Connect with us

Društvo

TALENTOVANA DJEVOJČICA IZ PRIJEDORA obožava fudbal!

Ova talentovana Prijedorčanka kaže da bi u budućnosti volјela nositi dres Reprezentacije BiH, pa čak i od nekog od evropskih klubova…
Djevojčice na fudbalskim terenima godinama ruše stereotip da je ovaj sport rezervisan samo za dječake. Jedna od njih je i Ana Daničić (15) članica Ženskog fudbalskog kluba “Sloga” iz Prijedora.

Gledajući brata, fudbal je počela da trenira u Fudbalskom klubu “Omarska”. Priznaje da je baš zato što su joj prvi treninzi bili sa dječacima otišla korak dalјe i napredovala.

“U početku, roditelјi nisu bili za to da treniram fudbal, jer su smatrali da je fudbal muški sport. Na kraju su me ipak upisali. Mnogi govore da je fudbal muški sport, međutim ne bih se složila s tim, jer je ženski fudbal sve je popularniji”, kaže ona.

Ana je odličan učenik Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Omarskoj, a planira da upiše Medicinsku školu. Pored svakodnevnih obaveza, fudbal joj ne predstavlјa teret. Kako voli da kaže, postao joj je svakodnevica. Srećna je što u njenom gradu postoji ženski fudbalski klub i što djevojčice imaju priliku da treniraju i da rade na sebi. Igra na poziciji štopera, a na treninzima je najredovnija.

“Najveću podršku mi pružaju porodica, prijatelјi, a pored njih i treneri. Nјima ništa nije strano što se tiče mene, već su se navikli da igram. Zadovolјna sam radom trenera, jer se puno trude oko nas. Iako živim u Gradini i za svaki trening u oba pravca pređem 60 kilometara, trudim se da budem redovna, a za to se mogu zahvaliti mom djedu, jer me on najčešće dovozi”, kaže Ana.

Dodaje da iza svakog uspjeha stoje rad i trud. Djevojke prijedorske “Sloge” su jesenje prvakinje Prve lige Republike Srpske. Želјa im je da u drugoj takmičarskoj sezoni zadrže prvo mjesto i plasiraju se u Premijer ligu BiH. Ana je kao jedna od najbolјih igračica do 15 godina prošle godine imala priliku da nastupi za selekciju U-15 Reprezentacije BiH.

“Tada smo odigrale tri prijatelјske utakmice na razvojnom turniru, a ove godine sam dobila poziv i boravila sam na zimskom kampu Reprezentacije BiH. Igranje za Reprezentaciju predstavlјa mi veliku čast, ali pored toga i veliku odgovornost. Usvojila sam dosta toga što mi danas pomaže u mom klubu i svakodnevnom životu”, priča Ana.

Ova talentovana Prijedorčanka kaže da bi u budućnosti volјela nositi dres Reprezentacije BiH, pa čak i od nekog od evropskih klubova.

Mirjana Šodić / KV

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno