Connect with us

Banjaluka

USTOLIČEN NOVI BISKUP BANJALUČKI! Šta je Franjo Komarica rekao na rastanku

U banjalučkoj katedrali Svetog Bonaventure u toku je ređenje monsinjora Željka Majića na mjesto novog banjalučkog biskupa koji će, nakon 35 godina, naslijediti dosadašnjeg biskupa Franju Komaricu.

Prilikom obraćanja, Komarica je istakao da je ovaj dan dar od Boga i jedinstven dan u istoriji banjalučke biskupije.

“Mi smo zaduženi kao članovi crkve imati otvorene oči i otvoreno srce za siromahe, za duhovne i materijalne, u našoj životnoj sredini. Crkva Kristova na području banjalučke biskupije nije ni do sada zatvarala ni oči, ni srce pred izazovima i raznovrsnom i mnogostrukom duhovnom i materijalnom bijedom naših sugrađana i suvremenika. Ona tu zadaću ima i u budućim godinama i vremenima i tu svoju zadaću ona ne smije zanemariti. Mi kao ljudi, kao kršćani, kao svećenici i biskupi dolazimo od Boga pozvani i poslani na određeni i važan posao u crkvi i u ime crkve”, rekao je Komarica, pišu Nezavisne.
On je uputio riječi s molbom da ih vjernici dobro upamte.

“Spominjite se svojih glavara koji su vam naviještali riječ Božju, a to je Isus Krist juče i danas i uvijek. Ovu dragocjenu duhovnu baštinu da je Isus Krist isti i jučer i danas i sutra, dužni smo sačuvati i predati sljedećim generacijama kršćana”, naveo je on.

Pozvao je vjernike da novom biskupu budu na pomoći kako bi i on mogao što bolje izvršavati svoje zadatke.
“Svi članovi banjalučke biskupije budite svom novom biskupu odani i poslušni”, kazao je Komarica.

Podsjetio je vjernike na riječi apostola Pavla.

“Braćo i sestre, radujte se, usavršujte se, tješite se, složni budite, ispunjeni nadom i mir njegujte, pa će i Bog mira i ljubavi biti sa vama”, istakao je Komarica.

Banjaluka

DIREKTNE MJERE POMOĆI Stanivukoviću donijele ogromnu podršku u Donjim Kolima

-Broj realizovanih investicija u Donjim Kolima i direktne mjere podrške zaslužne su za ogromnu podršku građana koju uživamo u ovoj mjesnoj zajednici kao i u cijeloj Banjaluci, napisao je na društvenoj mreži X gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da uz ovakvu stranačku infrastrukturu ubjedljiva pobjeda je jedini ishod koji očekuje u oktobru.

Nastavi čitati

Banjaluka

“INDEXI I PRIJATELJI” nastupili u Banjaluci, ovacije u punoj dvorani

Banjaluka je sinoć uživala u koncertu “Indeksa” i prijatelja koji je održan u dvorani Borik.

Uz bezvremenske hitove grupe “Indexi” kroz projekat “Indexi i prijatelji” brojne kolege, ali i banjalučka publika, prisjetili su se istaknutog gitariste, kompozitora, producenta, aranžera i člana ovog benda Slobodana Bode Kovačevića.

Naime, ove godine se obilježava 20 godina od Slobodanove smrti, a svoj posljednji koncert “Indexi” su imali upravo u banjalučkom “Boriku” u maju 2001. godine, pišu Nezavisne novine.

Nakon pjesme “Moja Hana” kojom je započet sinoćnji koncert, nizale su se pjesme koje znaju sve generacije kao što su “Žute dunje”, “Krivac si ti”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Jutro će promijeniti sve”, “Balada” i mnoge druge. Zoran Predin otpjevao je poznatu pjesmu “Pozdravi Sonju”.

Sinoć su se Fadilu Redžiću, Neni Jurinu, Peci Peteju, Sinanu Alimanovići, te gitaristi Murisu Varajiću pridružili i Vlatko Stefanovski, Branko Đurić, Boris Novković, Dado Topić, Seid Memić – Vajta, Dejan Cukić, Aida Mušanović Arsić, Hari Mat Hari, Nermin Puškar, Vlado Kalember i drugi.

Naime, Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge hitove Indexa. Njegove kreacije kao što su “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Projekt “Indexi i prijatelji” započet je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Postanite dio ovogodišnjeg Banjalučkog karnevala

Grad Banja Luka uputio je poziv zainteresovanim da se prijave za učešće na 3. Banjalučkom karnevalu, koji će biti održan od 24. do 26. maja ove godine.

Učešće u manifestaciji, koja se održava u okviru Banjalučkog priljeća, uzeće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, studenti, plesni klubovi i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ljepotom, raznolikošću i šarolikošću plesnih kostima maskirane grupe će se predstaviti već 24. maja 2024. godine, te uz muzičku pratnju i animacije pozvati građane i posjetioce na Karneval nakon čega će uslijediti žurka na Trgu i po gradskim kafićima.

Osim obaveze kostimiranja, zainteresovani za učešće potrebno je da se pridržavaju sljedećih propozicija:

  • Predškolske ustanove mogu prijaviti grupe od minimalno 20 učesnika;
  • Osnovne i srednje škole, udruženja, plesni klubovi i drugi zainteresovani mogu prijaviti grupe od minimalno 15 učesnika;

Važno je napomenuti da jedna predškolska ustanova ili škola može prijaviti više grupa (jedna grupa broji minimalno 15, odnosno 20 učesnika).

Prijavu je potrebno dostaviti na propisanom obrascu uz fotografiju kostima, te muzičku numeru maksimalnog trajanja do tri minute u mp3 formatu.

O učešću grupe na Festivalu, potrebno je obavijestiti nadležno odjeljenje Gradske uprave najkasnije do 10. maja ove godine, i to putem imejla: [email protected]. Za sve dodatne informacije u vezi sa prijavama kontakt osoba je Marijana Maran, koju možete kontaktirati na sljedeći broj telefona: 065/775-777.

Naime, Banjalučki karneval organizuju Grad Banja Luka i Centar za edukaciju i rad sa djecom i omladinom „MIS“.

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno