Connect with us

Banjaluka

SVE TEČE PREDVIĐENOM DINAMIKOM: Nadležni obišli radove, Most u funkciji početkom decembra, IZGRADNJA BILA PRIORITET MJEŠTANA

Radovi na izgradnji mosta preko Široke rijeke u naselju Derviši teku predviđenom dinamikom, te će most biti izgrađen i pušten u funkciju i prije predviđenog roka, a u dinamiku radova na ovom gradilištu uvjerili su se i nadležni iz Gradske uprave, kao i gradonačelnikovi saradnici.

Obilazeći teren, još jednom su poručili kako će most biti završen i prije predviđenog roka.

-Danas obilazimo gradilišta, a upravo na ovoj lokaciji trenutno gradimo most preko rijeke Široka. Novi most je zamjena za onaj stari, prethodni koji je bio u izuzetno lošem stanju. Moram da naglasim da radovi ulaze u završnu fazu i trentuno se radi na armiranju ploče i pripremi za betoniranje. Kao što već znate, krajnji rok za završetak radova je 31. decembar ali dinamika radova je u dobroj fazi i moram da naglasim da će prema posljednjim informacijama biti završeni i prije ugovorenog roka – kazao je ovlašteni potpisnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Milenko Džever.

Saradnik gradonačelnik i narodni poslanik, Nebojša Drinić sa predstavnicima resornog odjeljenja obišao je danas ovo gradilište, te je poručio kako će ovaj most biti od velike koristi za sve naše sugrađane.

-Danas smo obišli Lazarevo 1 i 2, te Zalužane. Na svim tim lokacijama Grad radi izuzetno bitne projekte. Upravo ovdje sjvjedočimo izgradnji novog mosta, koji će koristiti svi naši sugrađani. Pojedinci govore kako ovaj projekat neće biti okončan, što je neistina, s obzirom da će biti završen prije roka. Plan je da svi radovi budu okončani do 1. decembra i da most tada bude pušten u funkciju – kazao je Drinić.

Jedan od mještanina ovog dijela grada, Momčilo Lazendić iskoristio je priliku da zahvali gradonačelniku Stanivukoviću i njegovim saradnicima, koji su prepoznali značaj ovog projekta.

-U ime svih svojih komšija, želim da se zahvalim gradnačelniku i njegovim saradnicima. Naši prioriteti su bili pružni prelaz, trotoar u Zalužanima i ovaj most, koji se trenutno gradi. Kada je riječ o ovom mostu, on je bio naš primarni zahtjev i svjesni smo da je ovo veliki projekat – naglasio je Lazendić.

Gradonačelnik, Draško Stanivuković potvrdio je kako radovi na izgradnji mosta preko rijeke Široka teku predviđenom dinamikom, te je ujedno prokomentarisao i najavljeno okupljanje.

-Umjesto dosadašnjeg starog, dotrajalog i uskog mosta, dobićemo jedan savremeni most koji odgovara važnosti ovog puta, koji povezuje, ne samo velika banjalučka naselja, nego i dva grada. Sutrašnje najavljeno okupljanje gledaću kao čin njihove zahvalnosti za sve što radimo, kao i divljenje, jer nakon više od 20 godina gradimo ovaj most. Radove ćemo zavšriti prije predviđenog roka – istakao je gradonačelnik.

Podsjećamo, kada je riječ o izgradnji novog mosta u Dervišima, on će omogućiti kvalitetniju saobraćajnu komunikaciju u tom dijelu Banje Luke, te prije svega povećati bezbjednost za pješake i bicikliste, a umjesto dosadašnjeg, starog, dotrajalog i uskog dobićemo jedan savremeni most, koji odgovara važnosti ovog puta, koji povezuje ne samo velika banjalučka naselja, nego i ona prema Laktašima.

Novi most biće raspona oko 13 metara, sa dvije saobraćajne trake i dvostranom pješačkom i biciklističkom stazom, ukupne širine oko 14 metara, odnosno kolovozna traka 3,5 metara, biciklistička staza 1,5 metara i staza za pješake širine dva metra, čija će vrijednost biti oko pola miliona KM.

Most u Dervišima biće jedan od pet mostova koje je ova gradska administracija sagradila u našem gradu.

Banjaluka

BANJALUKA DOBIJA SKEJT PARK! Velika žurka najavljena za subotu!

U subotu 1.juna u Banjaluci se otvara skejt park, na lokaciji D.K.C. Incel.

Od 14 časova biće organzivan bogat program za sve ljubitelje skejtanja, ali i onih koji vole da gledaju akrobacije.

Radovi na izgradnji ovog parka se privode kraju, a kako sve trenutno izgleda zabilježio je fotoreporter Blinka.

Organizatori su saopštili da su radovi tekli sjajno, te da je sve završeno za 10 dana.

Zahvalili su i mještanima na pomoći.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ NAKON SASTANKA SA “Zvjezdicom”! “Grad neće dopustiti ZLOUOPTREBU SUBVENCIJA”

Gradski menadžer Bojan Kresojević razgovarao je sa predstavnicima privatne predškolske ustanove „Zvjezdica“, a u vezi sa najavljenim poskupljenjem cijena boravka djece u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi.

Nakon sastanka Kresojević je poručio da ne postoji nikakva argumentacija koja opravdava povećanje cijena usluga boravka djece u predškolskoj ustanovi „Zvjezdica“ za 100 KM.

– Povećanje cijene usluge boravka djece za oko 30 odsto u periodu kada je samo prije tri mjeseca vršeno usklađivanje cijena u ovoj ustanovi je neopravdano i ne postoji niti jedan argument da je ovakva odluka ekonomski utemeljena, već je očigledno da se radi o zloupotrebi subvencija – istakao je gradski menadžer.

Kako je kazao, odluka o povećanju cijene je uslijedila neposredno nakon najave gradonačelnika da će povećati subvencije za vrtiće od juna.

– Više je nego očigledno da je cilj ovakve odluke da se budžetska sredstva ne usmjere prema roditeljima već prema vlasnicima privatnih predškolskih ustanova, a Grad Banja Luka to neće i ne smije dozvoliti. Zakon o javnim nabavkama propisuje da u situacijama kada subvencije za neke usluge prelaze 50 odsto, moraju se sprovoditi procedure za javne nabavke, kroz koje se daje garancija da subvencije ne mogu biti iskorištene za neracionalno i neopravdano povećanje cijena – istakao je Kresojević.

Takođe je dodao da je za Grad neprihvatljivo da se ide u „rat cijena“, u kojem će jedna ustanova povećanjem cijena izazvati reakcije i drugih ustanova, a što će najviše štete nanijeti roditeljima.

– Roditelji su ti koji takođe moraju zaraditi platu i kojima u protekla tri mjeseca plata nije porasla za 30 odsto i stoga je neopravdano da im se na teret stavljaju nova poskupljenja – rekao je gradski menadžer, koji je najavio da će biti nastavljeni pregovori s ciljem pronalaska najboljeg mogućeg rješenja.

– Za dva dana dogovorili smo još jedan sastanak, nakon kojeg ćemo moći govoriti o nekim konkretnijim rješenjima. Najvažnije od svega svakako je da zaustavimo zloupotrebu subvencija – rekao je Kresojević.

Takođe je dodao da Grad ima razumijevanje i za kadrovske izazove i nedostatak vaspitača, te da je spreman da u tom pogledu pruži podršku kroz legislativu i druge mehanizme.

– Iako se nalazimo u izazovnoj situaciji, kojom je pogođeno preko 1.000 roditelja, čija djeca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, optimističan sam da ćemo pronaći rješenje za novonastalu situaciju – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ JOŠ JEDNOM PONOVIO! “Na lokaciji tzv. „Kupusišta“ biće izgrađen „Ćirilični park“, NEMA IZMJENE REGULACIONOG PLANA”

-Usvojena odluka od strane Skupštine Grada o izmjeni regulacionog plana Centar – Istok, odnosno regulacionog plana koji obuhvata prostor tzv. „Kupusišta“ biće zaustavljena te kao takva neće ići u dalju proceduru.

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković naglašavajući još jednom da će na toj lokaciji biti izgrađen park, kako je i ranije najavljivano.

-Na pomenutoj lokaciji, odnosno lokaciji „Kupusišta“ u narednih mjesec i po dana počinje izgradnja prelijepog „Ćiriličnog parka“, koji će krasiti 30 azbučnih slova, kako smo i ranije najavljivali, te smatram da naziv „Kupusište“ treba trajno da bude zamijenjen ovim nazivom. Za daljom polemikom o nečemu što ne ide u proceduru i što neće biti razmatrano – nema potrebe – kazao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali na pozivu da budem dio ove javne rasprave koja će se ticati upravo ovog regulacionog plana.

Nastavi čitati

Aktuelno