Connect with us

Politika

Usvojen drugi rebalans budžeta Srpske u iznosu od 4,5 milijardi KM

Narodna skupština RS usvojila je danas, po hitnom postupku, drugi rebalans budžeta u iznosu od četiri milijarde i 510 miliona KM.

Ministarka finansija RS Zora Vidović je objasnila da su ova budžetska sredstva, od prvog rebalansa iz maja ove godine, veća za 128 miliona KM, a od budžeta koji je usvojen u decembru prošle godine, za 486 miliona KM.

Ona je objasnila da je visoka inflacija, koja je u septembru iznosila 16,1 odsto, glavni razlog drugog rebalansa.

„Značajno su povećani prihodi u odnosu na budžet koji smo usvojili u decembru prošle godine, zbog inflacije, većeg koeficijenta raspodjele PDV-a, ali i povećanja privredne aktivnosti“, ocijenila je Vidović i dodala je da je inflacija “uvezena u RS”.

Dok su poslanici vladajuće koalicije tokom skupštinske rasprave podržali ovaj prijedlog, iz opozicije su kritikovali pojedine stavke.

Milad Radović (SDS) je rekao da budžet Republike Srpske nije razvojni, da nema sistemskog rješavanja plata i penzija, nego da se „dijelilo po 100 KM u izbornoj kampanji“.

Radović, kao i Jelena Trivić (PDP) su posebno kritikovali izdvajanja za stručne usluge od 65 miliona KM.

Trivić je kazala i da je ovaj dokument zloupotrijebljen od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, jer je najavljujući ovu posebnu sjednicu, rekao da „budžet brani od opozicije“ i stavio u kontekst ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS.

„Da u ovo dokumentu nema naduvanih faktura i korupcije, mogao bi se od ovog iznosa napraviti dobar budžet“, rekla je Trivić.

Ministarka Vidović je u završnoj riječi kazala da je netačno da se stanovništvu u Srpskoj pomagalo ad hoc kroz jednokratnu pomoć pred izbore, i navela podatke o povećanju plata, penzija i naknada borcima za ukupno 15 odsto u ovoj godini.

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno