Connect with us

Banjaluka

U ČAST PALIM BORCIMA REPUBLIKE SRPSKE! Centralno spomen obilježje DO VIDOVDANA U PUNOM SJAJU (FOTO, VIDEO)

Banjaluka će dobiti Centralni spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Vojske Republike Srpske, a na lokaciji tzv. Krašovog parkinga na Vidovdan prošle godine počeli su pripremni radovi. Kako je navedeno na tabli pored gradilišta, rok za završetak radova je 300 dana.
Značaj svakog spomenika je što predstavlja jednu epohu u istoriji naroda.

Spomenici opominju da možemo oprostiti, ali ne i zaboraviti. Ako zaboravimo, poučeni istorijom vidimo da se nesrećni događaji ponavljaju. Građani Banjaluke zadovoljni su što će uskoro i njihov grad dobiti centralno spomen obilježje.

Uz potrebne dozvole te sredstva koja su obezbijeđena, počela je izgradnja ovog obilježja preko puta Gradske uprave.

– Trenutno se izvode radovi u zemlji, betonira se ploča i za nekoliko dana izlazimo na vidljivi dio gdje ćemo moći pratiti realizaciju ovog impozantnog objekta. Očekivani rok završetka radova je do kraja ljeta. Plan je da osim spomenika uredimo i prostor oko Muzeja ujetnosti. Trebalo bi da sve naše spomenike povežemo u jednu cjelinu – rekao je Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave Banjaluka.

Idejnim rješenjem predviđeno je da spomenik ima 62 stuba koja simbolizuju 62 brigade koje su se borile za Republiku Srpsku, a u sredini će biti drvo tise, dok bi u podzemnom dijelu trebalo da budu muzej i spomen-soba.

– Ta 62 stuba koja stoje u visini, pokazuju naše vojnike u maršu. Ideja je da se spoji fizički i duhovni aspekt, u obliku krsta ima i simbolike i velikog značaja za naš narod – dodao je Mandić.

Gradsko centralno spomen-obilježje biće simbol na kojem će građani moći odati počast, učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca, zahvaljujući kojima danas Republika Srpska i Banjaluka uživaju u slobodi.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Mnogo volim Mišin Han i Prijakovce, HVALA ZA JEDNOGLASNU PODRŠKU”

Gradonačelnik Banjaluke sinoć je obišao Mišin Han i Prijakovce, te naglasio kako mnogo voli ova naselja i često ih posjećujem.

-Stalo mi je do podrške ovih ljudi kao i da za ova naselja uradimo najviše. Do sada smo uradili zaista mnogo, a istim tempom nastavićemo i u budućnosti. Zbog toga sam i ovdje dobio jednoglasnu podršku za novi mandat gradonačelnika na čemu sam im neizmjerno zahvalan, istakao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

HITNA POMOĆ I VATROGASCI NA TRGU KRAJINA: Evo kako je izgledala pokazna vježba u centru Banjaluke

Instruktori Službe hitne medicinske pomoći “Doma zdravlja” Banjaluka danas su na Trgu Krajine organizovali pokaznu vježbu za sugrađane.

Vježbe su imali tri scenarija: pad sa električnog trotineta i bicikla, pad sa motora uz učešće automobila, te izvlačenje iz automobila, dva povrijeđena.

Pokazna vježba ima za cilj informisanje i edukovanje sugrađana o prevenciji, postupcima edukovanih zdravstvenih radnika i službi saradnika, ali i samih građana kako bi trebalo da postupe u određenim situacijama ako se zateknu na mjestu nesreće.

Istakli su da je Dom zdravlja Banjaluka jedini u Bosni i Hercegovini proglašen nosiocem ITLS (International Trauma Life Support) licence u pogledu zbrinjavanja teško povrijeđenih pacijenata.

“ITLS edukacija je sastavni dio rada u više od 100 zemalja, koje su, osnivajući ogranke ITLS-a, obezbijedile primjenu ove edukacije i samim tim jednoobraznost u radu svih hitnih pomoći i službi saradnika, kao što su policija, vatrogasci, vojska, Gorska služba spasavanja, Civilna zaštita, Crveni krst i slične organizacije”, naveli su u oni.

Pokazna vježba je organizovana u sklopu manifestacije “Banjalučko proljeće”.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA PJEŠAČKA ZONA U GAJEVOJ ULICI: “Ovo je prvo novoizgrađeno šetalište nakon više od pola vijeka”

Banja Luka je dobila novo šetalište u Gajevoj ulici, prvo novoizgrađeno nakon više od pola vijeka.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je donedavno zapuštena saobraćajnica, pretvorena u savremeno šetalište u srcu našeg grada.

– Stvorili smo življi i otvoreniji prostor koji je svojim modernim izgledom, pratećim sadržajima i bogatim zelenilom oplemenio ovaj dio našeg grada – istakao je gradonačelnik.

Takođe, on je najavio da će gradska administracija nastaviti sa planom urbane mobilnosti, kojim je predviđeno smanjenje broja vozila u centralnom gradskom jezgru.

– Nastavićemo i dalje da ulice u centru grada pretvaramo u pješačke zone.

Ideja nam je da uži centar grada prilagodimo pješacima i biciklistima, a automobilski saobraćaj izmjestimo iz samog gradskog jezgra – rekao je Stanivuković.

Osim novog šetališta, kako je najavio gradonačelnik Banje Luke uskoro će biti završen park u sredini kružnog toka, kao i projekat osvjetljenja tvrđave Kastel, što će ovom dijelu našeg grada dati jedan potpuno novi izgled.

– Ukoliko samo pogledamo ovaj dio našeg grada, vidljivo je da Banja Luka napreduje i izrasta u jedan evropski grad- zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuelno