Connect with us

Društvo

UDRUŽENJE ČETIRI PLUS PRIPREMILO INICIJATIVU! Svim majkama dati dodatak

Zagovornici inicijative da u Srpskoj bude donesen zakon na osnovu kojeg bi sve majke koje imaju djecu primale mjesečni dodatak nisu odustali od te ideje, a na adresu Vlade, Narodne skupštine RS i poslaničkih klubova u četvrtak će proslijediti svoju verziju tog akta, ali i inicijativu za donošenje pomenutog zakonskog rješenja.

Naime, o zakonu o pravima majke i djeteta, poznatiji kao Zakon o majci pričalo se lani, nakon čega je sve stalo na neki način zbog održavanja opštih izbora, a zatim i formiranja Vlade RS, dok je kočnica bila i to što je nadležno Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS bilo mjesecima bez ministra.

Članovi Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” koji su zagovornici da RS dobije zakon o majci, u ovom mjesecu ponovo su oživjeli tu priču na panel diskusijama u pojedinim lokalnim zajednicama. Ove sedmice otići će će korak dalje, jer će na adresu nadležnih institucija uputiti svoju verziju tog zakona, ali i inicijativu da on bude uvršen u program njihovog rada u idućoj godini.

– Tražićemo da Vlada i republički Parlament uvrste u program rada zakon o pravima majke i djeteta za iduću godinu, odnosno da to zakonsko rješenje bude razmatrano u redovnoj proceduri – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Republičkog udruženja Miladin Gotovac.

Naglasio je da je nacrt kako oni vide zakon o pravima majke i djeteta u završnoj formi, ali da je pretrpio određene izmjene u odnosu na prvu verziju toga akta koji su ranije skrojili.

– Ponudićemo razne varijante za sprovođenje zakona. Dobili smo podatke od svih nadležnih institucija i danas ćemo kompletirati svoju konačnu verziju tog zakonskog rješenja. Ono od čega ne odustajemo i što i dalje tražimo jeste da nezaposlene majke imaju mjesečni dodatak od 20 odsto prosječne plate za svako rođeno dijete do navršenih 18 godina života, a one koje rade deset odsto za svako rođeno dijete – poručio je Gotovac.

Benefiti i izdvajanja za majke, tvrdi Gotovac, trebalo bi da budu mnogo manji nego što su to ranije podaci pokazivali, jer je veliki dio populacije zajedno sa svojom djecom napustio Srpsku i otišao u inostranstvo.

– Zakon o majci obuhvatio bi sve porodice u Srpskoj. Taj zakon motivisao bi mlade na sklapanje braka, ali i majke da rađaju kako prvo, tako četvrto i svako naredno dijete – naveo je Gotovac i podsjetio da je priča o ovom aktu pokrenuta krajem 2020. godine.

Prijedloge Udruženja “Četiri plus” ranije su podržali i predstavnici političkih partija u RS koji su poručili da je zakon o majci potreban Republici. Naveli su da je cilj tog akta sačuvati i spasti majku te zaštititi i ojačati porodicu kao osnovnu ćeliju društva.

Efekti

U Udruženju “Četiri plus” navode da je demografska slika RS poražavajuća, jer je prirodni priraštaj svih lokalnih i gradskih sredina negativan.

– Najbolji primjer nepovoljne demografske slike ispoljava se kroz broj upisanih prvačića u Republici. Trend manjeg broja upisanih prvačića naročito je primjetan u manjim lokalnim jedinicama kao što je opština Višegrad, u kojoj je u ovoj školskoj godini upisano svega 68 prvačića ili 20 manje u odnosu na prethodnu godinu. Naš zakon o majci nije idealan, ali smatramo da će u kratkom vremenu dati efekte na smanjenje odliva stanovništva, bolji standard i život građana i prepoznati porodicu kao osnovnu ćeliju svakog društva – naveo je Gotovac.

Društvo

Samo 44 odsto djece u BiH pohađa vrtić, DOK U EU 92 ODSTO

U BiH samo 44 odsto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Evropi, a prosjek u zemljama EU je 92 odsto, saopštio je Unicef u BiH.

U BiH pristup je naročito ograničen za djecu iz ranjivih grupa – manje od dva odsto djece romske nacionalnosti, djece iz ruralnih sredina, kao i djece s teškoćama u razvoju imaju priliku da pohađaju vrtiće.

Navodeći da je više od 6.500 djece na listama čekanja za upis, iz Unicefa su konstatovali da su budžetska izdvajanja za predškolske ustanove nedovoljna da bi se obezbijedili pristup i kvalitetne usluge.

Javna potrošnja za predškolsko obrazovanje u BiH iznosi 0,3 odsto BPD-a i upola je manja od potrošnje u zemljama EU, gdje je 0,6 odsto BDP-a.

U FBiH samo 5,5 odsto ukupnog budžeta za obrazovanje se izdvaja za predškolske ustanove, u Republici Srpskoj 9,3 odsto, a u Brčko distriktu 7,6 odsto.

Ističući da predškolsko vaspitanje predstavlja osnovni stub za razvoj ljudskog kapitala, Unicef je naveo rezultat njihovih studija ulaganja u djecu, prema kojima će svaka konvertibilna marka uložena u predškolsko vaspitanje u BiH biti vraćena sedmorostruko.

Povećanje obuhvata bi za domaću ekonomiju generisalo više od 33 milijarde KM u narednih 30 godina.

Prema Unicefu, djeca koja su pohađala vrtić imaju bolje rezultate u školi i češće se odlučuju za nastavak obrazovanja, što dovodi do veće produktivnosti i profesionalnog uspjeha, a efekti su još veći za djecu iz ranjivih grupa.

Predškolsko vaspitanje se vidi i kao stub ekonomskog osnaživanja žena, a povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem u BiH moglo bi da omogući pristup tržištu rada za više od 2.200 žena godišnje, što bi za ekonomiju u BiH generisalo više od 500 miliona KM u narednih 30 godina.

Iz Unicefa su naveli da ima puno žena, odnosno majki, koje ne rade samo iz razloga što im vrtić nije cjenovno prihvatljiv, ističući da kvalitetno i dostupno predškolsko vaspitanje predstavlja važan motivacioni faktor za ostanak porodica u BiH.

Nastavi čitati

Društvo

Šta i koliko uvoze i izvoze RS i FBiH? PROČITAJTE UPOREDNE PODATKE

Republika Srpska zabilježila je trgovinski deficit u junu od 225 miliona KM, a pokrivenost uzvoza izvozom je 64,6 odsto. Trgovinski deficit Federacije Bosne i Hercegovine u junu bio je 755.238.000 KM, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 54 odsto.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u periodu januar – jun 2024. godine ostvaren izvoz u vrijednosti od dvije milijarde i 448 miliona KM, što je za 8,6% manje nego u periodu januar – jun 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od tri milijarde i 554 miliona KM, što je za 3,7% više nego u periodu januar – jun 2023. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 68,9% (trgovinski deficit).

U junu 2024. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 412 miliona KM, što je za 8,5% manje nego u junu 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od 637 miliona KM, što je za 0,4% manje nego u junu 2023. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 64,6%.

“U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu januar – jun 2024. godine, najviše se, od ukupno ostvarenog izvoza, izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od 410 miliona KM (16,7%) i u Srbiju 384 miliona KM (15,7%). U istom periodu, najviše se, od ukupno ostvarenog uvoza, uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 556 miliona KM (15,6%) i iz Italije, u vrijednosti od 546 miliona KM (15,4%)”, saopštio je Zavod za statistiku.

U periodu januar – jun 2024. godine, najveće učešće u izvozu iz RS ostvaruje električna energija sa 175 miliona KM, što iznosi 7,1% od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (osim sirovih), sa ukupnom vrijednošću od 264 miliona KM, što iznosi 7,4% od ukupnog uvoza.

Podaci za Federaciju BiH
Trgovinski deficit Federacije Bosne i Hercegovine u junu bio je 755.238.000 KM, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 54 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Izvoz FBiH u junu iznosio je 885.070.000 KM, što je manje za 7,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 3,1 odsto u odnosu na maj, dok je uvoz iznosio 1.640.309.000 KM, što je manje za 3,8 odsto u odnosu na jun lani, te manje za 4,8 odsto u odnosu na maj.

Najveća vrijednost izvoza od 814.660.000 KM u šestom mjesecu ostvarena je u prerađivačkoj industriji i iznosi 92 odsto ukupnog izvoza, dok je najveća vrijednost u uvozu od 1.542.523.000 KM ostvarena u istoj industriji i predstavlja 94 odsto ukupnog uvoza.

U junu je iz FBiH najviše izvoženo u Njemačku – 18 odsto ukupnog izvoza, zatim u Hrvatsku 16,5 odsto i Austriju 10,4 odsto ukupnog izvoza, dok se najviše uvozilo iz Italije – 13,4 odsto ukupnog uvoza, NJemačke 11 odsto, te Kine 9,6 odsto ukupnog uvoza.

Nastavi čitati

Društvo

U srijedu HUMANITARNI BAZAR za podršku dječaku MILANU ŠARIĆU (VIDEO)

Banjalučki Poklon šop “Sve i svašta” organizuje u srijedu, 24. jula humanitarni bazar.

Naime, sav promet ostvaren toga dana biće doniran u humanitarne svrhe, odnosno za podršku dječaku Milanu Šariću iz Banje Luke.

Inače, Milan Šarić je hrabri dječak koji je od rođenja vezan za respirator. Nažalost, Milan ne može jesti, hodati ili spavati kao druga djeca. Njegovi roditelji brinu o njemu 24 časa dnevno, boreći se da mu pruže sve što mu je potrebno.

Terapije i lijekovi koji su neophodni za Milanov život su izuzetno skupi, a njegova porodica se godinama bori da pokrije troškove. Sada, Milanu je potreban verkatilizator, uređaj koji mu može omogućiti da stoji.

Poklon šop “Sve i svašta” nalazi se u Tržnom centru “Vidović” u Ulici Ivana Frane Jukića.

Nastavi čitati

Aktuelno