Connect with us

Društvo

SUDOVI I TUŽILAŠTVA SRPSKE sutra stupaju u ŠTRAJK! Evo i koji

Zaposleni u dijelu tužilaštava i sudova u Srpskoj, ne računajući nosioce pravosudnih funkcija, odnosno tužioce i sudije, sutra, s početkom od sedam časova, stupaju u štrajk.

U Sindikatu pravosuđa Republike Srpske kažu da rada neće biti do ispunjenja zahtjeva, te dodaju da će u štrajku učestvovati radnici većine tužilaštava i sudova.

Sindikat pravosuđa, između ostalog, traži da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, kao i, kako navode, “prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u Srpskoj u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža” .

“Nezavisne novine” su juče u više od 10 pravosudnih institucija širom Srpske pokušale saznati da li staju sa radom, a situacija je šarolika.

“Zaposleni u Republičkom javnom tužilaštvu koji nisu nosioci tužilačkih funkcija idu u štrajk koji je najavio Sindikat pravosuđa”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz ovog tužilaštva.

I u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka su nam rekli da njihovi radnici, izuzev nosilaca pravosudnih funkcija, sutra stupaju u štrajk.

“Glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka donio je rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada u vrijeme trajanja štrajka”, kažu iz banjalučkog tužilaštva.

Prema informacijama kojima raspolaže rukovodstvo Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, i njihova sindikalna organizacija će poštovati sve odluke Sindikata pravosuđa Srpske, a to podrazumijeva štrajk zaposlenih.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu takođe ide u štrajk u srijedu. Štrajkovati, međutim, neće svi.

“Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je u fazi preseljenja u novu zgradu, a obzirom na to da svi zaposleni učestvuju u preseljenju, ovo tužilaštvo neće štrajkovati”, rečeno nam je iz ovog tužilaštva.

Ni u Okružnom sudu u Trebinju neće doći do obustave rada u predviđenom terminu.

“Radnici ovog suda neće stupiti u štrajk, ali podržavaju inicijativu u vezi sa povećanjem plata”, rekli su u ovom sudu za “Nezavisne novine”.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović kaže da su, gdje god imaju sindikalnu organizaciju, u sudovima i tužilaštvima od Prijedora do Trebinja, planirali štrajk.

“Ne mogu vam reći tačan broj. Većina sudova i tužilaštava ide u štrajk, koji počinje u sedam časova”, rekao je Petrović za “Nezavisne novine”.

U Ministarstvu pravde Republike Srpske kažu da poštuju svačije pravo na izražavanje nezadovoljstva, pod uslovom da se poštuju propisi kojima se uređuje organizovani prekid rada.

“Takođe, želimo da poručimo da je Ministarstvo pravde na raspolaganju svima koji žele da razgovaraju i da zajednički pokušamo da pronađemo najoptimalnije rješenje, kako bi se unaprijedila prava radnika i poboljšao materijalni položaj zaposlenih u institucijama u pravosuđu Republike Srpske”, rekli su iz resornog ministarstva za “Nezavisne novine”.

Društvo

LJETO NAM TEK STIŽE Sutra i zvanično počinje najtopliji period godine

Iako se već danima kuvamo od vrućine, ljeto nam zvanično stiže tek sutra, 20. juna, i to u  22.50 časova.

Na prvi dan ljeta, u Republici Srpskoj se očekuje dnevna temperatura od 32 do 38 stepeni Celzijusovih.

– Sam početak ljeta je u znaku veoma toplog vremena, čak će biti i toplije od prosjeka za drugi dio juna, s obzirom da će temperatura vazduha ići do 38 stepeni, nije isključeno da ponegdje u petak, eventualno, i subotu bude i skoro 40 stepeni Celzijusovih – rekla je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đorđević za Srnu.

Ona je za narednu sedmicu najavila nestabilnije vrijeme i svježije.

– Uslijediće pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni, tako ćemo imati nekoliko nestabilnih i svežijih dana, ali to neće dugo trajati – rekla je Đorđevićeva.

Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

U isto vrijeme, kada na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiže ljeto, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

 

 

 

Nastavi čitati

Društvo

PRIJETNJE, PALJENJE AUTOMOBILA… Udruženje novinara RS traži policijsku zaštitu za novinara Natašu Miljanović Zubac

Udruženje novinara Republike Srpske poziva nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da zaštite novinara Natašu Miljanović Zubac, ponovo urade procjenu bezbjednosti i dodijele joj zaštitu ukoliko procjena pokaže da joj je bezbjednost ugrožena.

– Ako to ne bude slučaj, pozivamo ih da javnosti odgovore kako planiraju zaštititi našu koleginicu koja se nakon dvije godine bolovanja vraća na posao? – naveli su u saopštenju.

Podsjećaju nadležne i javnost da je Nataša Miljanović Zubac, novinar RTRS-a zaposlena u dopisništvu u Trebinju, prije nekoliko dana javno iznijela sva saznanja o ugroženosti svoje bezbjednosti i to nakon što je prethodnih godina doživjela nekoliko vrlo ozbiljnih prijetnji među kojima su paljenje automobila, ostavljanje lutke sa otkinutom glavom na kućnom pragu i prijeteće poruke “mrtva usta ne govore”.

Takođe, podsjetili su da se više puta obraćala nadležnim organima i tražila zaštitu kako bi se mogla kretati bez straha za sopstveni život.

– S obzirom na to da se nakon dvije godine Nataša Miljanović Zubac vraća na posao koji uključuje stalno kretanje, odlazak na teren i potpunu fizičku izloženost, pozivamo MUP Republike Srpske da u najkraćem roku urade procjenu njene ugroženosti kako bi svoj posao mogla obavljati na odgovarajući način – naglasili su u Udruženju novinara RS.

Pozvali su MUP i ostale nadležne organe da što prije otkriju i kazne počinioce ovih krivičnih djela.

Nastavi čitati

Društvo

SVAKA ČAST MARKO! Docent na banjalučkom PMF-u dizajnirao evolutivni algoritam

Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Banjaluci Marko Đukanović sa kolegama Tehničkog univerziteta u Beču, dizajnirao je “efektivni evolutivni algoritam koji rješava nizovni problem primjenjiv u bioinformatici na izračunavanje strukturalne sličnosti između skupa bioloških molekula”.

Oni su objavili rad “Pristrasni genetski algoritam nasumičnog ključa za rješavanje problema pronalaska najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza” (A Biased Random Key Genetic Algorithm for Solving the Longest Common Square Subsequence Problem) u vodećem časopisu u oblasti računarskih nauka i vještačke inteligencije “IEEE Xplore”.

 

 

Đukanović napominje za Srnu da su, uz njega, autori i Žaume Rešak, Kristijan Blum i Ginter Rajdl.

On kaže da je ovo rezultat nastavka dobre saradnje banjalučkog PMF-a, Tehničkog univerziteta u Beču, te Instituta za vještačku inteligenciju pri Autonomnom univerzitetu u Beču.

Rad ovog tima je u aprilu proglašen najboljim na “Evostarovoj” konferenciji na Univerzitetu Ebristvit u Velsu, kad su osvojili nagradu za rad “Smjernice zasnovane na neuronskoj mreži za BRKGA: primjena za problem najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza”.

Osim toga, Đukanović i njegov kolega Aleksandar Kartelj osvojili su prošle godine treće mjesto na međunarodnom takmičenju iz simboličke regresije “Interpretabilna simbolička regresija za nauku o podacima”.

Đukanović je prošle godine dobio nagradu za najbolji naučni rad na međunarodnoj konferenciji o primijenjenoj vještačkoj inteligenciji, održanoj u Kragujevcu, za rad “Integracija ograničenja najvišeg nivoa u algoritam pretraživanja simboličke regresije”.

On je dobitnik i Dunavske nagrade za mladog naučnika 2022. godine.

Marko Đukanović završio je 2009. gimnaziju u Novom Gradu kao učenik generacije, a iste godine upisao je opšti smjer matematike i informatike na banjalučkom PMF-u, koji je završio 2013. godine sa prosječnom ocjenom 9,87.

Dobitnik je “Zlatne plakete” za studenta generacije na PMF-u, gdje je biran u svojstvu asistenta 2014. godine.

 

 

Na PMF-u je 2016. godine završio i master studije matematike, sa prosječnom ocjenom 10.

Doktorske studije iz računarskih nauka započeo je 2017. godine na Tehničkom univerzitetu u Beču, na Institutu za logiku i izračunavanje u okviru Fakulteta za informatiku, pod mentorstvom profesora Gintera Rajdla i uspješno ih završio 2021. godine, sa najvišom pohvalom.

Izabran je u zvanje docenta na Odsjeku za matematiku i informatiku banjalučkog PMF-a 2021. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno