Connect with us

Zdravlje

VAKCINA NEMA U SVIM DOMOVIMA ZDRAVLJA! Prvi slučajevi VELIKOG KAŠLJA potvrđeni u Srpskoj

Veliki kašalj, od kojeg najčešće obolijevaju mala djeca, stigao je u Srpsku, a vakcinu, koja je najbolja zaštita od ove veoma zarazne bolesti, trenutno imaju samo pojedini domovi zdravlja.

Institutu za javno zdravstvo RS, kako su juče saopštili, prijavljena su tri laboratorijski potvrđena slučaja pertusisa, dok pedijatri širom Srpske sumnjaju da je broj oboljelih daleko veći, jer su njihove ambulante već sedmicama pune djece školskog uzrasta koja imaju simptome ove bolesti.

Veliki kašalj, koji se prenosi kapljičnim putem, kako su objasnili u Institutu, uzrokuje bakterija, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

“Inkubacija traje od devet do deset dana, a osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije. Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četvorovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP-IPV-HiB), a koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u Srpskoj”, rekli su u Institutu, koji je od pojave prvih slučajeva obolijevanja u regionu svim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj poslao preporuke.

Iako je vakcinacija najbolja zaštita, roditelji u Banjaluci koji su ovih dana planirali da vakcinišu djecu nisu to mogli učiniti, jer vakcine nema na stanju.

“Institut trenutno nema na stanju petovalentne vakcine (DTaP-IPV-HiB), ali pojedini domovi zdravlja raspolažu određenim količinama vakcina. Očekujemo ubrzo isporuku novih količina, koje će odmah potom biti distribuisane tamo gdje nedostaju”, kazali su u Institutu, podsjećajući da se petovalentna vakcina daje u tri doze, kao primovakcina u drugom, trećem i četvrtom mjesecu života, a zatim se sa 18 mjeseci sprovodi revakcinacija.

Obuhvat ovom vakcinom u 2022. godini, prema njihovim podacima, iznosio je 93 odsto kada je u pitanju prva doza, 88 odsto druga doza, a 65,6 odsto djece obuhvaćeno je revakcinacijom.

Načelnica ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije u Dom zdravlju Bijeljina Stojanka Škorić kazala je za “Glas Srpske” da domovi zdravlja u Srpskoj nemaju PCR testove za ovu bolest, ali na osnovu kliničke slike uočavaju da ima pacijenata čiji kašalj se i te kako razlikuje od uobičajenog.

“Najugroženiji su mališani predškolskog uzrasta, dok su djeca školskog uzrasta manje, jer su više u pokretu. Vakcina najbolje šiti od ove bolesti. Djeca koja su primila tri doze ove vakcine, odnosno do prve godine, imaju 70 odsto zaštite. I vakcinisana djeca se mogu zaraziti samo što su simptomi mnogo blaži”, istakla je Škorićeva.

Dodala je da se za veliki kašalj primjenjuje antibiotska terapija uz druge higijenske mjere koje se preduzimaju na osnovu simptoma.

“U našoj zdravstvenoj ustanovi za sada ima dovoljno petovalentne vakcine “pentaksim””, kazala je Škorićeva.

U jednoj banjalučkoj privatnoj pedijatrijskoj ambulanti kažu da već sedmicama liječe djecu sa simptomima velikog kašlja te naglašavaju da zaraženih ima znatno više nego što je prijavljeno Institutu.

Razlog je, objašnjavaju, to što javne zdravstvene ustanove, osim Univerzitetskog kliničkog centra RS, gdje se upućuju samo pacijenti sa težom kliničkom slikom, ne testiraju oboljele na veliki kašalj.

Roditelji u Banjaluci to mogu da urade u privatnoj laboratoriji, a usluga košta oko 50 maraka. Rezultati se čekaju devet radnih dana, jer se uzorci šalju na analizu u Srbiju.

Bolest protiče u tri stadijuma. Prvo se javljaju znaci slični prehladi – kijanje, curenje iz nosa, blago povišena tjelesna temperatura. To traje jednu do dvije nedelje. U drugom stadijumu dolazi do značajnog pogoršanja tegoba, kašalj postaje intenzivniji i učestaliji, naročito tokom noći. Drugi stadijum traje jednu do šest nedjelja. U trećoj fazi, koja traje nedjeljama i mjesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka novorođenčeta.

U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su bebe koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisana. Prema rezultatima dostupnih studija, 12-26 odraslih osoba sa produženim kašljem serološki je pozitivno na pertusis i stoga oni predstavljaju značajne rezervoare za dalji prenos infekcije.

Komplikacije
Prvi stadijum bolesti podsjeća na prehladu praćenu kašljem, koji prelazi u napade isprekidanog kašlja. Kod male djece kašalj može dovesti do prekida disanja i ugroziti život. Vremenom napadi kašlja postaju blaži i prorijeđeni. Bolest u prosjeku traje oko šest sedmica.

Jedna od najčešćih komplikacija ove bolesti je upala pluća, u 15 do 20 odsto slučajeva te razni problemi koji mogu nastati usljed naprezanja organizma, kao što su krvarenje iz nosa i pojava bruha.

Zdravlje

ZASPAĆETE ZA SAMO PAR MINUTA! Stara japanska tehnika rješava nesanicu

Vježba disanja pomaže u smirivanju vašeg tijela, reguliše disanje i otkucaje srca kako biste se osećali opušteno i spremno za spavanje.

Nema ništa gore nego kad legnete u krevet i ne možete da zaspite, pa provedete noć vrteći se. Ako vam ovo zvuči poznato, nemojte da paničite, jer postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možete da zaspite. Jedan od njih je mjesečevo disanje.

Šta je mjesečevo disanje?

To je japanska tehnika, na sanskritu poznata kao Chandra Bhedana, i koristi se u jogi, a pomoći će vam da zaspite za nekoliko minuta, piše Metro.

Mjesečevo disanje praktikuje se zatvaranjem desne nozdrve i udisanjem i izdisanjem kroz lijevu nozdrvu. Da biste to učinili, lezite u krevet i udobno se smjestite, a zatim palcem nježno zatvorite desnu nozdrvu. Polako udahnite držeći desnu nozdrvu zatvorenu, a zatim polako izdahnite kroz lijevu nozdrvu.

Iako ovo može da zvuči prilično neobično, vrlo je efikasno jer se smatra da je lijeva strana vašeg tijela povezana s parasimpatičkim nervnim sistemom. To je mreža nerava koja pomaže opuštanju vašeg tijela nakon razdoblja stresa ili opasnosti, a takođe je korisna za odmor. Vježba disanja pomaže umirivanju vašeg tijela, reguliše disanje i otkucaje srca kako biste se osjećali opušteno i spremno za spavanje.

Jednostavno treba da ponovite korake nekoliko puta dok ne otkrijete da vam um više ne radi i da se razbistrio, a tijelo se opustilo. A, ako se iz nekog razloga još uvijek borite da utonete u san, uvijek možete da pokušate mijenjanjem ​​nozdrve. Započnite zatvaranjem desne i udahnite kroz lijevu nozdrvu. Zatim kažiprst stavite na lijevu nozdrvu i udahnite kroz desnu stranu. Mijenjajte i ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno.

Ako se budite usred noći, takođe možete da isprobate mjesečevo disanje koje će vam pomoći da ponovno utonete u san. Ali, ako to ne pomaže, postoji i nekoliko drugih korisnih tehnika joge koje vam mogu pomoći.

Džesi Galber, osnivač YOGI TIMES-a, podijelio je najbolje tri joga poze koje će vam pomoći da zaspite – i sve možete da radite iz kreveta. To uključuje pozu srećne bebe, pozu djeteta i pozu mrtvaca.

Evo kako se one izvode:

Za pozu srećne bebe započnite ležanjem na leđima i privlačenjem koljena prema grudima. Zatim rukama uhvatite spoljne rubove stopala, otvarajući koljena u širini torza. Nježno se ljuljajte s jedne na drugu stranu, masirajući kičmu o dušek.

Za isprobavanje poze djeteta kleknite i sjednite sebi na pete. Raširite kolena u širini kukova, a zatim se savijte prema naprijed kako biste torzo položili između butina. Ispružite ruke prema napred ili uz tijelo, s čelom naslonjenim na podlogu.

I na kraju, poza mrtvaca (šavasana) možda je najjednostavnija od svih. Samo lezite ravno na leđa s blago raširenim nogama. Držite ruke opuštene uz tijelo s dlanovima okrenutim prema gore. Zatvorite oči i usredsredite se na duboko, sporo disanje.

Nastavi čitati

Zdravlje

PROVJERITE ZDRAVLJE! Prvi znak da možda imate problema sa srcem

Ne trebamo previše isticati da je vrlo važno brinuti o zdravlju srca.

Ali, koliko god pazili, ponekad to nije tako i važno je znati prepoznati znakove koji upućuju na to da nešto nije u redu.

Kardiolog, dr Šyam Kolvekar, izdvojio je nekoliko opštih znakova da imate problema sa srcem, nakon kojih biste trebali potražiti ljekarsku pomoć.

Kao prvi simptom problema sa srcem, dr Kolvekar ističe bol ili nelagodu u grudima.

“Ovo se često opisuje kao pritisak ili bol u prsima. Može trajati nekoliko minuta ili doći i proći”, objašnjava on, prenosi portal “Ekspres”.

Osim boli u grudima, ako imate osjećaj da vam nedostaje daha ili otežano dišete, to bi isto mogao biti pokazatelj problema.

Problemi s disanjem mogu, ali i ne moraju biti povezani s nelagodom ili boli u grudima.

Bol se može pojaviti u u drugim dijelovima tijela, a ne samo u području grudi

Od ostalih znakova koji ukazuju na probleme sa srcem, kardiolog ističe i umor.

Pod tim podrazumijeva neobjašnjiv umor ili slabost koji se ne ublažavaju odmorom. Takođe, bol se ne mora osjetiti isključivo u području grudi, tvrdi dr Kolvekar.

“Bol se može pojaviti i u drugim dijelovima gornjeg dijela tijela. To može uključivati nelagodu u rukama, leđima, vratu, vilici ili stomaku”, objašnjava on.

Vjerovatno ćete i sami pomisliti da nešto nije u redu ako osjetite da vam srce nepravilno kuca. Ako osjećate ubrzan rad srca, palpitacije ili nepravilan rad srca koji nije uzrokovan intenzivnijom fizičkom aktivnošću ili sličnom radnjom koja bi to uzrokovala, možda imate zdravstveni problem.

Kao posljednja dva znaka da nešto nije u redu sa srcem, doktor ističe mučninu ili ošamućenost te oticanje nogu, članaka i stopala.

Česti osjećaji mučnine ili vrtoglavice, koji su praćeni hladnim znojenjem, često mogu ukazivati na probleme sa srcem, ističe on.

Dodaje da, ako imate problema s oticanjem nogu, članaka i stopala, to može biti znak zatajenja srca, a do oticanja dolazi zato što srce ne pumpa krv efikasno, prenosi portal “Ekspres”.

Nastavi čitati

Zdravlje

OBRATITE PAŽNJU! Ova pojava može biti znak da vaše kosti postaju slabe

Zdrave kosti ključne su za zdravu i bezbolnu starost i nikad nije prerano ili prekasno da o njima počnete da vodite računa. Kosti često oslabe i postanu krhke bez ikakvih simptoma, a toga postanemo svjesni tek kada dođe do preloma.

“Budući da je slabljenje kostiju često neotkriveno, prvi način na koji ljudi mogu saznati koliko su im kosti zdrave jeste skeniranje gustoće kostiju ili DEXA skeniranje, koje se preporučuje svakoj ženi starijoj od 65 godina, mlađim ženama s rizikom od razvoja osteoporoze i muškarcima starijima od 70 godina”, izjavila je dr Heder L. Hofič za “The Parade”.

“Nažalost, osteoporoza i osteopenija često su tiha stanja. Većina ljudi ne osjeća ništa u svojim kostima sve dok ne dođe do preloma”, upozorila je.

Međutim, prema riječima doktorke Fišman, postoji rani znak da kosti slabe, a to je smanjivanje.

“Dok neki ljudi vjeruju da je smanjenje opsega znak slabljenja kostiju, to je zapravo manje tačan znak od gubitka visine”, napomenula je.

Ako želite da osnažite kosti i usporite njihovo slabljenje, unosite dovoljno kalcijuma. Preporučuje se unos između 1000 i 1300 miligrama kalcijuma svaki dan, u zavisnosti od godina i pola.

Hrana s visokim sadržajem kalcijuma uključuje jogurt, obogaćeni sok od narandže, sardine, losos, tofu i špinat.

“Ako ne unosite dovoljno kalcijuma samo hranom, možete se okrenuti suplementima, u dogovoru sa svojim ljekarom”, napomenula je doktorka Hoflič.

Važan je i unos vitamina D. Ako ne provodite mnogo vremena napolju ili živite na mjestu koje nije sunčano, razmislite o uzimanju dodatka ishrani. Nacionalni instituti za zdravlje preporučuju unos između 600 i 800 mikrojedinica vitamina D dnevno, u zavisnosti od godina i pola.

I na kraju, vježbajte najmanje 30 minuta dnevno. Birajte vježbe poput hodanja, trčanja, dizanja tegova, tenisa i joge.

“Ponekad je moguće povećati gustoću kostiju lijekovima. Postoje lijekovi koji će aktivnije izgraditi gustoću kostiju i lijekovi koji će pomoći da se uspore destruktivni procesi koji dovode do slabljenja kostiju”, objašnjava doktorka Fišman.

Napominje i da djuelotvornost takvih lijekova zavisi od starosti pacijenta i od drugih medicinskih stanja.

Nastavi čitati

Aktuelno