Connect with us

Društvo

Tužilaštvo obustavilo pa nastavilo istragu o pogibiji padobranaca u Zalužanima

Tužilaštvo BiH uvažilo je žalbu na svoju odluku da obustavi istragu o avionskoj nesreći u banjalučkom naselju Zalužani, u kojoj su poginuli Alen Crnalić (24), Nemanja Goronja (32), Stefan Karanović (24), te tek punoljetni Nikola Stević i Srđan Kosić i ona će ipak biti nastavljena.

Potvrđeno je to „Glasu Srpske“ u Tužilaštvu BiH. Žalbu su podnijele porodice stradalih mladića, nakon što je Tužilaštvo BiH 3. februara ove godine donijelo naredbu da se istraga, u vezi sa padom aviona modela “cesna-182” vlasništvo Padobranskog kluba Banjaluka kada je 20. maja 2012. godine smrtno stradalo pet osoba, više neće sprovoditi, jer je utvrđeno da nije riječ o krivičnom djelu.

– Na navedenu naredbu o nesprovođenju istrage, porodice oštećenih su izjavili pritužbe, koje je glavni tužilac uvažio, tako da se predmet ponovo nalazi u fazi istrage o kojoj će se ponovo donijeti tužilačka odluka – istakli su u Tužilaštvu BiH.

Iako je stručna komisija samo nekoliko dana nakon nesreće u kojoj su pobrojala sve propuste koji su doveli do pada letjelice “cesna 182P”, pravosudne institucije u BiH čitavu deceniju vode zvaničnu istragu.

Istraga je prvo bila u nadležnosti banjalučkog tužilaštva, a mjesecima nakon avionske nesreće dokumentacija je proslijeđena Tužilaštvu BiH, kako je i propisano zakonom. Iz te institucije godinama su tapkanje u mjestu pravdali problemom plaćanja stručnog vještačenja koje je obavio Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, jer je toj instituciji trebalo isplatiti 38.000 KM. Banjalučko tužilaštvo je za ovo vještačenje još ranije uplatilo 18.000 KM.

Predsjednik istražne komisije i glavni istražilac kobne nesreće Omer Kulić, lani je, povodom 10. godišnjice pogibije mladića, rekao da smatra da je bruka i sramota Tužilaštva BiH što istragu ne privode kraju.

– Stičem utisak da se nakon deset godina samo ja interesujem za predmet i niko više, što je tragično. Predlagao sam roditeljima stradalih mladića da podnesu tužbu, ali to niko nije uradio. Sve se godinama vuče po ladicama Tužilaštva, a kako je krenulo ne bih se iznenadio da dođe do zastarijevanja slučaja – priča Kulić za “Glas Srpske”.

Navodi da je predmet nakon što je završio u Tužilaštvu BiH dodijeljen tužiocu Miroslavu Markoviću.

– On nije uradio apsolutno ništa. Predmet je u ladici stajao oko sedam godina, sve dok Marković nije otišao u penziju. Slučaj je sada dodijeljen drugom tužiocu, ali šta je urađeno ne znam, jer kada sam posljednji put kontaktirao sa Tužilaštvom BiH dobio sam kratak odgovor da je predmet u toku – naglasio je Kulić.

Neutješne porodice petorice padobranaca koji su stradali u avionskoj nesreći u banjalučkom naselju Zalužani ne odustaju od traganja za pravdom ni 11 godina kasnije i zrno nade im daje najnovija odluka Tužilaštva.

Nesreća

Avion Padobranskog kluba Banjaluka star oko 40 godina srušio se nedugo poslije polijetanja i to na dijelu auto-moto staze u Zalužanima.

Živote su izgubili pilot Alen Crnalić (24), dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), instruktor Stefan Karanović (24) i padobranci kojima je to trebalo da bude prvi pravi skok Nikola Stević i Srđan Kosić.

Glas Srpske

Društvo

Samo 44 odsto djece u BiH pohađa vrtić, DOK U EU 92 ODSTO

U BiH samo 44 odsto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Evropi, a prosjek u zemljama EU je 92 odsto, saopštio je Unicef u BiH.

U BiH pristup je naročito ograničen za djecu iz ranjivih grupa – manje od dva odsto djece romske nacionalnosti, djece iz ruralnih sredina, kao i djece s teškoćama u razvoju imaju priliku da pohađaju vrtiće.

Navodeći da je više od 6.500 djece na listama čekanja za upis, iz Unicefa su konstatovali da su budžetska izdvajanja za predškolske ustanove nedovoljna da bi se obezbijedili pristup i kvalitetne usluge.

Javna potrošnja za predškolsko obrazovanje u BiH iznosi 0,3 odsto BPD-a i upola je manja od potrošnje u zemljama EU, gdje je 0,6 odsto BDP-a.

U FBiH samo 5,5 odsto ukupnog budžeta za obrazovanje se izdvaja za predškolske ustanove, u Republici Srpskoj 9,3 odsto, a u Brčko distriktu 7,6 odsto.

Ističući da predškolsko vaspitanje predstavlja osnovni stub za razvoj ljudskog kapitala, Unicef je naveo rezultat njihovih studija ulaganja u djecu, prema kojima će svaka konvertibilna marka uložena u predškolsko vaspitanje u BiH biti vraćena sedmorostruko.

Povećanje obuhvata bi za domaću ekonomiju generisalo više od 33 milijarde KM u narednih 30 godina.

Prema Unicefu, djeca koja su pohađala vrtić imaju bolje rezultate u školi i češće se odlučuju za nastavak obrazovanja, što dovodi do veće produktivnosti i profesionalnog uspjeha, a efekti su još veći za djecu iz ranjivih grupa.

Predškolsko vaspitanje se vidi i kao stub ekonomskog osnaživanja žena, a povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem u BiH moglo bi da omogući pristup tržištu rada za više od 2.200 žena godišnje, što bi za ekonomiju u BiH generisalo više od 500 miliona KM u narednih 30 godina.

Iz Unicefa su naveli da ima puno žena, odnosno majki, koje ne rade samo iz razloga što im vrtić nije cjenovno prihvatljiv, ističući da kvalitetno i dostupno predškolsko vaspitanje predstavlja važan motivacioni faktor za ostanak porodica u BiH.

Nastavi čitati

Društvo

Šta i koliko uvoze i izvoze RS i FBiH? PROČITAJTE UPOREDNE PODATKE

Republika Srpska zabilježila je trgovinski deficit u junu od 225 miliona KM, a pokrivenost uzvoza izvozom je 64,6 odsto. Trgovinski deficit Federacije Bosne i Hercegovine u junu bio je 755.238.000 KM, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 54 odsto.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u periodu januar – jun 2024. godine ostvaren izvoz u vrijednosti od dvije milijarde i 448 miliona KM, što je za 8,6% manje nego u periodu januar – jun 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od tri milijarde i 554 miliona KM, što je za 3,7% više nego u periodu januar – jun 2023. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 68,9% (trgovinski deficit).

U junu 2024. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 412 miliona KM, što je za 8,5% manje nego u junu 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od 637 miliona KM, što je za 0,4% manje nego u junu 2023. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 64,6%.

“U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu januar – jun 2024. godine, najviše se, od ukupno ostvarenog izvoza, izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od 410 miliona KM (16,7%) i u Srbiju 384 miliona KM (15,7%). U istom periodu, najviše se, od ukupno ostvarenog uvoza, uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 556 miliona KM (15,6%) i iz Italije, u vrijednosti od 546 miliona KM (15,4%)”, saopštio je Zavod za statistiku.

U periodu januar – jun 2024. godine, najveće učešće u izvozu iz RS ostvaruje električna energija sa 175 miliona KM, što iznosi 7,1% od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (osim sirovih), sa ukupnom vrijednošću od 264 miliona KM, što iznosi 7,4% od ukupnog uvoza.

Podaci za Federaciju BiH
Trgovinski deficit Federacije Bosne i Hercegovine u junu bio je 755.238.000 KM, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 54 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Izvoz FBiH u junu iznosio je 885.070.000 KM, što je manje za 7,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 3,1 odsto u odnosu na maj, dok je uvoz iznosio 1.640.309.000 KM, što je manje za 3,8 odsto u odnosu na jun lani, te manje za 4,8 odsto u odnosu na maj.

Najveća vrijednost izvoza od 814.660.000 KM u šestom mjesecu ostvarena je u prerađivačkoj industriji i iznosi 92 odsto ukupnog izvoza, dok je najveća vrijednost u uvozu od 1.542.523.000 KM ostvarena u istoj industriji i predstavlja 94 odsto ukupnog uvoza.

U junu je iz FBiH najviše izvoženo u Njemačku – 18 odsto ukupnog izvoza, zatim u Hrvatsku 16,5 odsto i Austriju 10,4 odsto ukupnog izvoza, dok se najviše uvozilo iz Italije – 13,4 odsto ukupnog uvoza, NJemačke 11 odsto, te Kine 9,6 odsto ukupnog uvoza.

Nastavi čitati

Društvo

U srijedu HUMANITARNI BAZAR za podršku dječaku MILANU ŠARIĆU (VIDEO)

Banjalučki Poklon šop “Sve i svašta” organizuje u srijedu, 24. jula humanitarni bazar.

Naime, sav promet ostvaren toga dana biće doniran u humanitarne svrhe, odnosno za podršku dječaku Milanu Šariću iz Banje Luke.

Inače, Milan Šarić je hrabri dječak koji je od rođenja vezan za respirator. Nažalost, Milan ne može jesti, hodati ili spavati kao druga djeca. Njegovi roditelji brinu o njemu 24 časa dnevno, boreći se da mu pruže sve što mu je potrebno.

Terapije i lijekovi koji su neophodni za Milanov život su izuzetno skupi, a njegova porodica se godinama bori da pokrije troškove. Sada, Milanu je potreban verkatilizator, uređaj koji mu može omogućiti da stoji.

Poklon šop “Sve i svašta” nalazi se u Tržnom centru “Vidović” u Ulici Ivana Frane Jukića.

Nastavi čitati

Aktuelno