Connect with us

Banjaluka

URUČENE SVETOSAVSKE NAGRADE za najbolje učenike! Gradonačelnik poručio da je važno širiti duh SVETOSAVLJA

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola, koje Grad Banja Luka tradicionalno dodjeljuje svake godine o Svetosavlju.

Uz čestitke učenicima, nastavnicima, pedagozima i roditeljima, na svečanosti u Banskom dvoru gradonačelnik je poručio da su nagrade dobili najbolji među najboljim učenicima iz 29 osnovnih škola i 17 srednjih škola, te da je siguran da je veliko zadovoljstvo biti najbolji učenik u svojoj generaciji i u svojoj školi i da je to je velika satisfakcija.

-Moja poruka jeste da idući stazama Svetog Save da cilj mladih ljudi i svih nas ne može biti uspjeh sam po sebi i da je važno da nas uspjeh ne uzme u tom smislu da on postane jedini cilj i da cilj uspjeha bude samo takmičiti se sa drugima. U suštini, cilj uspjeha je pobijediti sebe, takmičiti se sa samim sobom i kada čovjek te bitke dobije i kada uspjeh preusmjeri na opšte dobro, na društvo i da taj uspjeh bude u cilju da se pomogne drugom i svom narodu – onda to ima smisla i onda je to Svetosavlje – poručio je gradonačelnik.

Kako je naglasio, važno je da čovjek na tom putu uspjeha, u ovom slučaju najboljih ocjena, zadrži sebe i svoj duh i jednostavno shvati da je znanje samo znanje koje se podijeli, jer prema njegovim riječima – znanje samo za sebe ne može da bude suština.

-Grad Banja Luka će pored svečanosti u čast Svetom Savi, porukama u Aleji Svetog Save pokazati koliko nam je stalo do ovog datuma, do ovog dana i Svetitelja i što smo više u vrijednostima Svetog Save toliko smo mi više kao narod – zaključio je gradonačelnik.

U ime nagrađenih učenika, Teodora Barac, učenica OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i Luka Vojvodić, učenik Elektro tehničke škole „Nikola Tesla“ zahvalili su Gradu i gradonačelniku na ovoj vrsti podrške.

Teodora je kazala da joj je velika čast što je dobila ovu nagradu, koja joj je, kako je rekla – vjetar u leđa.

Takođe i Luka je istakao da mu je drago što je dobitnik ove nagrade, koju je dobio i kao osnovac, te da će i u budućem školovanju dati sve od sebe.

Spisak nagrađenih učenika osnovnih škola pogledajte OVDJE.

Spisak nagrađenih učenika srednjih škola pogledajte OVDJE.

Fotografije sa uručenja Svetosavskih nagrada preuzmite na linku OVDJE.

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno