Connect with us

Svijet

UBIJENA TRI AMERIČKA VOJNIKA u Jordanu, ranjeno 25

Najmanje troje američkih vojnika ubijeno je, a 25 je ranjeno u napadu dronom u Jordanu, saopštila je danas američka vojska.
Rojters prenosi izjavu neimenovanog vojnog zvaničnika da je ranjeno 34 američka vojnika.

Američka centralna komanda (CENTCOM) navela je u saopštenju da je došlo do napada dronom na bazu na sjeveroistoku Jordana, u blizini granice sa Sirijom, preneo je Bi-Bi-Si.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da su napad izvele “radikalne militantne grupe koje podržava Iran”.

Ovo su prvi američki vojnici koji su ubijeni u tom regionu nakon Hamasovog napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine. Od tada je bilo napada na američke baze u regionu, ali do sad američka vojska nije objavila da je bilo žrtava među njihovim vojnicima.

“Dok skupljamo podatke o napadu, znamo da su ga izvele proiranske radikalne militantne grupe, koje operišu u Siriji i Iraku. Supruga Džil i ja ćemo se, kao i Amerikanci širom zemlje, pridružiti porodicama palih vojnika u tugovanju za njihovim gubitkom u ovakvom gnusnom i totalno nepravednom napadu”, istakao je Bajden.

Napad se dogodio u subotu uveče, a za sada nema reakcije zvaničnika iz Jordana, koji se graniči sa Irakom, Izraelom, Zapadnom obalom, Saudijskom Arabijom i Sirijom.

Američke trupe dugo kao bazu koriste Jordan, koji je, prema navodima AP, blizak saveznik SAD. Uglavnom je oko 3.000 američkih vojnika stacionirano u Jordanu.

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Svijet

ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDIMA? Potpuno gola ušla u market, kupci u nevjerici snimali

Kupce u jednom moskovskom supermarketu šokirao je prizor koji ih je sačekao među voćem.

Jedna žena ušetala je potpuno gola i sjela ispred konzervi ananasa te počela da se moli.

Ljudi su u nevjerici snimali cijeli događaj, a snimci obilaze svije.

Uprava supermarketa je zbog ovog incidenta pozvala Državni istražni biro na mjesto incidenta.

Policajac je prišao ženi i pitao je da li je sve u redu, međutim ona nije reagovala na pitanje i nastavila je da meditira.

Prema preliminarnim podacima, bila je pod uticajem droge.

Snimak je objavljen na Telegramu na OVOM LINKU.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN IDE U BOLNICU: Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da će se danas podvrgnuti fizikalnom pregledu u vojnoj bolnici u saveznoj državi Marilandu, a rezultati će se pomno posmatrati s obzirom na to da osamdesetjednogodišnjak namjerava ponovno da bude kandidat na izborima u novembru.

Bijela kuća je rekla da će kasnije danas javno objaviti pisani sažetak rutinskog, godišnjeg pregleda demokratskog predsjednika.

Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Ovogodišnji se pregled odvija u vrijeme kada će se Bajden najvjerojatnije ponovo sučeliti s bivšim republikanskim predsjednikom, sedamdesetsedmogodišnjim Donaldom Trampom, na izborima 5. novembra.

Dvojica kandidata se međusobno optužuju za slabljenje mentalnih sposobnosti. Trampova posljednja suparnica za nominaciju Republikanske stranke, pedesetdvogodišnja Niki Hejl, rekla je da su obojica kandidata prestara za Bijelu kuću i da bi se trebali podvrgnuti kognitivnim testiranjima.

Doktori su Bajdena proglasili zdravim i “sposobnim za obavljanje dužnosti” na prošlogodišnjem fizikalnom pregledu, koji je uključivao uklanjanje lezije s predsjednikovih prsa, a na njemu je rečeno i da Bajden nema simptoma dugotrajnog kovida nakon što se virusom korona zarazio 2022.

Nastavi čitati

Aktuelno