Connect with us

Region

TUGA NE PROLAZI! Poznato kako će izgledati prvi dan nove skolske godine u OŠ “Vladislav Ribnikar”

Za samo tri dana počinje nova školska godina, kada će se đaci u osnovnim i srednjim školama u Srbiji vratiti u svoje klupe, pa isto tako i u OŠ “Vladislav Ribnikar”, u kojoj se 3. maja dogodio masovni masakr, kada je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole, a još njih šestoro je teško ranjeno.

Za nastavnike i učitelje “Ribnikara” školska godina je počela 21. avgusta, kao i za stručnjake Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koji pomažu nastavnom osoblju. Predsjednik Savjeta roditelja Igor Đorđević kaže da je sve spremno za povratak u školu, iako ih i narednih dana očekuju dalji radovi na rekonstrukciji škole.

– Radovi u toj prvoj fazi se završavaju i biće gotova do 1. septembra, kada đaci kreću u školu. Nažalost, mi ćemo i cijeli septembar imati radova na dijelu dvorišta koje je ujedno krov sportske sale zato što je to naknadno ugovoreno i rok za završetak tih radova je 1. oktobar. Ali je usklađeno tako da to neće smetati odvijanju nastave, osim što će biti malo ‘problematično’ zbog održavanja časova u septembru, ali mi se nadamo lijepom vremenu i da će djeca, stoga, biti napolju – objašnjava Đorđević.

Što se tiče tradicionalnog prijema prvaka, Đorđević dodaje da se, za razliku od drugih škola, prijem prvaka u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” decenijama unazad obilježava 31. avgusta.

– Dakle, ne 1. septembra nego 31. avgusta popodne da bi svi roditelji mogli da prisustvuju, tako da će to i sada biti. To je dogovoreno između učiteljica, v. d. direktorke i usklađeno je sa porodicama poginule djece kako ne bi bilo nečega iznenađujućeg. Nekada ranije, na prijemu đaka prvaka imali smo hor, a sada će to biti malo drugačije i u skladu sa situacijom u kojoj se trenutno nalazimo – kaže Đorđević.

Učenicima u „Ribnikaru” su se prošle nedjelje dijelili besplatni udžbenici, međutim ubrzo je podjela knjiga obustavljena. Kroz medije se pronijela informacija da se knjige dodjeljuju pored učionice u kojoj je došlo do tragedije 3. maja.

Đorđević objašnjava da je to bila jedna „nespretna odluka” oko koje se podigla velika fama. Zato je podjela udžbenika obustavlljena.

– Zato je dogovoreno da će se djeci podjeliti knjige 1. septembra. Tako je najbolje – jasan je predsjednik Savjeta roditelja.

Ministarstvo prosvjete je prošle nedjelje uputilo obavještenje da se zbog rekonstrukcije škole ne koristi ulaz iz Ulice kralja Milutina 10 u školske prostorije.

Đorđević dodaje da, iako je škola u radovima, mjesta za đake ima sasvim dovoljno.

– Napravljen je plan, mjesta će biti za sve, osim što đaci neće imati kabinetsku nastavu, osim iz informatike i tehničkog, odnosno tehnike i tehnologije. Tako da, neće imati kabinetsku nastvau, nego će svako odjeljenje imati svoju učionicu. Ima dovoljno mjesta, malo nedostaje prostora za pedagoga, psihologa, v. d. direktora, učitelje, nastavnike, ali oni su spremni da se, da tako kažem, žrtvuju zbog neke budućnosti. Računamo da će se vrlo brzo krenuti u rekonstrukciju ovog dijela škole, pa da trenutna situacija bude privremena – smatra on.

Savjeti većine psihologa i pedagoga koji su radili sa zaposlenima u „Ribnikaru” bili su da, ističe Đorđević, djeca ostanu u školi.

– Naša djeca nisu željela da odu iz škole. Stručnjaci su savjetovali da budemo tu, da je potrebno da to zajedništvo bude na tom mjestu. Djeca smatraju i to su nam i psiholozi rekli, da je jedini oporavak za djecu upravo da se vrate u tu školu jer u svakoj drugoj situaciji će smatrati da ih je taj Kosta pobejdio – naveo je.

Na pitanje koliko je bilo upisanih prvaka u „Ribnikar”, kao i da li ima ispisane djece, Đorđević odgovara:

– 113 prvaka je upisalo školu, a neki prosječan broj, do ove godine, bio je 125. Dakle, jako mali pad je u pitanju, mi smo zaista zadovoljni ovim brojem, jako mi je drago zbog toga, zaista. Što se tiče broja ispisane djece iz starijih razreda, ja nemam taj podatak, ali to je na nivou jednocifrenog procenta. Ne znam tačno, dakle, ima ispisanih, negdje je jedan učenik u odjeljenju, negdje dvoje, a čak ima i nekoliko koji su se ispisali iz škole nevezano zbog toga što se dogodilo, nego su se odselili u inostranstvo – naglašava Đorđević.

Roditelji đaka međusobno podijeljeni

Dejan Tomka, otac dvoje djece koja pohađaju Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar”, kaže da je situacija jako „pipava”, te da su se stvorile nekoliko grupa roditelja sa svojim stavovima.

– Roditelji su podijeljeni u razne inicijative. Imamo roditelje djece koja su preživjela, ali su bila jako blizu kada se dogodio masakr. Jedan dobar dio roditelja sarađuje sa psihoterapeutima, stručnjacima koji savjetuju sve vrijeme da se pokuša da se napravi atmosfera u kojoj će se oni lagano integrisati i vraćati nazad, a onda ima roditelja koji žele sve, od rušenja škole ili mijenjanja iste. Mi još uvijek nemamo osjećaj da postoji osoba, institucija ili makar škola koja ima plan da istupi i rješava tu situaciju. To je generalno osjećaj svih nas roditelja. Niko nema hrabrosti, mislim na istitucije, dakle ministarstvo, školsku upravu, Vladu, da izađu sa jasnim stavom, nego nekako sve će se to nekako namjestiti samo od sebe, a osjećaj nas roditelja dovodi do kulminacije problema. Tako da, nije donesena jasna odluka gdje će biti memorijalni centar, koliko će zauzeti mjesta, niko nam ništa ne govori – ističe ovaj roditelj.

Ministarka prosvjete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će učenici u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” imati časove u jednom dijelu zgrade, dok će na prostoru zločina biti memorijal, poput spomenika đacima u Kragujevcu.

Ona je rekla da će se datum tragedije, 3. maj, obilježavati u školama kao Dan sjećanja i tuge.

– O tome kako će se tačno obilejžavati, tek ćemo razgovarati, ali svakako ćemo se toga dana svi zajedno sjetiti velike tragedije i nevinih žrtava. Vidite i tu simboliku brojeva, 3. 5. i 5/3, što je i spomenik strijeljanim đacima u Kragujevcu – rekla je Đukić Dejanović, prenosi Nova.

Region

VATRENA STIHIJA KOD OSIJEKA VAN KONTROLE! Vatrogasci se bore svim snagama

Veliki požar koji je zahvatio više od 10 hektara plastike na području firmeDrava International u Brijestu kod Osijeka buknuo je u srijedu rano ujutro, a oko 5 sati hitna poruka Ravnateljstva civilne zaštite izbacila je iz kreveta sve koji žive na osječkom području. Dok su se građani probudili deseci vatrogasaca već su satima pokušavali ugasiti vatru.
“Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekat vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer se topi oprema na nama. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako nešto još nisam vidio”, rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne jedinice Osijek.
Na terenu se nalazi 50-ak vatrogasaca s 20-ak vozila, no nije moguće trenutno reći koliko ih je tačno na terenu. U gašenje je bio uključen i robot za gašenje požara od Civilne zaštite. Građani su dobili poruku u kojoj se navodi:
“Molimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike”.
Na mjestu događaja nalazi se i Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Nastavi čitati

Region

VIŠI SUD U BEOGRADU ODBIO PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA! Milan Radoičić pušten na slobodu

Viši sud u Beogradu odbio je prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora Milanu Radoičiću (45) osumnjičenom da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti.

Sud je Radoičiću odredio mjeru zabrane napuštanja boravišta, kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Srbije i zabranjen mu je odlazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja Radoičića o razlozima za određivanje pritvora, odbio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora usljed opasnosti od bjekstva, navodi se u saopštenju tog suda.

Naloženo mu je da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici, a njemu je oduzeta putna isprava, odnosno pasoš Srbije, i upozoren je da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze.

Osumnjičeni je juče na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, koje mu je, kako se navodi, isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gdje ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim djelovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriji AP KIM.

Nastavi čitati

Region

RADOIČIĆ NOĆ PROVEO U PRITVORU: Na informativnom bio još za vikend, a evo šta se očekuje u nekoliko narednih sati

U narednih nekoliko sati znaće se da li Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, ostaje u pritvoru, ili će pak na slobodu.

On danas treba da se nađe pred sudijom za prethodni postupak, koji odlučuje šta će se dalje dešavati. Radoičiću je juče određeno zadržavanje do 48 sati, ali je Tužilaštvo za njega tražilo pritvor.

– Kod sudije za prethodni postupak trebalo bi da se nađe tokom prijepodneva, a saslušanje bi moglo da potraje nekoliko sati. Nakon toga, sudija može da odredi pritvor do 30 dana – priča izvor lista. Ako odluka bude bila takva, to će značiti da Radoičić ostaje iza rešetaka do daljeg. U tom slučaju će biti prebačen u neku od pritvorskih jedinica.

On se, inače, dovodi u vezu i sa tragičnim događajima u Banjskoj 24. septembra na Kosovu i Metohiji, a prije nekoliko dana javno je priznao da je “lično sam obavio sve pripreme za odbranu od okupatora”.

Tužilaštvo tražilo pritvor

Milan Radoičić (45) saslušan je juče u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Kako je saopšteno, on se sumnjiči da je sa, za sada više nepoznatih lica, izvršio krivična djela: udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

Nakon saslušanja, Tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Radoičić je, navodi se u saopštenju, na saslušanju negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Oružje nabavljao u Tuzli

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Milan Radoičić se tereti da je od januara do 24. septembra 2023. godine, oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle (Federacija BiH).

Ono mu je, navodi se u saopštenju, isporučivano na teritoriji Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

U saopštenju piše i da ga je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je “kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim djelovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriji AP KiM”.

Pretres stana i saslušanje u Palati pravde

Kako je saopštio MUP, policija je juče pretresla stan i druge prostorije Milana Radoičića, kao i da mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. Navedeno je i da je “isti je uz krivičnu prijavu priveden u Više javno tužilaštvo u Beogradu”.

Radoičić je na saslušanje stigao sa svojim advokatom Goranom Petronijevićem, sa kojim je i uslikan u Palati pravde. MUP je objavio i snimak njegovog dolaska u ovu zgradu. Dva džipa marke BMW (u jednom od njih je bio Radoičić), stigla su ispred Palate, ali su odmah ušla u podzemnu garažu ispod objekta. Kako je juče rekao Goran Petronijević, advokat Radoičića, njegov klijent je juče bio u Beogradu, pretres njegovog stana izvršen tokom prijepodneva, i da je potrajao neko vrijeme.

– Pretres je izvršen u toku ranih jutarnjih sati, trajao je duže. “Pretres je izvršen u toku ranih jutarnjih sati, trajao je duže”. Ništa u stanu nije pronađeno što je bilo od značaja, sem što je od Milana Radoičića privremeno oduzeto oružje za koje je imao dozvolu, o čemu je izdata potvrda – kazao je Petronijević.

Dodao je da “sve što se dešava shvata kao stvar pritiska”, kao i da “nemamo nijedan jedini dokaz za sada, sem novinskih snimaka, za sve ono što mu se stavlja na teret”.

Informativni razgovor tokom vikenda

Prije četiri dana, tačnije u subotu, 30. septembra, sada već bivši potpredsjednik Srpske liste bio je u policiji gdje se, kako je saopšteno, odazvao pozivu državnih organa Republike Srbije.

– U pratnji svog advokata, pristupio je u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi u svojstvu građanina dao izjavu na okolnosti tragičnog događaja u mjestu Banjska, rano ujutru u nedjelju, 24. septembra 2023. godine – navedeno je u saopštenju MUP.

“Lično sam obavio sve pripreme”

Samo dan prije toga, Goran Petronijević, advokat Milana Radoičića održao je konferenciju za medije gde je pročitao njegovo pismo javnosti.

Radoičić je u njemu, između ostalog, rekao da je “zajedno sa mojim sunarodnicima sa Kosova i Metohije 24. septembra došao na sjever Kosova i Metohije, u predjelu Banjske, a razlog našeg dolaska bio je da ohrabrimo naš narod u pružanju otpora teroru režima Aljbina Kurtija, i da stvorimo uslove za ostvarenje sna o slobodi”.

Kurir.rs/Blic

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka21 sat ago

NAJAVLJENE NOVE AFERE NA UKC-U! Stanivuković kaže da ih ima 10 “TO JE LEGLO KORUPCIJE, pare za lijekove daju na JAVNE NABAVKE”

Aktuleno