Connect with us

Društvo

Svoja prirodna bogatstva BiH dala za samo 125 miliona KM

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu, prikrivaju prihode, a prema državi gomilaju obaveze.

Podaci pokazuju da su prihodi od koncesija u prošloj godini iznosili svega 125 miliona maraka i manji su za tri miliona maraka nego pretprošle godine.

Zanimljivo, sve se to dešava kada cijene mineralnih sirovina na svjetskom tržištu godinama rastu.

Tako je, na primjer, cijena aluminija i rude boksita na svjetskom tržištu od 2015. do 2022. porasla za preko 140 odsto, ali naplate koncesionih naknada nisu povećane.

Šest najvećih rudnika boksita u BiH ne iskazuje nikakvo značajnije povećanje prihoda, koji su danas kumulativno za 7,6 odsto manji nego 2015. godine.

Takođe, cijene željezne rude na svjetskom tržištu od 2015. porasle su za 210 odsto ali prihodi najvećeg rudnika željezne rude „Arcelor Mittal“ Prijedor proteklih godina nisu značajnije povećani.

Podsjećamo, koncesiona naknada se u najvećem broju slučajeva obračunava po osnovu prihoda koje malo ko kontroliše.

Nadležni uglavnom ne preispituju podatke koje im dostavljaju koncesionari.

Da im ne treba bezrezervno vjerovati pokazuje kontrola Poreske uprave Republike Srpske koja je u dva navrata utvrdila da je „Arcelor Mittal“ prijedor po transfernim cijenama prodavao rudu sestrinskoj firmi u Zenici.

Na osnovu toga obračunata im je dodatna poreska obaveza od 9,6 miliona maraka.

Pored slabe kontrole, oblast koncesija jedna je od najmanje transparentnih. Ugovori su uglavnom tajni, a podaci skriveni od očiju javnosti.

Uglavnom se mogu naći osnovne informacije bez puno detalja što stvara veliki korupcijski rizik.

Objavljivanjem objedinjenog registra koncesija, Transparency international BiH napravio je prvi korak u prevenciji korupcije i zloupotrebe javnih resursa.

Registar sadrži informacije o dozvolama, naknadama i poslovanju koncesionara i prvi je ovakve vrste u BiH.

Baza je interaktivna i sadrži veliki broj podataka koji mogu da daju jedan kompletan pregled o tome kako se koncesionari odnosno institucije vlasti odnose prema vrijednim resursima kojima BiH raspolaže.

Registar pokazuje i one podatke koji se po osnovu ugovora o koncesiji ne smatraju javnima kao što su iznosi uplaćenih naknada i visine jednokratnih naknada.

Prikazuju se sve najvažnije informacije o pojedinoj koncesiji kao i o instituciji koja ju je dodijelila. U njemu su podaci o 735 koncesija i 528 koncesionara.

Portparol Ti BiH Srđan Traljić kaže da pored aktivnosti na uspostavljanju registra, sumnjive slučajeve u sferi koncesija prijavljuju nadležnim organima.

Žalili su se i inspekcijskim organima. Po osnovu njihovih prijava u dva slučaja zabranjena je eksploatacija geotermalnih voda.

Primjeri o sumnjivim koncesijama mogu se naći na svakom koraku. Traljić ističe jedan koji je aktuelan u Neumu.

„Opština je dala koncesiju za naplatu parkinga privatnom preduzeću iako su to poslovi u nadležnosti lokalnog komunalnog preduzeća.

Ovaj unosan posao u turističkom mjestu sa velikim brojem turista ima oko 1.700 parking mjesta, ustupljen je za naknadu od svega 81.000 KM godišnje koja se, po nalazu revizije, ne plaća redovno.

Privatnoj firmi data su i ovlaštenja da naplaćuje i prekršajne kazne, a opština od toga dobija svega 20 odsto“, priča on.

Društvo

DANAS NAGLA PROMJENA! Prije podne ljeto, a popodne ZIMA!

Hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je pojačan vjetar. U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas izgledni su udari vjetra od 60 do 80 km/h.

“Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!”, saopćeno je iz FHMZ-a.
Jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Nastavi čitati

Društvo

ZEMLJOTRES KOD MOSTARA! Kratko ali jako

BiH je pogodio zemljotres.

Kako se navodi na stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je bio u blizini Mostara.

“Kratko, ali jako”, “Jako je zatreslo”, neki su od komentara na stranici EMSC-a.

Nastavi čitati

Društvo

EVO GDJE I KADA TAČNO stižu snijeg i susnježica u BiH

Meteorolozi su objavili prognozu vremena u BiH do petka, te otkrili kada i gdje tačno dolazi najveća promjena. Mogući su snijeg i susnježica.

Za sutra, 16. april najavljuju sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost ujutro, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom BiH.

Na planinama će kiša prelaziti u susnježicu. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan.

Jutarnja temperatura biće od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru do 28 stepeni.

U srijedu nas očekuje oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama sa snijegom. U nizijama centralne, istočne i zapadne BiH je moguć snijeg ili susnježica. Vjetar će biti slab sjeverni i sjeveroistočni, u Hercegovini slab do umjeren južni, tokom noći u skretanju na sjeverni, prenosi ATV.

Jutarnja temperatura biće od nula do šest, na jugu do 10, a dnevna od dva do osam, na jugue od osam do 15 stepeni Celzijusovih.

U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura biće od nula do šest, na jugu do osam stepeni Celzijusovih, a najviša dnevna od dnevna od deevt do 16 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorošloškog zavoda.

Danas će u BiH biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Poslije podne i krajem dana, očekuje se postupni porast oblačnosti. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni, a poslije podne na momente i pojačan.

Najviša dnevna temperatura biće od 23 do 29, u sjevernim područjima do 32 stepena Celzijusova.

Glas Srpsk

Nastavi čitati

Aktuelno