Connect with us

Svijet

UPOZORENJE LAVROVA: Vojna operacija na Zapadnoj obali sve ozbiljnija

Izraelska vojna operacija na Zapadnoj obali postaje ništa manje nasilna od one u Pojasu Gaze, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Vojna operacija na Zapadnoj obali postaje ništa manje ozbiljna i žestoka od one u Gazi”, rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima palestinskih političkih frakcija.

Lavrov je naglasio da je situacija u Gazi prouzrokovana pokušajima SAD da monopolizuju posredničke napore.

“Pojas Gaze preplavio je talas nasilja bez presedana po svojim razmjerama. U mnogim aspektima, ovo je rezultat duge stagnacije u procjesu pronalaženja mira na Bliskom istoku, izazvanog pokušajima SAD da monopolizuju napore posredovanja, da zaustave rad ‘kvarteta’, odnosno međunarodnih posrednika – SAD, Rusije, EU, UN – i promovišu politiku koju smatraju neophodnom za sebe”, istakao je Lavrov, prenosi Srna.

Hamas je saopštio da su se palestinske frakcije okupile danas na sastanku u Moskvi i pozvale na nacionalno jedinstvo kako bi se zaustavila izraelska okupacija i pružio otpor spoljnim snagama koje podržavaju Izrael u Gazi.

“Frakcije koje su se okupile ujedinjene su u svojoj želji da zaštite palestinski narod i naglašavaju potrebu nacionalnog jedinstva kako bi se uklonila okupacija i suprotstavili spoljnim silama koje je podržavaju, posebno SAD, i kako bi se ostvarila legitimna pravo palestinskog naroda da uspostavi sopstvenu nezavisnu državu”, navodi se u posebnom saopštenju Hamasa, jedne od glavnih palestinskih partija.

Frakcije su osudile izraelski napad koji se dogodio prije nekoliko sati na periferiji grada Gaze, u kojem su poginule desetine ljudi.

Prema palestinskim frakcijama, “ovaj zločin je očigledna agresija i osporavanje odluka Međunarodnog suda pravde UN i međunarodne zajednice”, prenio je TASS.

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno