužene da je, radeći na poslovima dispečera na prijemu poziva u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka, nesavjesno postupila kada je Hitnu nazvao Nemanja Cvijić, brat Srđana Cvijića (31) iz Srpca, nakon čega je tridesetjednogodišnjak preminuo.

Potvrđeno je to “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koje je D.A. optužilo za neukazivanje ljekarske pomoći, a optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Banjaluci, nakon čega je počeo i sudski postupak. Konkretno, optužena je za član 198. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

– Ljekar ili drugi zdravstveni radnik koji, suprotno svojoj ljekarskoj dužnosti, odbije da ukaže ljekarsku pomoć bolesniku ili licu kome je takva pomoć potrebna, a koje se nalazi u neposrednoj opasnosti za život ili opasnosti od nastupanja teške tjelesne povrede ili teškog narušavanja zdravlja, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine – navodi se u tom stavu.

U optužnici protiv D.A. se navodi da se sve događalo 29. septembra 2020. godine. Terete je da se o zakon ogriješila u dispečerskom centru Službe hitne medicinske pomoći s edukativnim centrom Doma zdravlja Banjaluka.

– Postupajući suprotno svojoj dužnosti medicinske sestre – tehničara, radeći na poslovima dispečera na prijemu poziva, odbila je da ukaže medicinsku pomoć licu kome je takva pomoć bila potrebna i koje se nalazilo u stanju neposredne opasnosti za život – navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, nakon što je na broj telefona Službe hitne medicinske pomoći pozvao Nemanja Cvijić, ona je poziv primila.

– On ju je obavijestio da njegov brat Srđan Cvijić drugo veče zaredom ima napad astme, da ne može disati, da ne može hodati, da je inače astmatičar, da je i ranije imao napade, ali da nikada nisu bili ovoliki, te da mu ne pomaže lijek ventolin te tražio da medicinski tim Službe hitne medicinske pomoći vozilom Hitne pomoći dođe po njegovog brata u Ulicu Petra Mećave, a ona nije uputila mobilni medicinski tim Službe hitne medicinske pomoći na zahtijevanu medicinsku intervenciju – ističe se u optužnici.

Ona je, terete je iz Tužilaštva, Nemanji Cvijiću rekla da brata doveze automobilom, a nakon što joj je Nemanja rekao da nema vozilo, rekla mu je da uzme taksi ili pozove nekog drugog.

– Nakon toga je Srđan Cvijić taksi vozilom dovezen u Službu hitne medicinske pomoći Dom zdravlja Banjaluka i primljen u ovu službu 29. septembra 2020. godine 50 minuta nakon ponoći bez znakova života, bez svijesti, pulsa i disanja, širokih zjenica, modar (cijanotičan), te je kod njega konstatovan srčani zastoj, nakon čega je premješten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske – Banjaluka, gdje je u 1.25 nastupila smrt – ističe se u optužnici.

Dakle, kako se dodaje, kao zdravstveni radnik, suprotno svojoj dužnosti, odbila je da ukaže ljekarsku pomoć licu kojem je takva pomoć potrebna, a koje je bilo u stanju neposredne opasnosti za život.

Iz „Nezavisnih“ navode da odgovore nisu dobili iz Doma zdravlja Banjaluka, dok Nemanja Cvijić, koji se kobne noći borio za bratov život, kaže da od ovog medija prvi put čuje da je u toku sudski postupak protiv dispečerke. Najavljuje da će se odazvati da svjedoči ukoliko to od njega bude traženo.

– Iznenadilo me to što mi kažete. Ovo je prvi put da za to čujem. Ni roditelji s tim nisu upoznati. Epilog koji bismo mi kao porodica definitivno očekivali jeste da se ovakve stvari spriječe i da se ne dešavaju ubuduće. Rješenje ovoga nije nužno da li će dispečerka biti osuđena ili ne. Više je cilj da se uredi samo zdravstvo i odgovornost zdravstvenih ustanova prema nama građanima – rekao je Nemanja Cvijić.

Glas Srpske

Hronika

HOROR DETALJI UBISTVA KOD BANJALUKE! Starca brutalno pretukao šakama i nogama, a poslije MIRNO ZASPAO

Rodoljub Vasiljević ubijen je sa više udaraca u glavu koje mu je šakama i nogama zadao osumnjičeni Draženko Radulović, saznaje Srpskainfo.
Ubistvu Vasiljevića prethodilo je lupanje šajbe na automobilu osumnjičenog kobnog jutra oko 1.20.

Tada je Vasiljević navodno, štapom razbio zadnju šajbu na automobilu Radulovića.
Iako Radulović to nije čuo, probudila ga je žena, a zatim je krenuo u potjeru za Vasiljevićem.
Ubrzo je stigao Vasiljevića kod osnovne škole u mjestu Kola.

Tada ga je brutalno izudarao šakama i nogama po glavi.
Nakon napada na Vasiljevića, osumnjičeni je mirno otišao kući i zaspao.

Nekoliko časova kasnije, oko 6.30 tijelo Vasiljevića pronađeno je u blizini osnovne škole u mjestu Kola kod Banjaluke.
Tokom uviđaja ljekar mrtvozornik nije se mogao izjasniti o uzroku smrti, pa je zatražena obdukcija koja je potvrdila da se radilo o nasilnoj smrti.

Policija je istovremeno došla do identiteta osumnjičenog koji je uhapšen.
Srpskainfo

Nastavi čitati

Hronika

DRAMA U AUTOBUSU! Vozač se potukao sa putnikom (VIDEO)

Prije par sedmica dogodio se fizički obračun između vozača automobila kompanije “Kantić” i putnika koji su se zajedno vraćali iz Njemačke za BiH.

Svađa je nastala zbog pasoša a ostali putnici su bili svjedoci nemilog događaja. Drama u autobusu oko pasoša nastala je kada je putnik na lokaciji između granica Hrvatske i BiH izgubio pasoš (GP Šamac).

Putnik, sa vozačem ali i ostalim prisutnim osobama u autobusu su zajedno tražili pasoš kojeg nisu mogli pronaći. Sa carinskom kontrolom, cijela drama trajala je oko 90 minuta, piše Crna-Hronika.

Dvije putnice su pronašle pasoš između dva sjedišta, te su se tu tenzije smirile sve do prve pauze u BiH, gd‌je je prvo putnik napao vozača, pa je vozač fizički uzvratio.
Ostali putnici su sve to sa nevjericom posmatrali a jedan od njih uspio je snimio dio događaja. Nakon verbalnog ali i fizičkog obračuna, putnik i vozač nastavili su dalje prema krajnjoj lokaciji.

Nastavi čitati

Hronika

OSUMNJIČENI ZA UBISTVO NA MANJAČI sproveden u Okružno javno tužilaštvo (VIDEO)

Osumnjičeni D.R., za ubistvo na Manjači, sproveden je u Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

“Preduzimanjem operativnih mjera i radnji, nakon izvršenog uviđaja u mjestu Kola, grad Banjaluka, gdje je juče oko 06.35 časova u blizini osnovne škole pronađeno beživotno tijelo lica R.V. iz Banjaluke, policijski službenici su došli do saznanja da je lice D.R. upotrebom fizičke snage i podesnog predmeta nanijelo povrede licu R.V. uslijed kojih je isti preminuo”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Ističu da je na osnovu naredbe dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u Banjaluci u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske izvršena obdukcija, kojom prilikom je utvrđeno da je smrt lica R.V. nastupila nasilnim putem, kao posljedica više nanesenih udaraca tupim predmetom u predjelu glave.

“Na osnovu naredbe sudije Okružnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, 19.04.2024. godine izvršeni su pretresi stana i vozila koje koristi lice D.R., kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela”, dodaje u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuelno