Connect with us

Banjaluka

TOPIĆ TVRDI DA JE GRADSKA UPRAVA “Do guše u kiminalu”! Milanović mu poručio “AKO ZNAŠ NEŠTO, a ne prijaviš KRIVIČNO SI ODGOVORAN” (FOTO, VIDEO)

Odbornik SNSD-a Dragoslav Topić danas je po već viđenom scenariju optužio administraciju Gradske uprave Banjaluka za kriminal, a “Pokret za zaštitu životne sredine” za uzimanje novca od “stranih agentura”.

Topić se između ostalog  žalio na sječu drveća, a posebnu pažnju posvetio je jednoj brezi koju je primjetio, a za koju pretpostavlja da će biti posječena, te je tim povodom optužio kako on kaže “Zelene” da su se bunili kada je SNSD uzimao parkove i sjekao drveće jer su tada “uzimali novac od stranaca” pa su izlazili na ulice, a sada samo voze bicikle.

Kada je riječ o administraciji Gradske uprave nije birao riječi pa je tako rekao sljedeće.

-Gradsku aministraciju nije briga za građane, nije vas briga za Banjaluku, ja to vidim tako da ste vi u ladici držali 40 tačaka i čekali ste da reketirate građane Banjaluke, a svi dobro znamo da to radite jer Grad je do guše u kriminalu, ali sve će se saznati od onih od koje ste reketirali da bi stavljali njihove tačke na dnevni red? Mi smo vas natjerali da danas izvadite iz ladice 40 tačaka i stavite ih na dnevni red. Nacrt rebalansa je usvojen prije više od mjesec dana, bila je javna rasprava. Pokušavate nam poturiti i ucijeniti nas da zajedno usvojimo i nacrt i prijedlog budžeta. Bitan vam je samo rebalans za 2023. da popeglate svoj kriminal i budžet za 2024. da se nastavite baviti  kriminalom, kazao je Topić očigledno dobro upućen u to kako upravo njegova partija funkcioniše već više decenija na nivou lokalnih zajednica jer se u kriminal razumije do najsitnijih detalja.

Neophodno je podsjetiti da je Dragoslav Topić koji iznenada brine o građanima bio protiv svih subvencija koje je obezbijedila administracija Draška Stanivukovića. 

-Naravno da mi pričamo i o prihodima, ali kad vi sve dajete džabe: građevinske dozvole, udžbenike, prevoz, ovo, ono, jednima, drugima, trećima, pa ne može tako, rekao je tada Topić. Za njega je, kako je tada rekao, besplatan priključak na vodovodnu mrežu glupost. “Šta ćemo pričati o prihodima, vi rasipate. Vodovod ste gurnuli u minus sa tim besplatnim priključcima, ja mislim da je to glupost”

O Topićevim navodima oglasio se i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je rekao da je SNSD zakazao današnju sjednicu Kolegijuma Skupštine Grada samo sa namjerom da ih uhvate nespremne, jer su čuli da je na službenom putu!

Na Topićeve tvrdnje odgovorio je šef kluba odbornika PDP-a, Dragan Milanović te ga pozvao da ukoliko ima bilo kakva saznanja o kriminalu u Gradskoj upravi sve prijavi nadležnim organima, inače je i on krivično odovoran ako ima dokaze da se tako nešto dešava, a ćuti.

-Kada Topić govori o kriminalu, govori o dobro naučenoj praksi iz nekog prethodnog perioda, evo ja ga pozivam da objelodani sve što ima, jer ako zna za neko krivično djelo, a ne prijavi ga, onda je on sam u krivičnom djelu.  Ne mogu te spekulacije kojima on barata da budu razlog da se skidaju tačke sa dnevnog reda i neodržavanja sjednica, na kraju imaju skupštinsku većinu pa ako nešto nije u redu neka ne glasaju, a ne mogu da ne održavaju sjednice. Njih niko ne može da natjera da glasaju onako kako mi kažemo, jer je većina njihova i bez njih se ne može usvojiti niti jedna tačka. Tako da ako postoji neka kriminalna aktivnost postoji onda ne treba da glasaju, a istu treba da prijave nadležnim organima, a ne da se služe neodgovornim spekulacijama koje im koriste isključivo u političke svrhe i opravdavanje njihovog nerada, jasan je Milanović.

On se osvrnuo i na Topićeve tvrdnje kako “Centar za zaštitu životne sredine” uzima novac od stranih agentura i ne žali se na sječu drveća u gradu.

-U posljednje tri godine u Banjaluci je posađeno više sadnica drveća nego za posljednjih dvadeset godina. Ukoliko je neko drvo i uklonjeno zbog građevinskih radova na hiljade novih je zasađeno. I prije nekoliko dana smo imali akciju, a i sam gradonačelnik je finansirao dva parka tako da Topić ne može da govori o ovom jer očigledno ne barata pravim podacima, niti govori istinu, ističe Milanović.

Kada je riječ o jutrošnjem kolegijumu i Topićevom dramatičnom govoru o tome kako su im tačke dnevnog reda dostavljene prekasno, Milanović kaže da je sve urađeno potpuno legitimno i po pravilniku, te da je riječ o propalom planu skupštinske većine.

-Apsurdna je rečenica na početku njegovog obraćanja gdje kaže da ne vodimo računa o građanima, a oni su ti koji ne zakazuju sjednice ili na sjednici i onda kada je ima skinu po polovinu tačaka. Namjera njihovog današnjeg manevra je sljedeća. Mjesecima su govorili kako ih prozivamo za nezakazivanje sjednica i skidanje tačaka, a dešavalo se da sjednice nema po 90 dana i sada su oni s obzirom da nisu došli materijali iz kabineta u Skupštinu ranije pomislili da ih ni nema. Zato je Ninković juče potrčao da zakaže kolegijum za danas misleći da će moći izaći pred javnost i reći evo mi hoćemo sjednicu, ali kabinet gradonačelnika ne radi, nisu nam dostavili materijale pa ne možemo imati održati Skupštinu. Da bi opravdali svoj nerad, to su pakosno smislili, zakazali sjednicu, ali iz Gradske uprave su imali pripremljenih 48 tačaka dnevnog reda te su osujetili namjeru skupštinske većine i dostavili sve tačke dnevnog reda do jutros. Poslovnik jasno kaže da se materijali za Skupštinu dostavljaju do početka Kolegijuma što je i ispoštovano. Nakon što su to vidjeli rekli se kako tačke nisu došle na vrijeme pa će sve odgoditi za petak. Riječ je samo o tome da oni nemaju namjeru da riješe problem nego da ga naprave i da od svega stvore cirkus kao što to inače i rade, tvrdi Milanović.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ POZVAO ODBORNIKE I PARTIJE na solidarnost i RAZUMIJEVANJE prema svim građanima koji zavise od REBALANSA BUDŽETA!

FOTO:Grad Banjaluka

-Važno je da svaki odbornik i sve parlamentarne političke stranke u Skupštini grada Banja Luka pokažu odgovornost prema radnicima Doma zdravlja i njihovim ličnim primanjima, građanima koji uživaju povoljniji javni prevoz zahvaljujući subvencijama, roditeljima koji plaćaju privatne vrtiće po povoljnijim cijenama, takođe zahvaljujući subvencijama i svim ostalim socijalnim davanjima čije isplate čekaju usvajanje rebalansa budžeta, napisao je gradonačelnik Banjaluke na svojim društvenim mrežama.
On je dodao da ovim putem jasno i nedvosmisleno iskazuje razumijevanje prema svim gradskim ustanovama i institucijama kojima su potrebna dodatna novčana sredstva kako bi tekuću kalendarsku godinu uspješno okončali.
-Pripremili smo sva zakonska rješenja koja su realna i treba da dobiju podršku Skupštine Grada, a ujedno, dali smo mogućnost svim političkim subjektima koji participiraju u Skupštini da iznesu svoje prijedloge i projekte koji će biti uvršteni u Nacrt budžeta.
Od većine stranaka smo dobili konstruktivne i realne prijedloge, a i dalje se čeka SNSD!
Zato smo sutra za 13.00 časova zakazali novi, drugi po redu, konsultativni sastanak oko budžeta Grada za narednu godinu. Još jednom, pozivam sve odbornike da pokažu odgovornost prema funkciji za koju su izabrani od strane naroda kao i na odgovornost prema našem gradu i da ovu godinu završimo uspješno, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVITI PUT DOBRE SARADNJE: Gradonačelnik uputio čestitku novoimenovanom BANJALUČKOM BISKUPU monsinjoru Željku Majiću

Gradonačelnik Draško Stanivuković uputio je čestitke monsinjoru Željku Majiću povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

U čestitki se između ostalog kaže:

-Uvjeren da ćete Banjalučkom biskupijom upravljati na najbolji način, te da ćete nastaviti put dobre saradnje koji je započeo Vaš prethodnik monsinjor g. Franjo Komarica, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

Neka Vam Bog tokom vašeg službovanja podari zdravlja, plemenitosti i mudrosti kako bi svojim djelovanjem u srca vaših vjernika uvijek unosili blagost i radost.

U nadi da ćemo uvijek graditi mostove razumijevanja i solidarnosti među svim građanima Banje Luke, te da ćemo zajedničkim radom doprinositi miru, jačanju tolerancije, međusobnog uvažavanja, te izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti za sve nas, kao i da će dobra saradnja Grada Banje Luke i Banjalučke biskupije biti nastavljena, srdačno vas pozdravljam.

Podsjećamo, nakon što je poglavar Katoličke crkve papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vođstva Banjalučke biskupije biskupa Franje Komarice zbog navršene dobne granice, Apostolska nuncijatura dostavila je saopštenje o imenovanju novog banjalučkog biskupa mons. Željka Majića, koji je prethodno službovao kao sveštenik Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ NESEBIČNOM DONACIJOM OBRADOVAO PENZIONERE! Pozivam sve poslanike na humanost

Članovi Mjesnog udruženja penzionera u Zalužanima rado dane provode družeći se uz kaficu, poneku ljutu, igrajući karte, šah i ostale društvene igre. Kažu da im to pričinjava zadovoljstvo, a vole i kada se okupe i zajedno gledaju i komentarišu sportske manifastacije. Međutim, problem je bio što do sada nisu imali adekvatan televizor, a koji im je kao donaciju uručio narodni poslanik Nebojša Drinić.

– Sada smo zahvaljujući narodnom poslaniku Nebojši Driniću dobili nov televizor što mu se, u ime svih penzionera od srca zahvaljujem. Mi sa njim imamo dobre odnose, on nas često obilazi. Dovoljno je kada dođe ovdje i počasti nas pićem, to uvažavamo. Pozivamo i druge koji su raspoloženi da dođu i da nam se pridruže, svaka nam donacija i pomoć, pa čak i kava u određeno vrijeme dobro dođe, rekao je Radoslav Vuleta, predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Zalužani.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Nebojša Drinić još jednom je pokazao humanost. Kaže da je prepoznao potrebe građana gdje je obilazio terene i u komunikacijii sa ljudima saznao šta im je trenutno najpotrebnije.

– Spletom okolnosti sam naišao ovdje u Gradsko udruženje penzionera u Zalužanima, gdje sam se družio sa njima u prostorijama i pitao sam ih šta im je to najpotrebnije, rekli su da je to televizor. Kada sam pogledao kako je to mali televizor, i za one koji su mladi i dobro vide, i jako je nazahvalan za gledanje, a njima je to mjesto gdje se okupljaju, igraju šah, da se druže, kartaju se, da gledaju utakmice kada naša reprezentacija igra. Prvo sam mislio da se šale da im je potreban televizor, ali onda sam vidio da je ta potreba opravdana i odlučio sam da, pošto svaki mjesec od poslaničke naknade pomognem onima kojima je pomoć najpotrebnija, ovaj put to bude Udruženje penzionera u Zalužanima, istakao je Nebojša Drinić, poslanik PDP – a u NSRS.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Dodao je da će nastaviti sa pomoći onima kojima to bude trebalo, ali i da ovim gestom želi da da pozitivan primjer da i drugi narodni poslanici i odbornici u svojim Mjesnim zajednicama nešto urade i pomognu, pogotovo sada u vrijeme praznika.

– Trebamo praštati, trebamo se voljeti. Treba biti pozitivan i treba pomoći svakome kome možete da pomognete, naglasio je Drinić.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Ova vrsta pomoći Mjesnom udruženju penzionera u Zalužanima, koje broji veliki broj članova, kažu, uveliko je značila, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da redovno organizuju brojne aktivnosti, druženja i koje je jedno od rijetkih Udruženja penzionera koje se može pohvaliti raznim izletima po povoljnim cijenama, a od sada i novim televizorom na kojem će zajedno uz dobro druženje pratiti omiljene sadržaje.

Nastavi čitati

Aktuelno