Connect with us

Hronika

SUĐENJE ZA POPLAVU U DOBOJU “Sanovnici Usore nisu bili obaviješteni o opasnosti”

Nekadašnji predsjednik dobojske Mjesne zajednice Usora Cvijetin Bijelić prilikom ispitivanja u policiji je kazao da njega niko nije obavijestio o opasnosti od poplava niti im se neko obraćao te da ga je voda zatekla na ulici.

Bijelić je preminuo pa je njegov iskaz čitan u banjalučkom Okružnom sudu na nastavku na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću.

Pomenuti dvojac terete za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika materijalna šteta.

Osim Bijelićevog, pročitani su iskazi još četiri svjedoka tužilaštva koji su u međuvremenu preminuli. Bijelić je u iskazu rekao da u MZ Usora nisu imali opremu za borbu protiv elementarnih nepogoda i poplava.

Mještanka Usore Vukosava Blagojević, čije iskaz takođe čitan jer je preminula, kazala je da ih niko nije obavještavao o poplavama. Ona je u ovoj nepogodi izgubila supruga Milenka koji se utopio u prizemlju.

– Tog jutra, 15. maja Milenko je otišao do pomoćnog objekta i samo sam ga čula kada je rekao “evo je”. Naišao je poplavni talas i ušla sam u kuću, a Milenko je ostao ispred. Nakon nekog vremena je ušao i zvao komšiju Olivera koji je došao i meni pomogao da odem na sprat. Milenko je ostao u prizemlju gdje kasnije nađen utopljen-rekla je Blagojevićeva.

Svjedok Ćamil Dizdarević u svojoj izjavi je rekao da niko nije obilazio barake u kojima je živio u blizini Željezničke stanice u Doboju niti ih je obavještavao o poplavi. Istakao je da je u vodi uništena njegov baraka, te da je kasnije pronađena mrtva i komšinica Bahrija Skula.

Pokojni Mihajlo Arsenić koji je bio član Gradskog štaba za vanredne situacije u izjavi je naveo da ga je poplava zatekla u Bušletiću pa nije mogao da govori da li je u Doboju bilo upozorenja na opasnost od poplave ili ne.

Pejo Zubak u policiji je ranije rekao da je nakon što je voda ušla u njegovu kuću otišao na tavan i sa suprugom tamo proveo tri dana. Kazao je da ga je tog dana zvao i sestrić Željko Jelač i rekao da im je voda ušla u kuću i tražio pomoć.

– Pošto sam i ja bio poplavljen i borio se da spasim suprugu nisam mogao da odem. Kasnije su moja sestra Marija Jelač i sestrić Željko nađeni utopljeni – stoji u izjavi Zubaka koja je pročitana pred sudijama.

Nakon čitanja iskaza preminulih svjedoka, dobojsko Okružno tužilaštvo počelo je sa izvođenjem materijalnih dokaza. Među tim dokazima bili su i zapisnici o uviđajima pronalaska utopljenika iz poplava.

Prigovori

Odbrana optuženih prigovorila je većini dokaza istakavši da su uzeti nezakonito. Petrovićev branilac Jadranka Ivanović istakla je da je svjedoke, čiji su iskazi pročitani, saslušalo ovlašćeno lice koje je takođe oštećeno u poplavama.

– To je suprotno Zakonu i oštećeni nije mogao da saslušava svjedoke i tužilaštvo je trebalo da ga izuzme u ovom slučaju. Takođe i dobojsko Tužilaštvo je oštećeno i trebalo je da se izuzme – rekla je između ostalog Jadranka Ivanović.

Prigovorila je zapisnicima o uviđajima o pronalasku tijela utopljenika istakavši da je u jednom slučaju jedan inspektor uradio uviđaj.

– Nije bilo ni mrtvozornika i inspektor Vlado Vranješ je sam uradio uviđaj. To je suprotno pravilima struke i zakonu – rekla je Ivanovićeva.

Odbrana optuženih ukazala je da je u ovom slučaju istraga vođena i prije naredbe o njenom pokretanju.

Hronika

U SARAJEVU OPET GORIO AUTOMOBIL: Vatrogasci spriječili širenje požara

U Paromlinskoj ulici u sarajevskom naselju Dolac Malta sinoć je došlo do požara na jednom od vozila.

Požar je izbio na parkiranom automobilu oko 1 sat iza ponoći, no pripadnici PVJ spriječili su njegovo širenje na druga vozila.

Na automobilu je pričinjena velika materijalna šteta.

Još uvijek nije poznato da li je došlo do samozapaljenja vozila ili je požar podmetnut, piše Avaz.

Nastavi čitati

Hronika

JEZIVA tragedija u Jablanici: Maloljetnik iz Saudijske Arabije utopio se PRED PORODICOM

Maloljetnik A.E.S. (16) iz Saudijske Arabije utopio se sinoć na Jablaničkom jezeru, a sve se dogodilo pred porodicom, koja je bila na mjestu nesreće.

Kako su naveli iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanske županije, maloljetna osoba iz Saudijske Arabije A.E.S. koja je rođena 2008. godine izgubila je život na Jablaničkom jezeru u mjestu Radešine na području opštine Konjic.

“Mrtvozornik je na mjestu nesreće proglasio da je smrt nastala utapanjem. U tom trenutku na lokalitetu je bila višečlana obitelj iz Saudijske Arabije, a maloljetni A. E.S. utopio se pod nesretnim okolnostima. Do tragičnog događaja je došlo u večernjim satima, a očevid je obavljen pod nadzorom dežurnog tužitelja”, kazali su za hercegovina.info Tužilaštva HNK.

Inače, sinoć je Gorska služba spašavanja “Prenj” primila dojavu da se u Jablaničkom jezeru utopio maloljetnik i da ekipa na čelu sa kantonalnim tužiocem traži pomoć ronioca u traženju tijela.

Na mjesto utapanja je izašao ronilački tim GSS Prenj, a nakon što su locirali moguće mjesto gdje se nalazi utopljenik, iz drugog zarona su pronašli tijelo na dubini od oko pet metara.

Nastavi čitati

Hronika

POLICIJA POTVRDILA: Podmetnut požar na automobilu srpskog povratnika

Požar na automobilu povratnika Drage Rupara u mostarskom naselju Hodbina je podmetnut, rekao je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

Marić je rekao da je Policijska stanica Jug predala predmet Odjeljenju kriminalističke policije koje vodi istragu.

“Istraga traje, čim bude rezultata obavijestićemo javnost”, naveo je Marić, prenosi Srna.

Povratniku u mostarsko naselje Hodbina Dragi Ruparu u noći sa 13. na 14. jun ispred porodične kuće zapaljen je automobil.

“Osjetio sam miris paljevine, izašao ispred kuće i vidio zapaljen automobil `kadet`. Zadnji dio automobila je potpuno izgorio. Policija je dolazila, napravili su uviđaj. U šoku sam, nemam riječi. Ne osjećam se bezbjedno. Živim ovdje sa bratom i ne znam kome bismo mogli smetati i zašto”, rekao je Rupar.

Nastavi čitati

Aktuelno