Connect with us

Banjaluka

U SUSRET EVROPSKOJ SEDMICI IMUNIZACIJE: Pregled i imunizacija djece uzrasta od 11 do 14 godina vakcinom protiv HPV infekcije

Povodom „Evropske sedmice imunizacije“, Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci organizovaće pregled i imunizaciju djece uzrasta od 11 do 14 godina vakcinom protiv infekcije humanim papiloma virusom.

-Vakcinacija će se obavljati u prostorijama Higijensko – epidemiološke službe u periodu od 22. do 30. aprila od 10.00 do 17.00 časova uz napomenu da će se tom prilikom vršiti i revakcinacija. Pomoć i podršku ovoj preventivnoj aktivnosti naše Ustanove pružiće i društveno odgovorna kompanija M-tel, koja je obezbijedila dva besplatna telefonska broja putem kojih će naši zaposleni u vidu SMS poruka pružati konretne informacije roditeljima te ih pozvati da dovedu djecu na vakcinaciju – navedeno je u saopštenju Doma zdravlja.

Poručuju kako je cilj da se na ovaj način informišu roditelji o dostupnosti HPV vakcine, njenoj efikasnosti i mogućnosti da djeca navedene životne dobi besplatno prime vakcinu.

-Podsjećamo da je HPV vakcina dostupna i preporučena u Kalendaru imunizacije Republike Srpske te da je besplatna za oba pola i životnu dob od 11 do 14 godina. HPV vakcina predstavlja najbolju mjeru zaštite od malignih oboljenja koja se mogu prenijeti infekcijom humanim papiloma virusom. Ne zaboravimo da je prevencija temelj zdravlja, a da je vakcinacija najbolji vid prevencije od brojnih teških i smrtonosnih oboljenja u cilju očuvanja zdravlja i kvaliteta života – poručuju u saopštenju.

Svi zainteresovani roditelji za dodatne informacije mogu se obratiti na sljedeće brojeve telefona: 065/456-240 i 065/456-349.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Povećane subvencije za juli za privatne vrtiće biće isplaćene do 5. avgusta”

Subvencije za privatne vrtiće povećane su od 1. jula na 100 KM, a od 1. avgusta na 150 KM bez skupštinske većine. Isplata za juli biće najkasnije do 5. avgusta, poručio je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Upitao je da li pojedinci koji vode grupu roditelja imaju interes da se status djece u privatnim vrtićima poboljša ili neki drugi interes.

-Pojedinci su „uplašeni“ da li će biti isplaćena povećana subvencija za jul, iako mjesec nije završen, a ne reaguju na činjenicu da Skupština Grada nije usvojila rezoluciju o izjednačavanju subvencija, iako je rezolucija prijedlog te grupe. Pitanje isplate prošlogodšnjih subvencija upućuju Gradskoj upravi, iako je skupštinska većina bila protiv rebalansa za 2023. godinu, a i danas je protiv rebalansa za 2024. godinu – naglasio je gradski menadžer.

Ističe da je ovo prva gradska administracija koja je uvela subvencije za privatne vrtiće i povećala na 150 KM, dok je skupštinska većina bila protiv realokacija za povećanje sredstava na ovoj stavci.

-Grad Banja Luka redovno izmiruje svoje obaveze, za razliku od Vlade Republike Srpske koja je u julu isplatila subvencije za stambene (IRB) kredite za mart mjesec – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

U SKLOPU „LJETA NA VRBASU“: Dan sporta na vodi u četvrtak

U sklopu manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ 25. jula od 18.00 časova biće održan Dan sporta na vodi, koji predstavlja još jedan dio uzbudljivog programa ovogodišnje manifestacije.

-Pridružite nam se na spektakularnom danu posvećenom sportovima na vodi: dajak, kajak, rafting, supovi i još mnogo toga.  Uz di-džej žurku, pripremili smo nezaboravno veče za sve ljubitelje vodenih sportova i dobre zabave. Ne propustite priliku da uživate u ljepotama Vrbasa i aktivno provedete veče uz sjajnu atmosferu – navedeno je u saopštenju Turističke organizacije grada Banje Luke.

Dan sporta na vodi biće održan na lokaciji Dajak pristanište kod Kluba 22, odnosno na Abaciji.

Kompletan program manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD PODRŽAO OBNOVU JOŠ JEDNE FASADE! Zgrada u Ulici Milana Tepića broj 13 zasijala novim sjajem (FOTO)

Uz podršku Grada, još jedna stambena zgrada zajednice etažnih vlasnika dobiće novu fasadu. Riječ je o ZEV-u u Ulici Milana Tepića broj 13, koja će uskoro biti u sasvim novom ruhu.

Osim toga, uskoro će početi radovi i na zgradi na Bulevaru cara Dušana broj 9.

-Ulaganjem u energetsku efikasnost čuvamo energiju, štedimo novac, ulažemo u budućnost, a ujedno i uljepšavamo naš grad – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naime, obje ove zajednice etažnih vlasnika odabrane su putem Javnog poziva zajednicama etažnih vlasnika stambenih zgrada za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ukupne potrošnje energije u zgradama na području grada Banjaluke.

Zahvaljujući podršci Grada Banjaluke, novu fasadu u protekle dvije godine dobili su i stambeni objekti u Knežopoljskoj ulici broj 1, Vaclava Havlika Vene broj 4, Duška Koščice broj 1 i Braće Pantića broj 7.

Nastavi čitati

Aktuelno