Connect with us

Društvo

UDRUŽENJE ČETIRI PLUS PRIPREMILO INICIJATIVU! Svim majkama dati dodatak

Zagovornici inicijative da u Srpskoj bude donesen zakon na osnovu kojeg bi sve majke koje imaju djecu primale mjesečni dodatak nisu odustali od te ideje, a na adresu Vlade, Narodne skupštine RS i poslaničkih klubova u četvrtak će proslijediti svoju verziju tog akta, ali i inicijativu za donošenje pomenutog zakonskog rješenja.

Naime, o zakonu o pravima majke i djeteta, poznatiji kao Zakon o majci pričalo se lani, nakon čega je sve stalo na neki način zbog održavanja opštih izbora, a zatim i formiranja Vlade RS, dok je kočnica bila i to što je nadležno Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS bilo mjesecima bez ministra.

Članovi Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” koji su zagovornici da RS dobije zakon o majci, u ovom mjesecu ponovo su oživjeli tu priču na panel diskusijama u pojedinim lokalnim zajednicama. Ove sedmice otići će će korak dalje, jer će na adresu nadležnih institucija uputiti svoju verziju tog zakona, ali i inicijativu da on bude uvršen u program njihovog rada u idućoj godini.

– Tražićemo da Vlada i republički Parlament uvrste u program rada zakon o pravima majke i djeteta za iduću godinu, odnosno da to zakonsko rješenje bude razmatrano u redovnoj proceduri – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Republičkog udruženja Miladin Gotovac.

Naglasio je da je nacrt kako oni vide zakon o pravima majke i djeteta u završnoj formi, ali da je pretrpio određene izmjene u odnosu na prvu verziju toga akta koji su ranije skrojili.

– Ponudićemo razne varijante za sprovođenje zakona. Dobili smo podatke od svih nadležnih institucija i danas ćemo kompletirati svoju konačnu verziju tog zakonskog rješenja. Ono od čega ne odustajemo i što i dalje tražimo jeste da nezaposlene majke imaju mjesečni dodatak od 20 odsto prosječne plate za svako rođeno dijete do navršenih 18 godina života, a one koje rade deset odsto za svako rođeno dijete – poručio je Gotovac.

Benefiti i izdvajanja za majke, tvrdi Gotovac, trebalo bi da budu mnogo manji nego što su to ranije podaci pokazivali, jer je veliki dio populacije zajedno sa svojom djecom napustio Srpsku i otišao u inostranstvo.

– Zakon o majci obuhvatio bi sve porodice u Srpskoj. Taj zakon motivisao bi mlade na sklapanje braka, ali i majke da rađaju kako prvo, tako četvrto i svako naredno dijete – naveo je Gotovac i podsjetio da je priča o ovom aktu pokrenuta krajem 2020. godine.

Prijedloge Udruženja “Četiri plus” ranije su podržali i predstavnici političkih partija u RS koji su poručili da je zakon o majci potreban Republici. Naveli su da je cilj tog akta sačuvati i spasti majku te zaštititi i ojačati porodicu kao osnovnu ćeliju društva.

Efekti

U Udruženju “Četiri plus” navode da je demografska slika RS poražavajuća, jer je prirodni priraštaj svih lokalnih i gradskih sredina negativan.

– Najbolji primjer nepovoljne demografske slike ispoljava se kroz broj upisanih prvačića u Republici. Trend manjeg broja upisanih prvačića naročito je primjetan u manjim lokalnim jedinicama kao što je opština Višegrad, u kojoj je u ovoj školskoj godini upisano svega 68 prvačića ili 20 manje u odnosu na prethodnu godinu. Naš zakon o majci nije idealan, ali smatramo da će u kratkom vremenu dati efekte na smanjenje odliva stanovništva, bolji standard i život građana i prepoznati porodicu kao osnovnu ćeliju svakog društva – naveo je Gotovac.

Društvo

ZA VIKEND OBILNE PADAVINE: Upozorenje na moguće bujične poplave u BiH

Bosnu i Hercegovinu će ovaj vikend pogoditi obilne padavine, zbog kojih je upaljeno i narandžasto upozorenje.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da obilne padavine, koje se očekuju za vikend u Republici Srpskoj, mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, kao i izlivanje oborinskih voda.

Obilna kiša, uz jače pljuskove i grmljavinu, najavljena je za danas prvo na sjeverozapadu Srpske, a poslije podne na jugu i sjeveru.

Očekuje se od 40 do 70 milimetara kiše po metru kvadratnom, na jugu Hercegovine lokalno i veća količina.

Na istoku će padati manja količina kiše, ali se očekuju udari vjetra od 60 do 70 kilometara na čas, dok će na krajnjem sjeveru duvati slab vjetar. Jaka kiša će sutra uveče zahvatiti i istočne predjele.

Kiša u svim krajevima očekuje se u nedjelju, 24. septembra, i to na istoku obilne padavine od 30 do 60 milimetara po metru kvadratnom, dok će na zapadu biti slabije.

“Zbog obilnih padavina u kratkom periodu moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava, kao i izlivanje oborinskih voda”, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U upozorenju se napominje da su zbog dugog sušnog perioda vodostaji rijeka na niskom nivou, te da će prognozirane količine padavina dovesti do njihovog porasta.

Javna ustanova “Vode Srpske” pozvala je stanovništvo, institucije i privredne subjekte na oprez, u cilju zaštite od mogućeg izlivanja bujičnih vodotoka.

I Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za subotu, 23. septembar, zbog obilnih padavina širom Bosne i Hercegovine.

“Preduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama”, saopšteno je iz FHMZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

POVRATNICI U SRPSKA SELA 30 GODINA ČEKAJU STRUJU! Zimi nema ni mobilne mreže, a do njih vodi samo makadam

I tamo gdje ima struje, nestane čim zaduva vjetar

Srpski povratnici u selima Trubar, Boboljusci, Veliko i Malo Očijevo, Veliki i Mali Cvjetnić, koja su prije rata pripadala Drvaru, a danas Bihaću, punih 28 godina čekaju struju, kao i Srbi u grahovskom selu Tiškovac, ali i u tako teškim uslovima vode borbu za vjekovna ognjišta.

Stevo Rokvić iz sela Trubar izjavio je da su u tom selu 22 srpska domaćinstva.

“Zimi je malo onih koji se usude boraviti u Trubaru jer nema ni mreže za mobilnu telefoniju, dok im makadamski put koji vodi u selo uništavaju kamioni koji prevoze trupce”, rekao je Rokvić.

U selu Tiškovac, koje se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom, a teritorijalno pripada Bosanskom Grahovu, živi i jedno dijete.

Ovaj školarac iz porodice Vladušić svakodnevno u školu u Bosansko Grahovo u jednom pravcu putuje makadamskim putem 17 kilometara.

U drvarskim selima prema Glamoču, u Bunčevcu i Prekaji struje nestane kad duva vjetar, a mještani napominju da se događa da i nekoliko dana budu u mraku.

(Srna)

Nastavi čitati

Društvo

KO I KAKO ODLUČUJE O INTERESIMA NAŠE DJECE? Ministarstvo pravde pojasnilo SPORNE STAVKE novog Porodičnog zakona

Novi Porodični zakon RS, koji je stupio na snagu početkom septembra, izazvao je mnogo polemike, pa čak i bijes među roditeljima.

Iz Ministarstva pravde RS poručuju da nema razloga za strah i da većina stavki u zakonu nisu nove, a pojedine se primjenjuju već 40 godina.

Udruženje “Roditelji za prava djece” prošle nedjelje poslalo je otvoreno pismo žaleći se na nekoliko članova novog zakona (Član 102. i 119.), a najviše zbog straha od “prevelike” uloge Centra za socijalni rad RS u uređenju odnosa roditelja i djece.

Ono što roditeljima “bode oči” u zakonu jesu odredbe koje se odnose na odlučivanje u slučaju nesaglasnosti između roditelja, tj. načini izuzimanja djeteta iz porodice bez odluke suda i stavke o raspolaganju dječijom štednjom, o čemu mora odlučiti Centar za socijalni rad (CZSR).

Iz Ministarstva tvrde da novi Porodični zakon omogućava Centru za socijalni rad da dijete privremeno izdvoji iz porodice, ali samo na osnovu rješenja suda koje se ne može odložiti, čak ni u slučaju žalbe i na osnovu odluke CZSR, u “ekstremnim” slučajevima, ali kao privremeno rješenje do odluke suda.

“Pravo je djeteta da živi sa roditeljima (član 85. zakona). Republika Srpska je preuzela obavezu zaštite djeteta (od zanemarivanja, zlostavljanja, nasilja i svake vrste eksploatacije (član 92. zakona). O izdvajanju djeteta iz porodice odlučuje sud (član 120. član 85. Porodičnog zakona), a samo ako su ugroženi život i zdravlje djeteta, organ starateljstva može privremeno (do odluke suda, jer ovaj postupak traje određeno vrijeme) izmjestiti djete iz porodice (član 119. zakona )”.

Pojednostavljeno govoreći, sud će reagovati samo ukoliko je ugrožen život djeteta, a u pitanju je privremena mjera.

“Ako bi žalba odlagala izvršenje rješenja, onda bi bila nastavljena situacija u kojoj su ugroženi život i zdravlje djeteta (npr. zlostavljanje djeteta, nepreduzimanje mjera zdravstvene zaštite, mentalna bolest roditelja, i sl.), a to je rizik koji se ne može prihvatiti. Nepostupanje u takvim situacijama može dovesti do fatalnih ili nepopravljivih posljedica za djete, jer su ugroženi život i zdravlje djeteta”.

U resornom ministarstvu kažu da ova praksa nije nova i da je ovo rješenje je bilo prisutno i u Porodičnom zakonu SRBiH iz 1979. godine, koji se primjenjivao od 1979. do 2002. godine (čl. 100.), Porodičnom zakonu Republike Srpske iz 2002. godine (član 97. stav. 1.), koji se primjenjivao od 2002. do 2023. godine, kao i u važećem zakonu.

“Do sada u praksi nisu zabilježeni problemi u vezi sa primjenom ovog pravnog instituta, koji se primjenjuje više od četiri decenije”, zaključili su oni.

Udruženje roditelja skrenulo je pažnju i na član 102. stav. 2. zakona prema kojem, kako su tvrdili, CZSR preuzima ulogu roditelja i umjesto njih u slučaju nesaglasnosti, donosi odluke o bitnim pitanjima koja utiču na život djece.

U Ministarstvu pravde kažu da razlog za kreiranje i primjenu ovog rješenja jeste da roditelji zajednički odlučuju o pitanjima koja bitno utiču na život djeteta, čak i u slučaju kada roditeljsko pravo vrši samo jedan od njih.

“Pitanjima koja bitno utiču na život djeteta, u smislu ovog zakona, smatraju se obrazovanje djeteta, promjena ličnog imena, preduzimanje većih medicinskih zahvata nad djetetom, promjena prebivališta djeteta, izdavanje putnih isprava djetetu i raspolaganje imovinom djeteta velike vrijednosti”, objasnili su u Ministarstvu pravde za Mondo.

Dalje se navodi da stanje ličnih odnosa između roditelja ne može isključiti pravo bilo kojeg roditelja da učestvuje u podizanju i vaspitanju svog djeteta.

“Ukoliko roditelji ne mogu postići saglasnost o nekom od pitanja koja bitno utiču na život djeteta, mora postojati rješenje za takvu pat poziciju (uloga Centra za socijalni rad), jer niti jedan od roditelja u ovim stvarima ne može imati eksluzivno pravo”.

Takođe, u Ministarstvo smatraju da odvojen život roditelja ili razvod, ne može biti razlog da jednog od njih zakonodavac liši učestvovanja u donošenju odluka koje su bitne za život djeteta – a to je princip odgovornog roditeljstva.

“Razvod braka ili prekid vanbračne zajednice je odluka supružnika (partnera), i ona ne bi smjela imati karakter odluke da se jedno od njih lišava mogućnosti da učestvuje u odrastanju i podizanju djeteta. I ovo je široko prihvaćen standard u svim modernim porodičnim zakonodavstvima”, zaključuju u Ministarstvu.

Nastavi čitati

Aktuleno