Connect with us

Banjaluka

U znak prijateljstva dva grada: U Banja Luci zasađen kalem najstarije vinove loze iz Maribora

Kalem najstarije vinove loze iz Maribora posađen je danas u Botaničkoj bašti Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci.

Svečanoj sadnji zajedno sa ambasadorom Republike Slovenije Damijanom Sedarom prisustvovao je gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković.

– Banja Luka ali i mi Srbi smo otvoren narod i gradimo mostove prijateljstva na svakom koraku. Banja Luka je 95. grad u koji je stigla sadnica najstarije vinove loze, koja u Mariboru raste 450 godina, a zasađena je kao znak prijateljstva Banje Luke i Maribora, ali i prijateljstva između naših naroda – poručio je Stanivuković.

On je istakao da Grad Banja Luka već dugi niz godina podržava rad i ima zaista odličnu saradnju sa brojnim udruženjima nacionalnih manjina, među kojima je svakako i Udruženje Slovenaca „Triglav“, ali i odličnu saradnju sa gradonačelnicima više slovenačkih gradova poput Kranja, Ljubljane, Velenja, ali i sa rukovodstvom Republike Slovenije.

– Imamo zaista odličnu saradnju sa Slovenijom, njegujemo prijateljske odnose, a istvremeno dogovaramo i saradnju kroz konkretne projekte i investicije – rekao je Stanivuković te dodao da će saradnja biti nastavljena i dalje.

On je napomenuo da kao gradonačelnik redovno podržava i prisustvuje manifestaciji „Martinovanje“, koju tradicionalno organizuje Udruženje Slovenaca, jer, kako je kazao, na taj način želi da pošalje poruku da svaki čovjek može i treba u Banjoj Luci da se osjeća „kao svoj na svome“.

Ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar rekao je da je sadnja najstarije loze zapravo nova veza između Maribora i Banje Luke.

-U Banjoj Luci se već godinama proslavlja „Martinovanje“ praznik posvećen vinu. Sadnjom ove loze Udruženje Slovenaca „Triglav“ imaće potpun lanac potreban za nastanak vina i to nas mnogo raduje. Ipak značaj sadnje najstarije vinove loze ogleda se u tome da će učvrstiti prijateljstvo i odnose naša dva naroda što je od svega najvažnije – istakao je Sedar.

Banjaluka

Dječiji karneval: Banjalučki mališani u šarenim i kreativnim kostimima oduševili prisutne

Šareni i kreativni kostimi, mnoštvo boja i zanimljive koreografije koje su naši najmlađi sugrađani pripremali danima, oduševili su sve prisutne, koji su došli da podrže „Dječiji karneval“, koji je održan na Trgu Krajine.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, poručila je kako je od tri karnevalska dana, ovaj gdje su glavni akteri naši najmlađu sugrađani – ipak najveseliji.

-Za nas je ovo najveseliji dan, kada možemo da vidimo djecu iz naših vrtića, škola i djecu iz različitih udurženja građana. Svakako želim da iskoristim priliku i da se u ime svih nas zahvalim svim vaspitačima, koordinatorima, učiteljima koji su se zaista potrudili i napravili fenomenalne kostime za učesnike- kazala je Šukalo.

Naglasila je kako gradska administracija organizuje mnoštvo različitih aktivnosti u kojima učestvuju upravo naši najmlađi sugrađani, te da je to svakako praksa koja će biti nastavljena i u budućnosti.

-Komentari naših sugrađana i komentari internacionalnog žirija koji biraju najoriginalnije kostime i najoriginalnije koreografije je potvrdio da, sve ono što danas vidimo u Banjoj Luci je vrlo maštovito i kreativno – poručila je Šukalo.

Osim maštovitih i kreativnih mališana, sve prisutne zabavljao je i Dječiji hor „Vrapčići“.

Žiri je imao težek zadatak, a nagrade na današnjem „Banjalučkom karnevalu“ osvojili su:

NAJBOLJI KOSTIM:

1.mjesto: vrtić Zvjezdica – “Pčelari”,
2.mjesto: vrtić Mašta – “Pun tanjir zdravlja”;
3.mjesto: vrtić Anđeo – “Vijesnici proljeća”.

NAJBOLJA KOREOGRAFIJA:

1.mjesto: OŠ „Borisav Stanković“ – “Razigrane pečurke”;
2.mjesto: OŠ „Branko Ćopić“ –  “Šećerne vile”;
3.mjesto: vrtić Sreća – “Nacionalni kostimi raznih naroda”.

GRAND PRI

1.mjesto: OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ – “101 dalmatinac”;
2.mjesto: vrtiž Korak po korak – “Alisa u zemlji čuda”;
3.mjesto: vrtić Pertlica – “Labudovi”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Milošević: Rekonstrukcija Subotičke ulice korisna za sve građane Banja Luke

Nakon što je grad Banjaluka proveo sve neophodne procedure, te izabrao najpovoljnijeg ponuđača koji će rekonstruisati Subotičku ulicu u banjalučkom naselju Šargovac, svoje zadovoljstvo izrazili su i zagovornici ovog projekta iz Socijalističke partije Srpske.

– Nadamo se da će radovi na rekonstrukciji Subotičke ulice biti završeni u rekordnom roku. Moje kolege iz Socijalističke partije Srpske i ja svakim danom i svakim javnim istupom borimo se za svoj grad, za svoja naselja, a u cilju poboljšavanja uslova života naših sugrađana, rekao je Darko Milošević, odbornik SPS u Skupštini grada Banja Luka.

– Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dosadašnji infrastrukturni problemi, dok će bezbjednost u saobraćaju biti povećana, što će posebno značiti našoj djeci, ali i svim građanima Šargovca, Drakulića i cijele Banjaluke, izjavio je Milošević.

Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dugogodišnji infrastrukturni problemi i saobraćajne gužve u naselju Šargovac.

(TOK TV)

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u banjalučkom naselju Pavlovac

Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković prisustvovao je danas Svetoj arhijerejskoj liturgiji i osveštanju zvona Crkve Svetog Pentelejmona u naselju Pavlovac.

Tom prilikom, Stanivuković je poručio kako će grad izdvojiti dodatna sredstva, koja su potrebna kako bi radovi na ovom Hramu bili završeni.

-Ova svetinja niče polako – prvo zidovi, pa stolarija, a sada i zvono. Možda je to poruka nama, srpskom narodu, koji hoće da se naši problemi riješe odmah. Ne može sve odmah, ali kroz vrijeme je moguće – kazao je Stanivuković.

Dodao je da jedino možemo kao narod da opstanemo ako budemo vjerovali u vrijeme koje je pred nama i u ono što jesmo.

-Sve to treba da prenosimo na generacije poslije nas. Mi Srbi smo uvijek prenosili jedni na druge ono što jesmo. Tako je i ovdje. U današnjem svjetovnom duhu ja se trudim da sve ono što su moji prethodnici započeli, mi nastavimo. Gradska administracija će izdvojiti dodatna novčana sredstva kako bi radovi na ovom svetom Hramu bili završeni – naglasio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno