Connect with us

Banjaluka

Tanka prodaja na banjalučkoj tržnici, kiša rastjerala kupce rasade

Ovogodišnja prodaja rasade je veoma loša, a jedan od krivaca je nepogodno vrijeme za sadnju, odnosno obilne padavine, kazali su vlasnici štandova na tržnici.

“Što se tiče cijena, rasada je jeftinija u odnosu na početak prošlogodišnje sezone”, navela je vlasnica jednog većeg štanda na tržnici.

Prema njenim riječima, gajba sadnica od 28 komada košta deset KM, a pikirane sadnice u saksijama koštaju po pola KM.

“Ove cijene se odnose na sve sadnice, dakle ista je cijena za paradajz, krastavac, papriku, patlidžan i mnoge druge”, pojasnila je ona.

Kako kaže, prošle godine su cijene bile veće, gajba sadnica je koštala od 12 do 14 KM, dok je cijena po komadu iznosila oko 70 feninga, a više se kupovalo.

“Sadnice će nam propasti, moraćemo ih bacati, a u svemu tome seljak najgore prođe, najviše se umori, a nema ništa”, zaključila je ona.

I Milan Mihajlović, koji prodaje rasadu na tržnici, potvrdio je da nije zadovoljan ovom sezonom, te da je prošla bila mnogo bolja.

“Početak godine je jako loš, ljudi se plaše kupovati sadnice zbog vremena, još je hladno i vlažno”, istakao je on, te dodao da Banjalučani na njegovom štandu mogu kupiti 10 sadnica paprike za jednu KM, a pet sadnica paradajza takođe za jednu KM, dok su pikirane sadnice u čašama sve po pola KM.

Prema riječima jednog vlasnika štanda, cijene rasade su iste kao i prošle godine, a do poskupljenja je došlo prije nekoliko godina, kada se pojavila korona.

“Tada su svi kupovali jer su se plašili gladovanja, sada slabo kupuju. Sada bi svi da zasade baštu za dvije KM, a odlaze u luksuzne restorane, piju skupo vino i putuju, a onda dođu ovdje pa se cjenkaju”, rekao je on, te dodao da je potrebno da svako odredi sebi šta mu je prioritet.

Cijene rasade na ovom štandu su za pikirane sadnice po pola KM, a 10 sadnica paprike košta jednu KM, dok je cijena pet sadnica paradajza jedna KM, kao i na ostalim štandovima na tržnici.

Banjalučanka, koja je kupovala sadnice, istakla je da nije zadovoljna cijenama.

“Sve cijene rastu, ništa nije pojeftinilo u odnosu na prošlu godinu. Nisam sigurna koliko je tačno novca potrebno za baštu, ali znam da je teško u današnje vrijeme priuštiti sebi nešto”, kazala je ona, noseći u rukama punu kesu sadnica za svog brata.

Kako je rekla, još nije došlo do toga da mještani ne mogu kupiti rasadu, još se svi snalaze nekako, ali postavlja se pitanje do kada.

(Nezavisne novine)

Banjaluka

Obilježeno 20 godina od smrti generala Talića, pomenu prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković

U Piskavici kod Banjaluke obilježeno je 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Grada, predvođeni gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, koji je naglasio kako je za njega velika čast što je upravo danas u Piskavici.

 

– Ja sam ona generacija koja je rođena kada se sve to dešavalo, a imao sam svega deset godina kada je general Talić umro. O našim generalima malo toga možemo pročitati, a čuti možemo samo na ovim mjestima. Ja danas, kao onaj koji treba da plamen naše borbe i svijeće prenosim dalje, saznajem od vas mnogo toga, ali slušam i pamtim – rekao je Stanivuković.

Poručio je da je važno naglasiti da svi oni koji su se odlučili na postavljanje biste generalu – pukovniku Taliću dokazli da su uradili najbolji mogući posao.

-Poruka za sve nas je da nastavimo ovim putem. Naši generali su naši putokazi kuda trebamo ići i kuda smo morali proći da bi danas bili svoji na svome, postojani i da bi danas imali Republiku Srpsku. Zahvaljujem se svim organizatorima, porodici Momira Talića i mještanima Piskavice. Nadam se da ćete narednih godina ovdje, na obilježavanje da povedete vaše sinove, kćeri i unuke, da i oni čuju i nauče. To je naša poruka i naša dužnost – istakao je Stanivuković.

 

Kod spomenika generalu Taliću služen je pomen, a prije toga je položeno cvijeće na njegov grob.

Osim gradonačelnika Stanivukovića i predstavnika Grada, obilježavanju su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Grada Prijedor i drugih lokalnih zajednica, mještani Piskavice, komandanti ratnih jedinica, te borci Vojske Republike Srpske.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

Dječiji karneval: Banjalučki mališani u šarenim i kreativnim kostimima oduševili prisutne

Šareni i kreativni kostimi, mnoštvo boja i zanimljive koreografije koje su naši najmlađi sugrađani pripremali danima, oduševili su sve prisutne, koji su došli da podrže „Dječiji karneval“, koji je održan na Trgu Krajine.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, poručila je kako je od tri karnevalska dana, ovaj gdje su glavni akteri naši najmlađu sugrađani – ipak najveseliji.

-Za nas je ovo najveseliji dan, kada možemo da vidimo djecu iz naših vrtića, škola i djecu iz različitih udurženja građana. Svakako želim da iskoristim priliku i da se u ime svih nas zahvalim svim vaspitačima, koordinatorima, učiteljima koji su se zaista potrudili i napravili fenomenalne kostime za učesnike- kazala je Šukalo.

Naglasila je kako gradska administracija organizuje mnoštvo različitih aktivnosti u kojima učestvuju upravo naši najmlađi sugrađani, te da je to svakako praksa koja će biti nastavljena i u budućnosti.

-Komentari naših sugrađana i komentari internacionalnog žirija koji biraju najoriginalnije kostime i najoriginalnije koreografije je potvrdio da, sve ono što danas vidimo u Banjoj Luci je vrlo maštovito i kreativno – poručila je Šukalo.

Osim maštovitih i kreativnih mališana, sve prisutne zabavljao je i Dječiji hor „Vrapčići“.

Žiri je imao težek zadatak, a nagrade na današnjem „Banjalučkom karnevalu“ osvojili su:

NAJBOLJI KOSTIM:

1.mjesto: vrtić Zvjezdica – “Pčelari”,
2.mjesto: vrtić Mašta – “Pun tanjir zdravlja”;
3.mjesto: vrtić Anđeo – “Vijesnici proljeća”.

NAJBOLJA KOREOGRAFIJA:

1.mjesto: OŠ „Borisav Stanković“ – “Razigrane pečurke”;
2.mjesto: OŠ „Branko Ćopić“ –  “Šećerne vile”;
3.mjesto: vrtić Sreća – “Nacionalni kostimi raznih naroda”.

GRAND PRI

1.mjesto: OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ – “101 dalmatinac”;
2.mjesto: vrtiž Korak po korak – “Alisa u zemlji čuda”;
3.mjesto: vrtić Pertlica – “Labudovi”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Milošević: Rekonstrukcija Subotičke ulice korisna za sve građane Banja Luke

Nakon što je grad Banjaluka proveo sve neophodne procedure, te izabrao najpovoljnijeg ponuđača koji će rekonstruisati Subotičku ulicu u banjalučkom naselju Šargovac, svoje zadovoljstvo izrazili su i zagovornici ovog projekta iz Socijalističke partije Srpske.

– Nadamo se da će radovi na rekonstrukciji Subotičke ulice biti završeni u rekordnom roku. Moje kolege iz Socijalističke partije Srpske i ja svakim danom i svakim javnim istupom borimo se za svoj grad, za svoja naselja, a u cilju poboljšavanja uslova života naših sugrađana, rekao je Darko Milošević, odbornik SPS u Skupštini grada Banja Luka.

– Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dosadašnji infrastrukturni problemi, dok će bezbjednost u saobraćaju biti povećana, što će posebno značiti našoj djeci, ali i svim građanima Šargovca, Drakulića i cijele Banjaluke, izjavio je Milošević.

Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dugogodišnji infrastrukturni problemi i saobraćajne gužve u naselju Šargovac.

(TOK TV)

Nastavi čitati

Aktuleno