Connect with us

Region

TRI MOGUĆA DATUMA IZBORA U BEOGRADU Poznato kada će stanovnici prestonice Srbije na glasanje

Beograd ide na nove izbore, a ostala je još jedna, podjednako važna dilema: kada će biti održani.
Najranije bi, kada se sve okolnosti uzmu u obzir, mogli da budu održani 28. aprila, a najkasnije 2. juna. Vlast bi da budu što prije, dok se opozicija zalaže za što kasniji datum. Zašto im je bitan datum izbora?

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da svjedočimo borbi vlasti i opozicije za narativ, dominantnu riječ koja će se koristiti u kampanji, jer će uticati na motivaciju birača.
– Vladajućoj stranci odgovara raniji termin jer im omogućava da nove izbore komuniciraju kao redovnu proceduru, posljedicu toga što se nije formirala većina, a ne pod pritiskom Evropskog parlamenta i opozicije. Uz to, vladajuća koalicija računa da je potrebno vrijeme da se opozicija konsoliduje, jer kada je kratka kampanja, opoziciji treba vremena da se dogovori oko gradonačelnika. SNS, koja ima infrastrukturu, za to je potrebno manje vremena – kaže Klačar.

Opoziciji sa druge strane, ističe Klačar, odgovaraju posljednji termini za održavanje.
– U slučaju pomjeranja, ili što kasnijeg održavanja, opozicija može sa biračima da komunicira da je to njihova pobjeda, da su izbori raspisani jer moraju da se ispune preporuke ODIHR i da je vlast podlegla pritisku. Jasno je da da se razmatra pravljenje nove većine, i za to je, takođe, potrebno dodatno vrijeme – kaže Klačar.

Sat počeo da otkucava
Rok za raspisivanje novih beogradskih izbora počeo je da teče od juče, kada je istekao zakonski rok za konstituisanje Skupštine grada Beograda. Moraju da budu raspisani u narednih 30 dana, a raspisuje ih predsjednik Skupštine Srbije.
Zatvorena Takovska i Bulevar kralja Aleksandra: Protestna šetnja u organizaciji “Proglasa” ispred Ustavnog suda

Zato je i Aleksandar Šapić juče precrtao taj dan kao mogući datum za izlazak na birališta.

– Mislim da nećemo moći 21. aprila na birališta, jer to znači da bi izbori trebalo da budu raspisani u srijedu, taj datum je već otpao. Kada se izabere predsjednik Skupštine Srbije, od tog momenta možemo da gledamo. Ja bih volio da oni budu 28. aprila, da se održe što prije – rekao je Šapić.

Mogući datumi izbora
Ako izbori budu raspisani za sedam-osam dana (11-12. mart) mogući datum je 28. april ili 5. maj (male su šanse da budu raspisani za 5. maj, pošto je u pitanju datum uoči praznika Đurđevdan), a ako bi izbori bili raspisani posljednjeg mogućeg datuma, 3. aprila, posljednji mogući datum je 2. jun.

Šta kaže zakon?

Od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja mora proći najmanje 45, a najviše 60 dana, pa to načelno znači da izbori mogu biti raspisani najranije za 21. april, a najkasnije za 26. maj.

Ukoliko bi se vladajuća većina odlučila da to bude najranije moguće, to bi značilo da što hitnije, u naredna dva ili tri dana, treba da nastavi konstituisanje Skupštine Srbije i izabere predsjednika skupštine, koji bi onda raspisao izbore za 21. april.

Ako novi predsjednik skupštine bude izabran 12. marta, kako su neki mediji, i ako bi on izbore raspisao odmah nakon toga, prvi mogući datum izbora bio bi 28. april, odnosno nedjelja uoči prvomajskih i uskršnjih praznika, piše Blic.

Ukoliko se izbor predsjednika skupštine još malo odloži, ili on ne raspiše beogradske izbore odmah nakon svog izbora, nego tek početkom aprila, moguće bi bilo da sve do kraja maja prestonicom i dalje upravlja privremeni organ.

Region

Moguć pomak u istrazi ubistva DANKE ILIĆ

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru završeno je saslušanje dva nova svjedoka u istrazi bistva Danke Ilić (2) iz Bora, koju su, kako se sumnja, usmrtili radnici JKP “Vodovod” iz Bora, Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50).

Kako Kurir saznaje, u pitanju je svjedok Goran Pavić, direktor JKP “Vodovod” iz Bora, koji je, podsjetimo, dao ostavku nakon hapšenja Dragijevića i Jankovića. Pored njega saslušan je i prijatelj osumnjičenog Srđana Jankovića, od koga je Janković ranije često pozajmljivao autombil.

“Sada već bivši direktor borskog “Vodovoda” dao je izjavu vezanu za putne naloge od 26. marta kada je Danka nestala i sve podatke o tome kada su uhapšeni otišli na intervenciju toga dana, kada su se vratili, ko ih je od kolega video, šta su pričali sa kolegama i da li on nešto o tome zna šta su pričali sa kolegama. Takođe, pitan je i o svemu što je vezano za njihovo kretanje i narednih dana, do hapšenja 4. aprila, odnosno da li su koristili slušbeno vozilo i narednih dana, da li su eventualno bez prijave uzimali vozilo”, kaže ovaj izvor i dodaje da je drugi svjedok Jankovićev prijatelj odgovarao na pitanja u vezi sa automobilom.

“Pitali su Jankovćevog prijatelja da li je Jankoviću pozajmljivao automobil u periodu od 26. marta do 4. aprila kada je Jankovič uhapšen, ne bi li se eventualno došlo do saznanje da li je Janković možda tim autom premestio telo”, kaže izvor i dodaje:

“Tužilaštvo će upoređivati izjave svedoka sa izjavama osumnjičenih i drugih svedoka, a ako dođe do određenih poklapanja, može se reći da će doći do pomaka u istrazi, kada je reč o otkriću lokacije gde je premešteno telo Danke Ilić”.

Podsjetimo, Srđan Janković iz borskog sela Luka i Dejan Dragijević iz sela Zlot terete se da su 26. marta u Banjskom polju službenim automobilom JKP “Vodovod”, čiji su radnici, udarili djevojčicu Danku koja je izašla na put.

“Kako je Dragijević potom priznao na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, on je izašao iz kola i stavio devojčicu u zadnji deo. Nastavili su, kako je rekao da voze, a onda se devojčica, koja je posle udarca kolima bila unesvesti, probudila, pa ju je Dragijević, po sopstvenom priznanju, zadavio – podseća izvor i dodaje da je Dragijević rekao da su telo bacili na deponiju u Banjskom polju, ali da je telo 28. marta premešteno na drugo mesto. Osumnjičeni ne žele da kažu gde je telo premešteno, tako da ono do danas nije pronađeno”, podsjeća izvor.

Inače, vršeno je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenih za Dankino ubistvo, a poslije tačno 20 dana provedenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, nedavno su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru stigli i rezultati vještaka.

“Psihijatrijsko veštačenje osumnjičenih Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića je završeno, a zaključak veštaka je da su obojica uračunljivi. Stručnjaci koji su prethodno sa njima obavili niz razgovora i testova U Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu utvrdili su da oni ne pate od duševnih bolesti ili nekih drugih poremećaja i da su sposobni da razumeju težinu svojih dela i njihov značaj”, objašnjava ovaj izvor.

Nastavi čitati

Region

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO: MAĐARSKA JEDINA GLASALA PROTIV

Kosovo je postalo deseti pridruženi član Parlamentarne skupštine Natoa.

Parlamentarna skupština Natoa danas je u Sofiji u Bugarskoj pozitivno glasala o unapređenju statusa samoproglašenog Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, javlja “Kosovo onlajn”.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv.

Pridruženi član je postala i Malta.

Delegacija Skupštine Srbije je nedavno pismom zatražila da status samoproglašenog Kosova ne bude unaprijeđen.

Nato snage su na Kosovu prisutne od juna 1999. godine. U redovima Natoa su četiri zemlje koje ne priznaju samoproklamovano Kosovo – Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Hiseni: Dobre vesti za Kosovo
Predsednik delegacije Kosova u Parlamentarnoj skupštini Natoa Driton Hiseni je, povodom pozitivnog glasanja o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, naveo da su to dobre vesti za Kosovo.

Hiseni je na Fejsbuku naveo da je do napretka statusa došlo nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Kosova i Parlamentarne skupštine Natoa.

“Od juna 2014. godine bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija. Brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status”, poručio je Hiseni.

Nastavi čitati

Region

POLOŽAJ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE VEOMA TEŽAK: Kurti nudi Vatikanu srpske hramove na KIM

Položaj Srpske pravoslavne crkve u posljednjih četvrt vijeka na Kosovu i Metohiji je veoma težak i na udaru je ne samo albanskih separatista već i pokušaja otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba, sa ciljem da se oni dodijele Katoličkoj crkvi, piše današnja Politika.

Nesporno je da su ugrožena i prava i slobode sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, ali su na meti i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji.

Poslije osam vijekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosmeta, SPC ne može da bude dio bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, na čemu insistira prištinski režim Aljbina Kurtija uz podršku Berlina, ali i Vatikana.

Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije kaže da je položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vrlo složen, s tendencijom daljeg pogoršavanja situacije.

Ističe da je problem što je položaj neriješen sa otvorenim albanskim pretenzijama da se pravoslavlje na Kosovu i Metohiji prikazuje kao baština takozvanog Kosova i kao dio njegove istorije, a ne kao istorija srpskog naroda i Srpske pavoslavne crkve.

To se, kako kaže, može vidjeti na osnovu publikacija koje se u posljednje vrijeme objavljuju u Prištini i njihovom djelovanju u inostranstvu koje ima za namjeru da prikaže da su naše srpske, srednjevjekovne svetinje ili nikle na ruševinama nekih njihovih katoličkih srednjevekovnih, ili da su preuzete neke njihove svetinje od strane Srba.

– Sve su to notorne neistine, gluposti i laži, ali do sada su brojne njihove laži davale rezultata. I više sam nego siguran da će se te pretenzije nastaviti od privremenih prištinskih organa, kao i od Rimokatoličke jerarhije na Kosmetu, koja će takođe “gurati” tu priču da bi tek ona preuzela identitet naših svetinja na Kosovu i Metohiji – ističe Raković za Politiku.

Prema njegovim riječima, Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a da su muslimani Albanci samo “pješadija”.

Nije slučajno, dodaje Raković, što je Ibrahim Rugova na samrtničkoj postelji primio rimokatoličku vjeru i što je kardinal Anđelo Skola došao iz Italije da obavi taj čin.

– Albanija i Kosovo i Metohija su za Vatikan “tera misionis” – prostor gdje obavljaju svoju misiju i gdje sigurno neće stati. To nije ništa novo. Mi moramo da pokažemo da smo dorasli problemima sa kojima se suočavamo, jer ih imamo vijekovima – navodi Raković.

Nastavi čitati

Aktuelno