Connect with us

Banjaluka

SVE JE POSTALO PROBLEM, Tri godine OSVETE Banjaluci! SNSD PROTIV SVEGA: parkova, čistog Vrbasa, boljeg grijanja…

Ono oko čega ranijih godina nije bilo problema, kao što je budžet, nove ulice, investicije i slično, odjednom je postalo predmet rasprava.

Od kada je novo rukovodstvo došlo na čelo Gradske uprave i Skupštine grada Banjaluka tenzije se ne smiruju, a to se najviše vidi na sjednicama gradskog parlametna.

Ono oko čega ranijih godina nije bilo problema, kao što je budžet, nove ulice, investicije i slično, odjednom je postalo predmet rasprava.

Gradonačelnik Draško Stanivuković od početka mandata govori da je mržnja SNSD prema njemu, jača od ljubavi prema Banjaluci i da zbog toga trpe svi građani.

Demokratija, šta ćeš…”

Osvetu Banjalučanima uz komentar “demokratija, šta ćeš” najavio je lider SNSD, Milorad Dodik, nakon izbora 2020. godine kad je Banjaluka izabrala novog gradonačelnika, koji nakon 22 godine nije iz SNSD.

SNSD je do sada blokirao budžet, parkove, investicije, nova radna mjesta, čak su zaustavljaji i, vjerovali ili ne, gradnju fontane i kružnog toka.

Stanivukoviću nisu dali da obezbijedi neradnu nedjelju, da smanji plate funkcionerima, čak ni da ima svog zamjenika.

Najnoviji primjer skidanja za dnevnog reda tačke vezane za kolektor je još jedan dokaz da je političko rivalstvo jače od ljubavi prema gradu. Zbog politike će Vrbas ostati prljav.

– Odbornici SNSD-a koji u Skupštini Grada predstavaljaju Banjalučane smatraju da našem gradu ne trebaju kolektori za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo je drugi put da se odbijaju tačke koje se odnose na izgradnju kolektora i to na Crkvenoj u Docu i Obilićevu, iako svi oni koje vole Banjaluku i Vrbas znaju koliko je taj projekat važan jer zapravo to mjesto uzrokuje 50 odsto zagađenja rijeke Vrbas – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Zašto su protiv čistog Vrbasa, odbornici većne nisu imali objašnjenje. Ali, nije prvi put.

Do sada su blokirani mnogi projekti, dešavalo se da sjednice traju po mjesec dana, ali i da ih po tri mjesec nema. Ruke skupštinske većine bile su dovoljne da gradonačelnuku ukinu realokacije, ali i izmijene poslovnik i daju mu manju mugućnost govora.

Sjednice su prekidane toliko puta, da ni novinari više ne znaju da nabroje, a o kašnjenjima ne vrijedi govoriti…

Nemojte glasati za nas…”

U holu ispred skupštinske sale često možemo čuti novinare koji kažu da je ovo najlošiji sastav ikada. Očito su sa tim saglasni i neki odbornici.

Odbornik DEMOS-a Slobodan Stanarević, nakon jedne od diskusija na sjednici reagovao je na to što pojedini odbornici “odlutaju” od teme, odnosno konkretne tačke diskusije.

Slobodan Stanarević

– Zamolio bih predsjednika Skupštine da diskusija ne ide van tačke dnevnog reda. Evidentno je da smo ušli u izbornu godinu, odnosno da imamo još godinu dana do izbora, pa samim tim, narode moj dragi, primjetićete kako su pojedini ovdje prisutni, zbog broja na listi, aktivniji u izlaganjima. Vrlo često bez smisla i bez ikakvog rezona. Moj dragi narode da vam se obratim – nemojte glasati ni za koga na narednim izborima, a ko je prisutan u ovoj sali jer niko nije zalužio još jedan mandat u ovoj skupštini – rekao je Stanarević nedavno na sjednici.

Ipak, odbornici ne žele da ih sve stavljamo u isti koš. Bar ne svi.

 Ja imam potrebu da se ogradim i da kažem da nismo svi isti. Govorim u svoje ime i u ime Кluba PDP koji vodim, a da javnost zna jer često možemo čuti da nas trpaju u isti koš – kaže šef Kluba odbornika PDP, Dragan Milanović.

– Dakle svih pet odbornika je prisustvovalo sjednici čitav dan. Dok recimo SNSD je imao četiri od 11 odbornika. Osim na glasanju. Nikad zbog nas nije prekinuta sjednica. Nikad nismo bili dio problema nego dio rješenja. A da smo neproduktivni zbog njih to je istina. I da se ogradim i u skupštinskoj većini ima revnosnih odbornika koji su redovni i koji rade, ali nažalost ne mnogo – naveo je on.

Ninković: Ko to kaže?

Predsjednika Skupštine, Ljubu Ninkovića, pitali smo kako komenmtariše to da mnogi ovaj sastav proglašavaju najnenfikasnijim do sada, ali nam je odgovorio sa:

– Ko to kaže?

Međutim, jasno je da to kažu podaci o broju sjednica. U prošlom sazivu bilo mnogo više sjednica u istom vremenskom periodu, a Ninković i sam priznaje da se našao u neugodnoj situaciji, jer odbornika većine nije bilo.

– Bio sam u neugodnoj situaciji, jer sam cijeli dan morao da skupljam skupštinsku većinu kako bismo ispunili kvorum i nastavili sa sjednicom – priznao je Ninković.

Saglasni svi

Da se nikada nije ovako radilo saglasni su i u SNSD. Iskusniji odbornici ne pamte ovako nešto. U ime odbornika građanima se izvinila odbornica SNSD, Nevena Todorović, zbog ponašanja svih njih.

– Stvarno koristim ovu priliku da se javno izvinim svim građanima Banjaluke, na ovom ovakvom odnosu našem odnosu prema gradu i prema građanima. Nije se ovako radilo, mnogo je više reda bilo i poštovanja, prosto ja sad osjećam potrebu da se javno izvinim i ovo nije nešto na šta smo i mi sami navikli i šta smo očekivali u ovom sazivu skupštine – rekla je  Todorović nedavno.

Bilo je i odbornika koji su rekli da ih je sramota što su dio ovog saziva.

Nezahvalna uloga

Iako se funkcioneri otimaju za fotelje, kada je u pitanju ona predsjednika banjalučke Skupštine, nije tako.

Ova fotelja tri mjeseca bila je prazna, a kako su izvori tvrdili, niko nije htio da se uhvati u koštac sa ovim poslom i zauzme mjesto Mladena Ilića, prvog predsjednika Skupštine i sada narodnog poslanika.

Gradonačelnik Banjaluke, za sve krivi predsjednika GrO SNSD, Vladu Đajića i kaže da on stoji iza suludih ideja o blokadi Skupštine.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ POZVAO ODBORNIKE I PARTIJE na solidarnost i RAZUMIJEVANJE prema svim građanima koji zavise od REBALANSA BUDŽETA!

FOTO:Grad Banjaluka

-Važno je da svaki odbornik i sve parlamentarne političke stranke u Skupštini grada Banja Luka pokažu odgovornost prema radnicima Doma zdravlja i njihovim ličnim primanjima, građanima koji uživaju povoljniji javni prevoz zahvaljujući subvencijama, roditeljima koji plaćaju privatne vrtiće po povoljnijim cijenama, takođe zahvaljujući subvencijama i svim ostalim socijalnim davanjima čije isplate čekaju usvajanje rebalansa budžeta, napisao je gradonačelnik Banjaluke na svojim društvenim mrežama.
On je dodao da ovim putem jasno i nedvosmisleno iskazuje razumijevanje prema svim gradskim ustanovama i institucijama kojima su potrebna dodatna novčana sredstva kako bi tekuću kalendarsku godinu uspješno okončali.
-Pripremili smo sva zakonska rješenja koja su realna i treba da dobiju podršku Skupštine Grada, a ujedno, dali smo mogućnost svim političkim subjektima koji participiraju u Skupštini da iznesu svoje prijedloge i projekte koji će biti uvršteni u Nacrt budžeta.
Od većine stranaka smo dobili konstruktivne i realne prijedloge, a i dalje se čeka SNSD!
Zato smo sutra za 13.00 časova zakazali novi, drugi po redu, konsultativni sastanak oko budžeta Grada za narednu godinu. Još jednom, pozivam sve odbornike da pokažu odgovornost prema funkciji za koju su izabrani od strane naroda kao i na odgovornost prema našem gradu i da ovu godinu završimo uspješno, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVITI PUT DOBRE SARADNJE: Gradonačelnik uputio čestitku novoimenovanom BANJALUČKOM BISKUPU monsinjoru Željku Majiću

Gradonačelnik Draško Stanivuković uputio je čestitke monsinjoru Željku Majiću povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

U čestitki se između ostalog kaže:

-Uvjeren da ćete Banjalučkom biskupijom upravljati na najbolji način, te da ćete nastaviti put dobre saradnje koji je započeo Vaš prethodnik monsinjor g. Franjo Komarica, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

Neka Vam Bog tokom vašeg službovanja podari zdravlja, plemenitosti i mudrosti kako bi svojim djelovanjem u srca vaših vjernika uvijek unosili blagost i radost.

U nadi da ćemo uvijek graditi mostove razumijevanja i solidarnosti među svim građanima Banje Luke, te da ćemo zajedničkim radom doprinositi miru, jačanju tolerancije, međusobnog uvažavanja, te izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti za sve nas, kao i da će dobra saradnja Grada Banje Luke i Banjalučke biskupije biti nastavljena, srdačno vas pozdravljam.

Podsjećamo, nakon što je poglavar Katoličke crkve papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vođstva Banjalučke biskupije biskupa Franje Komarice zbog navršene dobne granice, Apostolska nuncijatura dostavila je saopštenje o imenovanju novog banjalučkog biskupa mons. Željka Majića, koji je prethodno službovao kao sveštenik Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ NESEBIČNOM DONACIJOM OBRADOVAO PENZIONERE! Pozivam sve poslanike na humanost

Članovi Mjesnog udruženja penzionera u Zalužanima rado dane provode družeći se uz kaficu, poneku ljutu, igrajući karte, šah i ostale društvene igre. Kažu da im to pričinjava zadovoljstvo, a vole i kada se okupe i zajedno gledaju i komentarišu sportske manifastacije. Međutim, problem je bio što do sada nisu imali adekvatan televizor, a koji im je kao donaciju uručio narodni poslanik Nebojša Drinić.

– Sada smo zahvaljujući narodnom poslaniku Nebojši Driniću dobili nov televizor što mu se, u ime svih penzionera od srca zahvaljujem. Mi sa njim imamo dobre odnose, on nas često obilazi. Dovoljno je kada dođe ovdje i počasti nas pićem, to uvažavamo. Pozivamo i druge koji su raspoloženi da dođu i da nam se pridruže, svaka nam donacija i pomoć, pa čak i kava u određeno vrijeme dobro dođe, rekao je Radoslav Vuleta, predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Zalužani.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Nebojša Drinić još jednom je pokazao humanost. Kaže da je prepoznao potrebe građana gdje je obilazio terene i u komunikacijii sa ljudima saznao šta im je trenutno najpotrebnije.

– Spletom okolnosti sam naišao ovdje u Gradsko udruženje penzionera u Zalužanima, gdje sam se družio sa njima u prostorijama i pitao sam ih šta im je to najpotrebnije, rekli su da je to televizor. Kada sam pogledao kako je to mali televizor, i za one koji su mladi i dobro vide, i jako je nazahvalan za gledanje, a njima je to mjesto gdje se okupljaju, igraju šah, da se druže, kartaju se, da gledaju utakmice kada naša reprezentacija igra. Prvo sam mislio da se šale da im je potreban televizor, ali onda sam vidio da je ta potreba opravdana i odlučio sam da, pošto svaki mjesec od poslaničke naknade pomognem onima kojima je pomoć najpotrebnija, ovaj put to bude Udruženje penzionera u Zalužanima, istakao je Nebojša Drinić, poslanik PDP – a u NSRS.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Dodao je da će nastaviti sa pomoći onima kojima to bude trebalo, ali i da ovim gestom želi da da pozitivan primjer da i drugi narodni poslanici i odbornici u svojim Mjesnim zajednicama nešto urade i pomognu, pogotovo sada u vrijeme praznika.

– Trebamo praštati, trebamo se voljeti. Treba biti pozitivan i treba pomoći svakome kome možete da pomognete, naglasio je Drinić.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Ova vrsta pomoći Mjesnom udruženju penzionera u Zalužanima, koje broji veliki broj članova, kažu, uveliko je značila, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da redovno organizuju brojne aktivnosti, druženja i koje je jedno od rijetkih Udruženja penzionera koje se može pohvaliti raznim izletima po povoljnim cijenama, a od sada i novim televizorom na kojem će zajedno uz dobro druženje pratiti omiljene sadržaje.

Nastavi čitati

Aktuelno