Connect with us

Banjaluka

SVEČANO OTVOREN 28. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGE! Stanivuković čestitao organizatorima

Prigodnom besjedom banjalučkog književnika Ranka Risojevića svečano je otvoren 28. po redu Međunarodni sajam knjige „Banja Luka 2023“.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je čestitao organizatorima, istakavši da je ovaj tradicionalni sajam zapravo praznik knjige i vrijeme kada slavimo pisanu riječ.

Foto: A. Čavić


-Posvetiti pažnju knjigama i pisanoj riječi izuzetno je značajno, posebno u izazovnim vremenima u kojima se živi brzo i u vremenima u kojim  vam pažnju privlači samo ono što u minuti možete da pročitate. Naša je dužnost da mlade generacije naučimo da zavole knjigu i da čitanje usvoje kao cjeloživotnu naviku – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, knjige su istinsko blago, a čitanje nam pomaže da otvorimo svoj um, bolje spoznamo sebe ali i svijet koji nas okružuje, zbog čega Banja Luka iz godine u godinu podržava ovaj događaj posvećen knjizi i pisanoj riječi.

-Grad Banja Luka tradicionalno podržava Međunarodni sajam knjige i podrška neće izostati ni u budućim vremenima. Raduje me što se u našem gradu i ove godine okupio veliki broj izdavača iz cijelog regiona, ali i što će ljubitelji knjige imati priliku da se upoznaju sa novim knjigama i sadržajima, ali i da se druže sa pjesnicima i piscima – rekao je on.

Inače,  povodom otvaranja Sajma ujedno je i održana promocija knjige Ranka Risojevića „Moje knjige“.

Sajam knjige trajaće do 19. septembra, a svi zainteresovani ovu manifestaciju mogu posjetiti u terminu od 10.00 do 20.00 časova.

Banjaluka

GRADONAČELNIK POŽELIO DOBRODOŠLICU: Banja Luka domaćin Prve kripto konferencije “CryptoAdria”

Banja Luka je domaćin prve kripto konferencije u Republici Srpskoj i BiH, “CryptoAdria”, na kojoj se govori o budućnosti novca.

Dobrodošlicu učesnicima Konferencije, koja je okupila brojne stručnjake iz ove oblasti, uputio je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Svijet ide prema naprijed, a Banja Luka ide u korak s njim! Raduje me što su se stručnjaci iz kripto svijeta okupili, kako bi predavanja na ovu temu održali baš u našem gradu – poručio je gradonačelnik.

Inače, Konferencije “CryptoAdria” okupila je u našem gradu stručnjake i profesionalnce iz oblasti kriptovaluta, koji će kroz prikaze slučaja i različite prezentacije razmijeniti svoja iskustva sa predstavnicima nadležnih institucija u zemlji i regionu, te drugim akterima kripto svijeta na domaćoj i regionalnoj sceni.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Aktuleno