Connect with us

Svijet

TAJNI PLAN ZA PUTINOVU POBJEDU: Procurili dokumenti otkrivaju BIZARNE PROJEKTE od milijardu evra

Procurili dokumenti iz Kremlja su otkrili kako Moskva radi na tome da obezbjedi da Vladimir Putin izađe kao pobjednik na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji, pomoću komplikovane serije propagandnih i informacionih programa.

Kremlj radi na obezbjeđivanju pobjede Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji

Dokumenti otkrivaju ulaganje Kremlja od preko milijardu evra u “informacioni rat”

Sektor zabave- televizija, bioskop i onlajn sadržaji – uzimaju najveći dio budžeta

Institut za razvoj interneta je dobio više od 400 miliona evra za proizvodnju sadržaja u skladu sa ciljevima ruskih vlasti

Posebna pažnja se posvećuje anektiranim teritorijama kako bi seosigurala lojalnost lokalnog stanovništva

Estonski medij Delfi je podijelio dokumente koji su procurili sa nekoliko međunarodnih istraživačkih medija, uključujući “VSquare”, neprofitnu englesku novinsku organizaciju fokusiranu na pitanja u centralnoj Evropi. “VSquare” je istražio dokumente koji se odnose na izborne planove Kremlja.

U svom izvještaju o dokumentima, istražitelji VSquare-a su primjetili da dosijei pružaju uvid u to kako Kremlj planira da obezbjedi pobjedu na izborima za Putina, stvori panrusku propagandnu mrežu za cenzuru i integriše svoje novoanektirane ukrajinske teritorije.

VSquare je objavio da dokumenti o kojima je izvještavao potiču iz domaćeg političkog bloka predsjedničke administracije na čelu sa 61-godišnjim Sergejem Kirijenkom. Njihovu autentičnost istražitelji su provjerili i kod nekoliko analitičara.

Istražni tim VSquare-a otkrio je da je Kremlj trošio nešto više od milijardu evra na ono što se u dokumentima naziva „informacionim ratom“ i da je većina tog novca uložena u napore Kremlja da Putin ponovo bude izabran.

Više od 600 miliona evra izdvojeno je za cilj Putinovog reizbora, ali dokumenti pokazuju da je posebna pažnja posvećena i aneksiranim teritorijama kako bi se „osigurala lojalnost lokalnog stanovništva“.

Sektor zabave – televizija, bioskop i onlajn sadržaji – uzimaju lavovski dio ovog budžeta, primjećuje “Meduza”, nezavisni ruski istraživački sajt koji je bio partner u projektu.

Dosijei koje je “Meduza” videla otkrivaju fokus Putinove administracije na kreativne radove koji ističu „tradicionalne vrijednosti“ i pokazuju da su „pozitivne promjene u načinu na koji Rusi žive fundamentalni trendovi“.

“Uzdizanje savremenih ruskih heroja”
Sadržaj treba da teži da uzdigne „savremene (ruske) heroje na koje svako može da se ponosi“ i takođe treba da ima za cilj da promoviše jedinstvo zemlje nudeći osjećaj nacionalne pripadnosti „stanovnicima novih teritorija“, kako se dokumenti odnose na stanovnike istočne Ukrajine koju su okupirali Rusi.

Ova vrsta mape puta „nije ništa novo po duhu i podsjeća na smjernice date za filmske studije 1930-ih“, kaže Džef Houn, specijalista za Rusiju na Londonskoj školi ekonomije, pozivajući se na Hejsov kodeks standarda koji se decenijama koristio u američkoj filmskoj industriji.

– Kremaljski dokumenti, prije svega, otkrivaju finansijske detalje ekosistema koji je postavljen da progura narativ koji želi ruska moć – kaže Vlad Strukov, profesor na Univerzitetu u Lidsu i specijalista za rusku kinematografiju.

Oko 15 organizacija i udruženja dobilo je oko 600 miliona evra za proizvodnju sadržaja u skladu sa ciljevima koje su postavile ruske vlasti. Veliki dobitnik ovog finansiranja, prema dosijeima koji su procurili, jeste Institut za razvoj interneta (IID), koji je od početka 2023. dobio više od 400 miliona evra.

IID je osnovan 2015. da bi „uspostavio dijalog između zainteresovanih strana u internet ekosistemu i vlade“, navodi se u članku “Meduze” iz 2023. posvećenom rastućem uticaju instituta. Ali 2017. godine njegova namena se promijenila i IID je postao fond za finansiranje sadržaja namijenjenih mladima, navodi “Meduza”.

Međutim, IID više ne proizvodi samo mimove ili serije za tinejdžere, sada predstavlja jedan od glavnih izvora finansiranja filmova i TV emisija u Rusiji, navodi Meduza.

– To je arhetip ovih „alternativnih organizacija“ koje zamjenjuju nekadašnje izvore finansiranja umjetnosti koje „režim koristi da progura sopstveni narativ” – objašnjava Strukov.

Igrana serija kao aluzija na Putina
Za predsjedničke izbore, IID je pripremio dokument „sadržaja kreativne kampanje“ u kojem se detaljno opisuje desetak filmskih projekata, emitovanja, pa čak i muzičkih festivala.

Jedna takva serija, nazvana „DDR“ (skraćenica za Njemačku Demokratsku Republiku, kako je Istočna Nemačka bila poznata tokom Hladnog rata), govori o svakodnevnom životu obavještajnog oficira tog perioda. Strukov je rekao da to „daje pozitivnu sliku agenta službi bezbjednosti“, odgovornog za borbu protiv zapadnog uticaja. Tema serije je jedva prikrivena aluzija na Putina, koji je bio na sličnom obavještajnom položaju u svojim mlađim godinama.

Tu je i „20/22“, serija koja evocira ljubavnu priču između mladog Rusa koji odlazi u „humanitarnu misiju u Donbas“ sa mladom ženom koja se protivi „specijalnoj vojnoj operaciji“ (zvanični eufemizam koji koristi Moskva kad govori o ruskoj invaziji na Ukrajinu u februaru 2022.).

Prema Hounovim riječima, ovo je prvi put da je Putinov tim otišao toliko daleko da garantuje pobjedu na izborima za ruskog predsjednika.

– To pokazuje kako su, od rata, Putin i njegov uži krug morali da budu proaktivniji i praktičniji da uobliče narativ prije izbora, jer ne mogu da vjeruju da će sistem raditi za njih onoliko koliko je to činio ranije – rekao je Houn.

Pošto je Putinov reizbor zagarantovan, cilj je da se „namjeste izbori unaprijed” – da se uradi što je više moguće unaprijed kako bi stvarna „manipulacija rezultatima glasanja bila što manja”.

Ako poplava pro-putinovske propagande može da poveća predsjednikovu marginu pobjede, to će poslati poruku „ruskoj političkoj klasi i ostaviti utisak da Putin i dalje ima veliku podršku u masama, pa stoga nema razloga tražiti alternativu“, rekao je Houn.

Rekao je da ovi dokumenti pokazuju i sve više ideološku orijentaciju ruskog režima. Kult ličnosti je dugo bio obilježje Putinove vladavine, ali „jedna od prednosti Vladimira Putina, prije rata u Ukrajini, bila je to što je znao kada treba da bude pragmatičan”.

Sada Kremlj naglašava ideološku bitku sa „dekadentnim Zapadom“ i koristi sva sredstva propagande koja su mu na raspolaganju da zagovara ruske „vrijednosti“.

“Režim misli da je u nevolji”
Uprkos pokušajima Kremlja da kontroliše narativ, „Rusija nije Kina u smislu kontrole pristupa kulturi – javnost može da vidi zapadne produkcije ili one iz Južne Amerike i Azije“, primjetio je Strukov.

– Ovi dokumenti su važni iz dva razloga. Prvo, oni tačno potvrđuju kako Kremlj pokušava da preoblikuje cjelokupnu ideologiju ruske države. Ali drugo, oni pokazuju kako se to sprovodi na mikro nivou – objasnio je Mark Galeoti, analitičar koji je pregledao dokumente.

Kako je rekao, dokumenti su pokazali i od čega strahuje Putin.

– Ispod sve ove pompe, to je režim koji misli da je u nevolji – rekao je Galeoti.

Kako će napori Kremlja uticati na predsjedničke izbore u Rusiji i na mišljenja onih na okupiranim teritorijama tek treba da se vidi, ali je malo vjerovatno da će Putin izgubiti izbore s obzirom na prirodu njegove pozicije u ruskoj politici.

Svijet

BLIŽE SE NAJVEĆI IZBORI NA SVIJETU! Ankete pokazuju Bajden ili Tramp

U novembru će se održati predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveće šanse za novi mandat u Bijeloj kući imaju bivši predsjednik Donald Tramp i aktuelni Džo Bajden.

U trku za fotelju u Ovalnoj kancelariji uključio se i Robert Kenedi Mlađi, ali kao nezavisnom kandidatu, ne daju mu se prevelike šanse.

Po dosadašnjim anketama, drugom mandatu bliži je republikanski kandidat, ali i demokrate imaju svoju računicu.

Kako se bliži dan izbora, sve češće se vrši ispitivanje pulsa nacije, a jednu takvu anketu pokrenula je stranica “World of Statistics”.

Kao mogući odgovori, ponuđeni su Donald Tramp, Džo Bajden, treća opcija, a kao i mogućnost da se ne izađe na izbore.

Pomenuta stranica ima skoro četiri miliona pratilaca, a samo u prvih 10 minuta od pokretanja ankete, glasalo je više od 5.000 ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA UPOTRIJEBIO UVREDLJIVU RIJEČ! Vatikan se izvinio LGBT osobama

Vatikan se izvinio nakon što je papa Franjo upotrijebio veoma uvredljivu riječ za gej muškarce.

– Papa Franjo upoznat je sa nedavno objavljenim člancima o razgovoru iza zatvorenih vrata sa biskupima. Kao što je u više navrata izjavio: `U Crkvi ima mjesta za svakoga, za sve! Niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mjesta za svakoga` – navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da papa “nikada nije namjeravao da vrijeđa ili koristi homofobične izraze i izvinjava se onima koji su se osjetili uvrijeđenim upotrebom termina koji su drugi prijavili”.

Papa je na sastanku iza zatvorenih vrata sa biskupima upotrijebio uvredljiv izraz za gej populaciju, te navodno ponovio da takvim muškarcima ne bi trebalo dozvoliti da postanu sveštenici.

Nastavi čitati

Svijet

RASTE BROJ ŽRTAVA: Više od 2.000 mrtvih u klizištima, do sada pronađeno svega šest tijela

Vlada Papua Nove Gvineje saopštila je danas da se strahuje da je u nedavnim klizištima u unutrašnjosti zemlje poginulo više od dvije hiljade ljudi.

Selo koje je zatrpano blatom broji više od 4.000 stanovnika i nalazi se u zabačenom području u unutrašnjosti te siromašne ostrvske zemlje sjeverno od Australije, čineći potragu i spasavanje komplikovanim i opasnim.

Broj mrtvih koji je saopšten gotovo je trostruko veći od procjene UN da je poginulo 670 ljudi. Do sada su pronađeni ostaci samo šest osoba.

U pismu rezidentnom koordinatoru Ujedinjenih nacija u nedjelju, u koje je Asošiejted pres imao uvid, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog centra za katastrofe Papue Nove Gvineje Luseta Laso Mana rekao je da je klizište “zatrpalo više od 2.000 ljudi” i izazvalo “velika razaranja” u selu Jambali u centralnoj provinciji Enga.

Procjene o žrtvama uveliko su varirale od kada se katastrofa dogodila, a nije odmah jasno kako su zvaničnici stigli do tog broja stradalih.

Vlada Papue Nove Gvineje danas je zvanično zatražila veću međunarodnu pomoć.

Preživjeli su oklijevali da dozvole upotrebu teške mašinerije jer ne žele da se oštete tijela njihovih rođaka, rekao je šef misije agencije UN za migracije u Papui Novoj Gvineji Serhan Aktoprak.

Konvoji sa humanitarnom pomoći mogu da putuju samo po danu zbog bezbjednosnih rizika, a sa dvosatnom vožnjom u oba smjera, njihovo vrijeme na licu mjesta je ozbiljno ograničeno, rekao je Aktoprak.

Dugogodišnji plemenski rat u provinciji Enga nije popustio uprkos katastrofi, što znači da vojnici moraju da obezbijede konvoje pomoći koji su krenuli ka Jambaliju.

Nastavi čitati

Aktuelno