Connect with us

Svijet

UŽAS KAKAV SE NE PAMTI: Otac ubio malog Adrijana (7) pa TIJELO BACIO SVINJAMA

Država Kanzas platiće milion dolara za rješavanje tužbe zbog smrti dječaka po imenu Adrijan Džons, kojeg je njegov otac ubio i njegovo tijelo bacio svinjama.

U tužbi, koju su djetetova majka i rođaci podnijeli 2017. godine, navodi se da je državna agencija za zaštitu djece trebalo da ga skloni iz kuće gdje je dugo zlostavljan prije nego što je umro od izgladnjelosti i batina.

Policija je pronašla ostatke sedmogodišnjaka u svinjcu na imanju njegovog oca i maćehe Majkla i Heder Džons u novembru 2015.

Oboje izdržavaju kazne od 25 godina do doživotnog zatvora za njegovo ubistvo, nakon što su pretukli i zatvorili Adrijana u tuš kabinu i gledali kako mu se stanje pogoršava na nadzornoj kameri.

Guvernerka Laura Keli i najviši lideri zakonodavnog tijela Kanzasa odobrili su nagodbu tokom kratkog javnog sastanka u utorak.

Odjeljenje za decu i porodice Kanzasa primilo je izvještaje da je Adrijan zlostavljan nekoliko godina prije smrti. Njihov posljednji fizički kontakt sa njim bio je skoro četiri godine prije njegove smrti, prema više od 2.000 stranica zapisa koje je agencija objavila 2017.

Zapisi su pokazali da su se Majkl, Heder i Adrijan Džons često selili između zajednica u Kanzasu i Misuriju.

U tužbi se tvrdilo da su država i socijalni radnici mogli da „uskoče i spasu“ Adriana u bilo kom trenutku, ali su odlučili da se ponašaju kao nezainteresovani posmatrači.

Policija je ušla u njihovu kuću 2015. godine zbog poziva u vezi sa nasiljem u porodici , kada je Heder Džons optužila Majkla Džonsa da ju je tukao i davio.

Kada je stigla policija, rekla je da je tijelo dječaka otac dva meseca ranije, krajem septembra, bacio svinjama.

Istraga o njenim tvrdnjama dala je mučne dokaze o godinama zlostavljanja, a Heder, bolesno ponosna na to kako je mučila svog posinka, dokumentovala je to fotografijama. Bio je zaključan iza vrata od šperploče pod tušem, natjeran da satima stoji u ustajaloj vodi do vrata, okovan, vezan, izgladnjivan i tučen.

Njegova maćeha ga je nazvala „dječak“, umjesto da koristi njegovo ime. Dok su ona i Adrijanov otac brinuli o njihovih šest djevojčica, Adrijana su zlostavljali.

Povrede koje su snimljene uključivale su duboke posjekotine na licu i usnama koje je zadobio pokušavajući da prožvače izlaz iz ćelije koju su mu roditelji napravili u tuš kabini.

Majkl i Heder su uhapšeni 2015. Heder je u novembru 2016. priznala krivicu za ubistvo i osuđena je na doživotnu kaznu zatvora sa najmanje 25 godina. U maju 2017, Majkl Džons je dobio istu kaznu nakon što je takođe priznao krivicu u martu te godine.

Mali Adrijan je 2013. rekao radniku Dječjeg odjeljenja u Misuriju, gdje je porodica u to vrijeme živela, da ga je otac stalno tukao po glavi.

– Tata me stalno udara u glavu i u stomak, a mama me stalno vuče za uši i stvarno me boli. Mama i tata me sami zaključavaju u moju sobu. Mama i tata ne mogu da me hrane – rekao je on socijalnom radniku.

Šokantno, socijalna služba je odlučila da on nastavi da živi sa parom i oni su se ubrzo nakon toga preselili u Kanzas Siti u Kanzas.

Kada je umro, Adrijan je bio skroz mršav, a njegovi poslednji meseci bili su pravi pakao. Umjesto pravilnog sahranjivanja, tijelo djeteta je bačeno svinjama koje je njegov otac kupio upravo da bi se na taj način otarasio njegovog tijela, piše Blic.

Svijet

NEMIRI U IZRAELU! Policija rastjerala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rastjerala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedjelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je da je cilj šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da “probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva”.

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sjedili u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu.

Policija je povorku zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rasterala demonstrante, a u saopštenju policije je navedeno da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.

Nastavi čitati

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Aktuelno