Connect with us

Svijet

Ukrajinci gube najmoćnije tenkove jer ih u OČAJU POGREŠNO KORISTE

U želji da zaustave napredovanja Rusa zapadno od ruševina Avdejevke, 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske izgubila je još dva od svojih najboljih oklopnih vozila američke izrade: tenk M-1 Abrams i inženjersko vozilo Assault Breacher.

Ti gubici možda nisu trajni: M-1 bi mogao biti spašen ako ukrajinski inženjeri do njega dođu prije ruskih dronova. Ipak, iako možda privremeni, oni su još jedan dokaz intenziteta borbe, piše “Forbes”.

Dvije sedmice nakon što se iscrpljeni ukrajinski garnizon povukao iz Avdejevke, bivšeg ukrajinskog bastiona sjeverozapadno od Donjecka, ruske trupe okrenule su se naselju Berdiči i ostalima zapadno od razrušenog grada.

Ukrajinska 47. brigada – koja u najvećoj mjeri koristi oklopna vozila američke izrade – povukla se iz naselja Stepove na sjevernom boku Avdejevke i organizovala novu odbrambenu liniju u naselju Berdiči, osam kilometara zapadno.

Tamo se moraju nositi s ruskim jedinicama koje izvode takozvane “banzai” taktike. Svaki ruski napad uključuje nekoliko grupa borbenih vozila koja, nakon žestokog vazdušnog bombardovanja, tutnje prema ukrajinskim linijama.

Te grupe praktično izazivaju Ukrajince da ispale svoju artiljeriju, koje im ubrzano ponestaje jer republikanci u američkom Kongresu od oktobra blokiraju slanje američke pomoći Ukrajini.

Ruska vozila iskrcavaju pješake na položajima koje je lako braniti – najčešće je riječ o napuštenim zgradama – a potom se ubrzano udaljavaju. Pješaci se pripremaju na nadolazeće eksplozivne dronove, ali i neizbježne ukrajinske protivnapade, dok čekaju da im se pridruži druga, treća, pa čak i četvrta ruska napadačka grupa.

Cilj Rusa je da u naselja doveze dovoljno trupa kako bi se ubacili među ukrajinske linije. Cilj Ukrajinaca je ubiti ruske napadačke trupe čim one stignu. Za 47. brigadu, to znači slanje tenkova M-1 i M-2 pod zaštitom dronova i uz podršku Assault Breachersa kako bi se približili ruskim pješacima koji nemaju podršku.

To je opasan posao za iscrpljene vojnike 47. brigade, koji se bez prestanka bore već devet mjeseci. U samo posljednje dvije sedmice, brigada je izgubila dva tenka M-1 i dva vozila Assault Breacher: to je možda pet odsto njihovih najboljih oklopnih vozila. Nejasno je koliko vojnika se uspjelo spasiti iz vozila.

Berdiči se drži, kažu iz ukrajinskog Centra za odbrambene strategije. “Neprijatelju Stepove služi kao platforma za napad na Berdiči, ali snage 47. brigade odbile su nekoliko njihovih jurišnih jedinica”, izvijestili su oni u nedjelju.

Ipak, očito je kako nestašica artiljerije brigadu prisiljava da se bori na manjim udaljenostima i tako rizikuje svoja oklopna vozila.

Koliko dugo 47. brigada može izdržati? Možda dovoljno dugo dok u Ukrajinu narednih sedmica ne stigne artiljerija čije slanje pripremaju EU i Češka. Ako brigada uspije izdržati još nekoliko sedmica, mogla bi napokon ponovo početi dobijati naoružanje iz Amerike.

Razlog za to je sve žešći pritisak od praktično čitavog demokratskog svijeta, ali i nekolicine umjerenih republikanaca. Predsjednik američkog Zastupničkog doma, republikanac s desnog kraja spektra Majk Džonson, nedavno je sugerisao kako bi mogao napokon dopustiti glasanje o slanju vojne pomoći Ukrajini, najvjerovatnije krajem marta ili početkom aprila, prenosi “Index”.

Svijet

“BIO JE SPREMAN DA ME LIKVIDIRA”: Tramp iznio ŽESTOKE OPTUŽBE na račun Bajdena

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tvrdi da je Ministarstvo pravde (DoJ) željelo da ga ubije, kao i da je predsjednik Džo Bajden bio spreman da ga “ukloni i dovede njegovu porodicu u opasnost”.

Tramp je ovo poručio na društvenim mrežama i u mejlu za prikupljanje sredstava.

U mejlu za prikupljanje sredstava Tramp je naveo da “oni žude da urade nezamislivo“.

– Džo Bajden je bio spreman da me likvidira i dovede moju porodicu u opasnost – napisao je Tramp.

Optužbe na račun Ministarstva pravde
U objavi na svojoj mreži Truth Social bivši američki predsjednik je optužio Ministarstvo pravde da je namjeravalo da protiv njega upotrebi “smrtonosnu silu”.

– DoJ pokvarenog Džoa Bajdena, u svom nezakonitom i neustavnom napadu na Mar-a-Lago, ovlastio je FBI da upotrebi smrtonosnu silu – poručio je on.

Gardijan navodi da se ovo odnosi na nalog za pretres koji je izvršen u avgustu 2022, kada su agenti FBI u civilu izvršili raciju na Trampovo imanje Mar-a-Lago u potrazi za poverljivim dokumentima koje je on navodno odbio da preda vladi.

U sudskom podnesku Trampovog pravnog tima, podnetom u maju navodi se da je nalog za pretres sadržao “izjavu o politici u vezi sa upotrebom smrtonosne sile”, koja podrazumijeva da “službenici za sprovođenje zakona Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu kada je to potrebno”.

“Upotreba smrtonosne sile je dozvoljna”
Citat naveden u podnesku je očigledno preuzet iz politike Ministarstva pravde u kojoj se navodi upotreba sile u izvršenju naloga za pretres.

Neskraćeni tekst politike glasi: Službenici za sprovođenje zakona i popravni službenici Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu samo kada je to neophodno, odnosno kada službenik ima razumno uvjerenje da predmet takve sile predstavlja neposrednu smrtnu opasnost ili ozbiljne fizičke povrede službenika ili druge osobe.

U saopštenju, FBI je opisao upotrebu tih riječi kao ”standardnu izjavu o politici koja ograničava upotrebu smrtonosne sile i da niko nije naredio da se preduzmu dodatni koraci i po ovom pitanju nije bilo odstupanja od norme”.

Nastavi čitati

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Aktuelno