Connect with us

Politika

“SVIMA JASNO DA VLADA NE FUNKCIONIŠE”: Poslodavce niko nije zvao na OBEĆANI RAZGOVOR o minimalcu

Sa posljednjeg sastanka predstavnika poslovne zajednice Srpske sa republičkim vrhom poslata je poruka da će u idućih sedam dana tražiti rješenja kako bi pomogli firmama zbog rasta najniže plate.

To vrijeme je isteklo, a niti jedan sastanak na tu temu nije održan.

Takvo ponašanje nadležnih u Vladi Srpske poslodavci ocjenjuju kao neodgovonost i izostanak brige za privrednike.

– Nijedan sastanak nije održan, niti će ga biti. Zvali smo i pitali za razgovore i niko nam ništa nije odgovorio. Ostaje nam da isplatimo minimalac od 900 maraka kako su oni odlučili. Neka se svako snalazi kako može i umije – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić i dodao da su i ovaj put izostali razgovori kao i o pitanju određivanja najniže plate u Srpskoj za 2024. godinu.

Naglašava i da sa republičkom Vladom već dvije godine nemaju nikakvu komunikaciju.

– Jasno je da Vlada ne funkcioniše. Nije ih briga za poslodavce i probleme u koje su dovedeni njihovom odlukom. Firme su počele da isplaćuju minimalac od 900 maraka, ko će to moći podnijeti, vidjećemo. Jasno je da mnogi neće moći izdržati, odnosno otpuštaće radnike, dok će drugi biti primorani da stave ključ u bravu – poručio je Trivić.

Poslodavci su, između ostalog, naveli da su republičkim zvaničnicima predložili da se u najnižu platu pored minulog rada ugradi i iznos toplog obroka.

– Naš prijedlog je da se minuli rad i topli obrok ugrade u najnižu platu i da se minimalac poveća na 950 maraka. Ti troškovi po jednom zaposlenom sada iznose od 1.050 do 1.100 maraka. Smatramo da je to najbolje rješenje i da bi sva druga mogla biti problematična – rekao je Trivić.

Takođe, naveli su da će od Vlade tražiti da neoporeziva osnovica pri isplati plata bude povećana sa 1.000 na 1.300 KM, te da bi time podrška Vlade poslodavcima bila od 13 do 15 maraka po radniku u smislu smanjenja efekata minimalne plate.

Iz Vlade Srpske juče nije bilo stava o tome zašto razgovori sa poslodavcima nisu održani kako je najavljeno nakon sastanka koji je održan u Palati Republike, a kojem su, pored predsjednika Srpske Milorada Dodika, prisustvovali i premijer Radovan Višković te ministarka finansija Zora Vidović i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Vlada Srpske je krajem decembra 2023. godine donijela odluku o povećanju najniže plate za 200 maraka za ovu godinu, odnosno sa 700 na 900 maraka.

Federacija Iako je iz FBiH ranije najavljivano da će najniža plata u tom entitetu od početka 2024. godine biti 1.000 maraka, to se nije desilo jer set najavljivanih fiskalnih zakona nije usvojen. Federalna Vlada je na sjednici početkom januara donijela odluku da minimalac u 2024. godini iznosi 619 maraka.

Politika

MILIČEVIĆ TVRDI “U 95 odsto lokalnih zajednica stranke opozicije izaći će sa ZAJEDNIČKIM KANDIDATOM”

Srpska demokratska stranka je bila domaćin sastanaka sa svim strankama opozicije jer je cilj da da imamo zajednički nastup u najvećem broju opština na lokalnim izborima, istakao je dr Milan Miličević, nakon sastanka delegacija Srpske demokratske stranke i Liste za pravdu i red.

“Sada slijedi nešto što treba da bude finale ovih razgovora a to je zajednički sastanak lidera opozicionih političkih partija. Ja ću u narednih desetak dana, razgovarati s njima pojedinačno, da napravimo sastanak i analizu gdje možemo a gdje ne možemo zajedno”, naglasio je Miličević i dodao:

“Moj stav je da u najvećem broju lokalnih zajednica, a rekao bih da je to 95% opština, možemo imati zajedničke kandidate za (grado)načelnike”, zaključio je Miličević, saopštio je SDS.

Nastavi čitati

Politika

“BANJA VRUĆICA” VIŠE NIJE VLASNIŠTVO SRPSKE, profitabilno preduzeće prešlo u RUKE PRIVATNIKA!

Kompanija „Sloboprom“, većinski vlasnik „Banje Vrućice“ Teslić, kupila je za 10,3 miliona KM udio Republike Srpske u ovom zdravstveno – turističkom centru.

Time je Srpska u potpunosti izašla iz vlasničke strukture ovog profitabilnog preduzeća, dok je „Sloboprom“ svoj udio povećao na 81,5 odsto.

Sa povezanom firmom „Pobjeda“, „Sloboprom“ ima ukupno 93,5 odsto akcija „Banje Vrućice“.
Vlasnik „Sloboproma“ Slobodan Ćurčić potvrdio je danas za Kapital da je kupio akcije IRB-a i PREF-a.

„Tačno je, kupili smo ponuđeni paket po cijeni od 1,69 KM po akciji, iako je nominalna cijena jedna maraka. Mislim da IRB ima razloga za zadovoljstvo sa ovom cijenom s obzirom na to da je ona mnogo veća od nominalne, ali i daleko veća od one koja je bila prije nego što smo mi ušli u „Banju Vrućicu“ “, rekao je Ćurčić, .

Govoreći o poslovanju „Banje Vrućice“ kaže da im 80 odsto prihoda dolazi iz Hrvatske i Slovenije.

„Trenutno gradimo bolnicu sa operacionim salama i to ćemo završiti i otvoriti tokom ove godine. U sastavu „Banje Vrućice“ je i hotel „Bistrica“ na Jahorini i tu takođe planiramo ući u rekonstrukciju, ali vjerovatno iduće godine“, kazao je Ćurčić

Podsjećamo, Investiciono – razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) RS ponudili su na prodaju 18,1 odsto akcija ovog zdravstveno – turističkog centra koje su odmah našle kupca.

„Banja Vrućica“ obuhvata kompleks od četiri hotela – „Kardial“, „Posavina“, „Srbija“ i „Hercegovina“, sa oko 1.000 ležajeva, a tokom 2018. godine ZTC je kupio i „Etno selo Usora”.

PREPORUČENI SADRŽAJ

Nastavi čitati

Politika

SNSD podržao dopune Zakona o odbrani BiH, POGAZILI ZAKLJUČKE NSRS

Nevjerovatna licemjernost i gaženje Narodne skupštine Republike Srpske u režiji Dodikove družine u Parlamentu BiH! Svi poslanici SNSD glasali su za hitno donošenje dopuna Zakona o odbrani BiH, koji su nam i njihovi SNSD delegati iz Doma naroda BiH predložili, što je u potpunosti protiv zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske od 10.12.2021. godine.

Napisao je ovo poslanik u PD PS BiH i predsjednik PDP Branislav Borenović na društvenoj mreži X.

– A o tome da nema odlučivanja dok se zakonski ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH i odlaska stranih sudija više je besmisleno govoriti, to gaze svakog dana – naveo je Borenović.

On je objavio i fotografiju zaključaka za koje tvrdi da su pogaženi, a tiču se Informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Tako prvi zaključak koji apostrofira Borenović kaže da se povlače odluke iz 2005. godine koje se tiču davanja ovlaštenja Vladi Republike Srpske da potpiše Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH sa Vladom FBiH. Dalje, zaključak je i da Vlada Republike Srpske povuče saglasnost sa navedenog sporazuma, te da se zakoni o odbrani BiH, o službi u Oružanim snagama BiH, o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, o državnoj agenciji za istrage i zaštitu, neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Borenović navodi i da je SNSD od stava da u roku od 6 mjeseci Vlada uputi na razmatranje u NSRS nove zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti pobjegao još 26. aprila 2023. godine

Podsjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, čiji je predlagač delegat iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš, za koji je u Domu naroda glasao SNSD, a koji su danas svi poslanici SNSD u PD PS BiH podržali da ide po hitnoj proceduri na usvajanje, saopštio je PDP.

Nastavi čitati

Aktuelno