Connect with us

Hronika

Tijelo starice koja je nestala prije 11 godina pronađeno u bunaru njenog komšije

Hrvatska policija riješila je slučaj nestaka žene star 11 godina. Otkriveno je da je starica ubijena, a tijelo zamotano u tepih i bačeno u bunar.

Za ubistvo se sumnjiči njen prvi komšija, koji se nakon prijave nestanka sa porodicom uselio u njen stan.

Naime, u oktobru 2011. godine, tada 76-godišnja penzionerka Slavojka Senišin, nestala je pod nepoznatim okolnostima na području zagrabečkog naselja Trešnjevka, gdje je i živjela i imala stan. Skoro tačno 11 godina kasnije, misterija njenog nestanka otkriće nevjerovatan zločin koji bi mogao ući u anale hrvatske kriminalistike.

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, nakon dugotrajne i vrlo zahtjevne istrage, kriminalisti zagrebačke policije danas su podnijeli prijavu za ubistvo Slavojke Senišin i uhapsili osobu koju sumnjiče za taj zločin.

Navodno je riječ o njenom prvom komšiji koji se, vrlo brzo nakon nestanka penzionerke, sa svojom porodicom uselio u njen stan i od tada tamo žive.

Jutarnji prenosi da su navodni ubica i njegova žrtva godinama živjeli u kući koja je imala dva stana. Međutim, nakon nestanka, navodni ubica, koji je u stanu živio sa suprugom, dvoje djece i ocem, jednostavno se “proširio” i na stan nestale Senišin.

To je učinio, kako navodno stoji u zemljišnim knjigama, na temelju Ugovora o kupoprodaji koji je pokazao sudu, i u kojem je naveo da je 2005. godine, dakle pet godina prije njenog nestanka, od Senišin kupio stan.

Na osnovu tog Ugovora, za koji policija sumnja da je falsifikovan, navodni ubica je 2016. zatražio uknjižbu na stanu nestale žene. Međutim, faktičko preuzimanje stana, tvrde komšije, dogodilo se skoro odmah nakon njenog misterioznog nestanka.

“Ona je samo nestala, a ljudima je bilo čudno da je on zauzeo čitavu kuću, odnosno da se proširio na njen stan, premda njih dvoje nisu bili u dobrim odnosima”, rekli su za Jutarnji komšije.

Novinari su danas u kući zatekli starijeg muškarca koji je otac osumnjčenog koji nije želio da daje izjave.

Iz policije je saopšteno da se sumnja da je zasad neutvrđenog dana, u periodu od 12. oktobra do 5. novembra 2011. godine, na neutvrđen način, iz koristoljublja, a s ciljem protivpravnog prisvajanja nekretnine odnosno stana oštećene, najvjerovatnije na adresi stanovanja, usmrtio oštećenu osobu posebno ranjivu zbog njene starosne dobi”.

“Potom je tijelo zamotao u tepih, prevezao ga na adresu na širem području Zagrebačke županije gdje posjeduje vikend kuću. Zamotano tijelo bacio je u bunar koji se nalazio u dvorištu vikend kuće, bunar zatrpao građevinskim otpadom i zemljom, a okno bunara maknuo i premjestio ispred vikend kuće, kako bi prikrio mjesto gde se nalazio bunar”, ističe se u saopštenju.

Budući da prvobitno nisu postojala saznanja da je oštećena žrtva krivičnog dela, članovi porodice su 2011. godine prijavili njen nestanak, dok provedenim kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno gdje se oštećena nalazi.

“Nakon pet godina od prijave nestanka, osumnjičeni je s ciljem protivpravnog prisvajanja stana oštećene, falsifikovao i overio dokumentaciju o kupovini stana, a sa kojom je prisvojio nekretninu oštećene u zajedničkoj stambenoj zgradi. Tokom sprovođenja sveobuhvatnog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su u protekle dvije godine došli do novih saznanja da se osumnjičeni 63-godišnjak može dovesti u vezu kao mogući počinilac navedenih krivičnih djela, nakon čega su nastavili sa započetim intenzivnim kriminalističkim istraživanjem”, ističu u policiji.

Dodaju da je dat nalog za pretragu imanja osumnjičenog, te je prekopano dvorište i pronađen bunar koji je osumnjičeni ranije zatrpao, kako bi prikrio mjesto gdje je bacio tijelo oštećene.

“Unazad dva dana sprovedeno je iskopavanje bunara, gdje je juče, 22. septembra, na dubini od sedam metara, pronađeno tijelo za koje se sumnja da je tijelo oštećene. Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu tijelo je ekshumirano i prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku radi obdukcije. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su osumnjičenog 63-godišnjaka pritvorskom nadzorniku dok su krivičnu prijavu podnijeli Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu”, stoji u saopštenju policije.

Hronika

PRAVA DRAMA U BANJALUCI! Osumnjičeni pustio psa na policajce, ONI ZAPUCALI

Policija je u okviru akcije “Eskadron” uhapsila 19 osoba iz Banjaluke zbog sumnje da su se bavili švercom narkotika i zaplijenila oko 900 grama kokaina i 1.1 kg marihuane te 35.000 KM.

Ovo je na konferenciji za novinare rekao Đurica Vukelić, načelnik Policijske uprave Banjaluka koji je naveo inicijale uhapšenih. Uhapšeni su V.M, B.Đ, A.Ć, D.P, M.L, G.S, S.S, M.Ć, V.M, M.T, M.B, D.J, D.P, A.R, B.M, A.P, Z.V, Z.B i M.R.
Istakao je da se za dva lica traga, dok je R.P. iz Banjaluke u pritvoru. Jedan pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice lakše povrijeđen.

– Jedan od osumnjičenih je pustio psa kane korso na policiju. Tom prilikom policajci su upotrijebili oružje da se odbrane i došlo je do rikošeta i ranjen je lakše jedan pripadnik SAJ-a – rekao je Vukelić i dodao da je u toku ispitivanje osumnjičenih.
Vukelić je rekao da su osumnjičeni narkotike prodavali na teritoriji Banjaluke.

Nezavisne

Nastavi čitati

Hronika

KATARINA TRIVIĆ ispraćena na vječni počinak uz pjesmu “The Winner Takes It All”

Uz pjesmu “The Winner Takes It All”, nepreglednu kolonu hiljada ljudi i rijeku suza na vječni počinak danas je ispraćena Katarina Trivić, banjalučka heroina koja je godinama vodila bitku sa opakom bolešću. Ispraćena je na mjesto gdje ništa ne boli.

Bila je sinonim za hrabrost i borbu. Svojim objavama hrabrila je druge i bila inspiracija svima koji se bore da ne odustaju u svojim bitkama. O borbi sa bolešću je govorila iskreno i otvoreno. Željele je pomoći drugima i biti podrška svima.

Njena prerana smrt pogodila je sve, a brojni građani, kao i udruženja i institucije proteklih dana su se opraštali od Kaće kako su je svi od milja i zvali. Njenoj sahrani su zajedno sa porodicom, prijateljima i poznanicima prisustvovali i predstavnici raznih sfera društva, među njima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Od Katarine se emotivnim pismom oprostila i njena kuma Nataša Tešanović ističući da je Kaća bila posebna.

– Sebe bolesnu je otkrila i izložila svijetu. Utješila, ohrabrila, nadahnula. Bila je posebna jer nije odustajala, jer je širila ljubav. Jer se javljala svima koji su imali slične muke. Jer ih je bodrila i snažila. Jer je sve nas uvjerila da smo posebni. I da je život poseban. Ne, Kaća nije umrla. Anđeli ne umiru. Samo se spuste među nas, ispune svoju misiju, namuče se, istrpe, da bi nama bilo lakše, da bismo naučili, da bismo postali bolji. Kumče moje, ptico slobodna i veličanstvena, anđele, putuj u nebo. Odmori se. I hvala ti – napisala je Tešanovićeva.

Od Katarine su se oprostili i učenici i profesori banjalučke Gimnazije u kojoj je Kaća provela svoje srednjoškolske dane.

– Tvoja ljubav prelazila je sve granice. Tvoj osmijeh odbijao je svaku tamu. Tvoja snaga i volja za životom svima nama bile su vjetar u leđa, iako bi mnogi rekli da je trebalo biti suprotno. Zračila si dobrotom i radošću. I ne znamo zašto pišemo u prošlom vremenu. To je pogrešno, jer si tu. Osjećamo te. Znamo da nisi otišla i da nikada nećeš. Čuvaj nas. I mi ćemo čuvati tebe. Sada si tamo gdje bolest ne postoji. Ništa te ne boli. Mirna si – napisali su oni.

Emotivnom porukom su se oprostili i iz Teniskog saveza BiH.

– Naše Katarine ćemo se sjećati po vedrom duhu, te osmijehu koji je uvijek imala i u lijepim i u teškim trenucima svoga života – napisali su iz Teniskog saveza BiH.

Njena priča je osvojila region kada je putem svojih društvenih mreža izašla u javnost i istakla da je potrebno da ide na transplantaciju matičnih ćelija, ali da nema srodnog donora.

Tada je rekla da mnoge države regije imaju banke matičnih ćelija, ali da Bosna i Hercegovina nema, nakon čega se u Republici Srpskoj krenulo s procesom osnivanja takve banke.

Katarina je ujedinila ljude i pokrenula sistem, a na društvu je ostala obaveza da banka matičnih ćelija postane stvarnost, a ne da ostane samo ideja.

Nezavisne

Nastavi čitati

Hronika

POVRIJEĐENA DVA PJEŠAKA: Oglasila se policija o nesreći u Banjaluci

Dva pješaka povrijeđena su nakon što ih je udarilo vozilo na Bulevaru Stepe Stepanovića, potvrđeno je u policiji za “Glas Srpske”.

Kako su nam rekli u Policijskoj upravi Banjaluka nesreća se desila danas u 12.05 časova.

– U nezgodi je učestvovalo poutničko vozilo i dva pješaka, koja su zadobila tjelesne povrede. U toku je uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode. Saobracaj se odvija neizmjenicnim propustanjem.

Nastavi čitati

Aktuelno