Connect with us

Region

“Ukrajina u EU neće ući prije zapadnog Balkana”

Nijednoj zemlji pri ulasku u EU neće biti ponuđen popust, nego će svaka od njih morati ispuniti jednake uslove, poručio je Olaf Šolc, njemački kancelar, u intervjuu najtiražnijem njemačkom dnevnom listu “Bild” u nedjelju.

Odgovarajući na pitanje hoće li Ukrajini biti ponuđen brži put ka članstvu, Šolc je odgovorio odrično.

“To je bio jak signal kada smo odlučili da Moldaviji i Ukrajini proteklog ljeta dodijelimo kandidatski status. Svaki kandidat mora ispuniti potrebne kriterijume da bi postao članica EU, a to se odnosi na pitanja pravne države, demokratije i poštovanja ljudskih prava, kao i borbu protiv korupcije”, rekao je Šolc.

Ovo je drugo pojašnjenje u samo sedam dana, nakon što je na sajtu Vlade Njemačke objavljen isječak iz Šolcovog govora o tome da će prvo biti potrebno reformisati EU, pa tek onda primiti nove članice. Konkretno, radi se o tome da se ukine veto u odlukama koje se tiču spoljne politike, odnosno da se umjesto jednoglasnih odluka uvede princip odlučivanja običnom većinom.

Time se kristalizirao jasan stav unutar EU, i to na zemlje zapadnog dijela EU, koji žele reformu, jače insistiranje na pravnoj državi, i istočnog dijela EU, koji bi želio primanje novih članica po svaku cijenu, ali bez reformisanja načina donošenja odluka u EU.

Ovim Šolcovim izjavama, kako je za “Nezavisne” rekao i Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost, Njemačka se približila stavu Francuske o tome na koji način pristupiti proširenju EU.

“S jedne strane, obje zemlje se zalažu za EU u kojoj će biti zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija, a možda i Gruzija. Međutim, da bi do takve EU došlo, ova sadašnja mora da se reformiše”, rekao nam je on.

ZDF je u prilogu povodom samita EU – Ukrajina prošle sedmice podsjetio na izjavu od prošlog proljeća Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, da će do punopravnog članstva Ukrajine u EU proći decenije. I oni su podsjetili na Šolcovu izjavu koju smo mi prenijeli o vezi reforme EU i proširenja.

“Ali takva reforma je sada zbog ruskog napada na Ukrajinu jako daleko”, navodi novinar ZDF-a.

ARD, takođe njemačka javna televizija, u svom prilogu je takođe naglasila da neće biti “trake za preticanje” za bilo koju zemlju u procesu proširenja, uključujući i Ukrajinu.

“Ne postoji pravo da se postane članica EU, čak ni za zemlju koja je žrtva jednog agresivnog rata. To možda može zvučati bezdušno, ali ovdje se radi o stubovima na koje je postavljena EU – zajedničko razumijevanje o tome šta je pravna država. To podrazumijeva jednaki postupak za svakog novog kandidata za članstvo”, navodi ovaj televizijski emiter.

Inače, zanimljivo je da je Šolc tokom izborne kampanje u Njemačkoj na jesen 2021, dakle prije rata u Ukrajini, Volodimiru Zelenskom, predsjedniku Ukrajine, na pitanje kada će ta zemlja ući u EU, odgovorio da EU prvo ima obaveze prema zemljama zapadnog Balkana, pa da tek onda može doći Ukrajina na red. Iako je nakon izbijanja rata Ukrajina dobila kandidatski status po ubrzanoj proceduri, sve su prilike da u evropski blok neće ući prije zemalja zapadnog Balkana.

Region

NEGATIVNE STATISTIKE: Za 11 godina vlasti DPS-a iz Crne Gore OTIŠLO SKORO 70.000 ljudi

Prema dostupnim podacima Eurostata, za 11 godina iz Crne Gore je u zemlje Evropske unije otišlo 69.495 građana.

Podatak se odnosi na period od 2010, zaključno sa 2020. godinom i ne uključuju  2021. i 2022. godinu inače bi broj onih koji su napustili Crnu Goru bio još veći.

Prema pisanju portala podgoričke Adria tv., nezvanično broj onih koji su napustili Crnu Goru u potrazi za boljim životom, u posljednjih 10 godina, znatno veći.

(SRNA)

Nastavi čitati

Region

Beogradski sindikat predstavio pjesmu “Sparta”: Niko nema pravo da se odrekne KiM

Beogradski sindikat je na svom Jutjub kanalu objavio pesmu “Sparta”.

Tim povodom, iz grupe su se oglasili i istakli da niko ne treba da se odrekne Kosova i Metohije, da ono pripada srpskom narodu i njegovim precima.

“Niko od nas nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije. Kosovo i Metohija ne pripadaju samo jednoj generaciji srpskog naroda, već i svim našim precima koji su se za njih borili, kao i našim potomcima u čije ime nemamo pravo da ih se odreknemo bez pitanja. Ova sveta zemlja, pre svega, pripada Bogu jer je osveštana krvlju svetaca i mučenika, pa je niko ne može prodati, trampiti, podeliti ili na bilo koji drugi način upodobiti bilo čemu materijalnom i finansijski korisnom. Ko to ne razume – on ne razume ni dušu ovog naroda. Nema života Srbije bez Kosova i Metohije! Nema povlačenja, nema predaje!”, naveli su iz Beogradskog sindikata.

Nastavi čitati

Region

Dobra vijest za vozače: Gorivo u Crnoj Gori jeftinije od ponoći

U Crnoj Gori od ponoći biće jeftinije sve vrste goriva, a najviše će pojeftiniti lož ulje – sedam centi i eurodizel – šest centi i prodavaće se po 1.44 evra po litri.

Cijena lož ulja biće 1.40 evra, a eurosuper 98 i eurosuper 95 pojeftiniće po jedan cent, pa će tako koštati 1.60, odnosno 1.56 evra za litar, saopšteno je Ministarstva kapitalnih investicija.

 

(BL Portal)

Nastavi čitati

Aktuleno