Connect with us

Banjaluka

U BANJALUCI DOŠLO DO KOREKCIJE CIJENA KOMUNALNIH USLUGA: Grad preuzima na sebe 10 miliona KM TERETA POSKUPLJENJA

Skupština grada Banje Luke donijela je na današnjoj vanrednoj sjednici odluke o korekciji cijena komunalnih usluga, a u vezi sa zahtjevima koje su Gradu Banjoj Luci dostavila preduzeća „Eko Toplane“, „Vodovod“ i „Čistoća“.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da Grad Banja Luka i dalje preuzima veći teret poskupljenja na sebe.

-Uvijek je teško donijeti odluku da bilo šta ide na teret građana, ali ono što moram naglasiti jeste da duplo više tog ide na teret komunalih preduzeća i Grada Banje Luke. Deset miliona KM današnjom sjednicom Skupštine Grada na naš prijedlog je preuzeto tereta sa leđa građana Banje Luke. Mislim da je to nešto što je naša obaveza i odgovornost i da kao i u prethodnom periodu uspješno smo bili prepreka poskupljenjima – poručio je gradski menadžer.

Napomenuo je da je je cijena električne energije u učešću u  troškovima domaćinstava u potrošačkoj korpi, troškovi hrane i prevoza ono što u ovom trenutku maksimalno otežava život građana Banje Luke.

-I u tom smislu ja se zalažem za smanjenje PDV stope na prehrambene namirnice. Mislim da je to pravo rješenje da se neutrališe ključni problem koji generiše infalciju u Republici Srpskoj, ali opet pored toga mi smo svjesni da zahtijevano povećanje od skoro 60 odsto za grijanje, bi sigurno bilo u toj zoni koja opterećuje budžet građana Banje Luke i naše svođenje na 19 odsto pokazuje odgovornost koju smo pokazali kao jedinica lokalne zajednice – rekao je Kresojević.

S druge strane, kako je naglasio – preduzeće „Eko toplane“ nisu dostavile sve do ove sjednice informaciju o poslovanju.

-Postoje brojni problemi u komunikaciji sa ovim preduzećem i mogao bi se složiti sa osvrtima nekih od odbornika da treba preispitati partnerstvo sa partnerom koji je većinski vlasnik u ovom preduzeću. Grad je vlasnik 49 odsto, privatni partner 51 odsto i promjena koja bi značila da budemo većinski vlasnik zahtijeva odluku Skupštine društva u kojoj većinski broj glasova ima upravo privtani partner. To je nešto što je izazovno ispregovarati, ali ono što je Skupština Grada danas poručila privatnom partneru jeste da na ovakav način ne može da sarađuje i posluje sa Gradom. To je jedna starana priča, a druga je naša odgvornost da grijanje ne zavisi od toga ko je privatni partner i mislim da smo danas pokazali tu odgovornost, a to je najveći teret snosi Grad – zaključio je gradski menadžer.

Banjaluka

Banja Luka sija u punom sjaju: Spektakularan defile bajkera na banjalučkim ulicama (VIDEO)

U dobrom raspoloženju rijeka motora obišla je grad i uputila se ka tvrđavi Kastel gdje su nastavili dobru zabavu, koju ni kiša nije pokvarila.
Bajkeri koji su stigli na Moto Fest u Banjaluku prodefilovali su u velikom defileu banjalučkim ulicama, a ni kiša ih nije spriječila u ovom pohodu.U organizaciji Moto kluba “Stršljen” bajkeri iz regiona i Evrope, zagrmili su Banjalukom u dobro poznatom koloritu.Pod parolom „U slučaju kiše, gorimo još više“, bajkeri nastavljaju druženje. Trećeg festivalskog dana na Kastelu će nastupiti Orthodox Celtsi, neumoljivi rokeri YU grupa, a program će zatvoriti koncert hrvatske grupe Let 3.
Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković nije krio zadovoljstvo što je Banja Luka ovih dana centar brojnih turističkih, sportskih i zabavnih dešavanja.
– Banja Luka u zvucima motora i kvadova.  Ovog vikenda u Banjaluci održan je “Moto fest”, “Kvad fest”, kao i Karneval, “Ćevap fest” i veče guslara!  Grad je podrška svakoj od ovih manifestacija!
– Od srca čestitam organizatoru “Moto festa” Siniši Praštalu kao i organizatoru “Kvad festa” Dušku Skakiću! Banja Luka sija u punom sjaju, napisao je Stanivuković na svojoj fejsbuk stranici.
(Glas Srpske/Banjaluka-24) 

Nastavi čitati

Banjaluka

Maturanti banjalučke Gimnazije i Umjetničke škole oprostili se od srednjoškolskih dana: Svečani defile ljepote i mladosti

Ljepota, mladost i sreća ispunili su banjalučku glavnu ulicu, kada su se maturanti Gimnazije i Umjetničke škole “Vlado Milošević” okupili obučeni u najljepše elegantne haljine i odijela, te svečanim defileom rastjerali oblake i uljepšali veče.

Maturantica Gimnazije Iva Pavlović rekla je da je uzbuđena, a u isti mah i prepadnuta.

– Kiša mi je sve pokvarila, ali nema veze, biće nam lijepo i uprkos kiši koja nas je dočekala. Uzbuđena sam što završavam srednju školu. Planiram na fakultet, ali nisam još odlučila šta bih upisala, imam 20 dana da odlučim – priča kroz osmijeh Pavlovićeva.

Majka manturantice kaže da joj je drago što je ćerka  ušla u svijet odraslih, te da imaju trostruko slavlje.

– Pomiješana su osjećanja. 25 godina poslije moje mature, starija ćerka slavi svoju, a mlađa će sljedeće sedmice da slavi malu maturu i veoma sam ponosna na obe – kaže majka maturantice.

Njen drug iz škole, Mihajlo Kopljenović, pomalo zbunjen i uplašen, ističe da ga za školu najviše vežu drugovi i druženje na hodniku.

– Matura je kruna našeg školovanja. Faliće mi veliki odmori sa društvom. Planiram da upišem Arhitektonsko – građevinsko – geodetski fakultet u Banjaluci – kaže maturant Komljenović

Kroz suze i sa osmijeh na licu, dok je strpljivo pozirala fotografima, maturantica  Anđela Barudžija kaže  da će joj škola ostati u lijepom sjećanju jer je štošta novoga naučila.

– Osjećam se veoma lijepo i nadam se da nas kiša neće pratiti do Banskog dvora gdje ćemo slaviti maturu – kaže Barudžija, te dodaje da će studije nastaviti u Ljubljani.

U odličnom raspoloženju, Danilo Simić i njegove pratilje iz Umjetničke škole “Vlado Milošević” prošetali su ponosno kroz centar, naglasivši da im ništa nije poremetilo planove i raspoloženje.

– Osjećam se posebno, radosno što sam završio školu. Poslije mature planiram na Akademiju – kaže Simić uz šalu da će svirati u kafanama.

Maturanti Tehnološke škole sutra proslavljaju maturu sa početkom u 19 časova na Trgu Krajine.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradonačelnik Stanivuković zaplesao na Banjalučkom karnevalu (VIDEO)

Ni loše vremenske prilike nisu spriječile brojne Banjalučane i goste da danas uživaju u raznolikosti kostima brojnih karnevalskih grupa te spektakularnog nastupa plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“.

U sjajnoj atmosferi, uz puno pjesme, plesa i smijeha karnevalska povorka prošetala je od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine, gdje je održan drugi Banjalučki karneval.

Među okupljenim Banjalučanima bio je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je u duhu karnevala zaplesao uz populani hit Majli Sajrus.

Pogledajte kako je prvi čovjek Banjaluke „tjerao kišu“ zanimljivom koreografijom:

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Драшко Станивуковић (@draskostanivukovic)

Nastavi čitati

Aktuleno