Connect with us

Banjaluka

VANDALIZAM U BANJALUCI PRELAZI SVE GRANICE! Frustracije liječe uništavanjem žardinijera

Vandalizam u najvećem gradu Srpske nema granica, a građani su svakodnevno svjedoci uništavanja komunalne opreme poput betonskih kanti za smeće, cvjetnih žardinijera, stubića za sprečavanje nepropisnog parkiranja na trotoarima i zelenim površinama, klupa, saobraćajnih znakova i kontejnera.

Razbijene flaše nakon noćnih izlazaka, smeće pored Vrbasa, ali i sve manja briga o ekologiji i zaštiti životne sredine dovode savjesne građane do problema. Iz Gradske uprave rekli su da je uništavanje komunalne opreme sve češća pojava, a ovaj put na meti nesavjesnih pojedinaca su zaštitni stubići koji su postavljeni da bi bilo spriječeno nepropisno parkiranje.

– Nakon uništavanja stubića nesavjesni pojedinci pomjerali su i betonske kugle postavljene na ukrštanju ulica Vojvode Radomira Putnika i Nikole Pašića, da bi parkirali auto na trotoar – rekli su u Gradskoj upravi.

Kako su još naveli, na pomenutoj lokaciji postavljene su betonske žardinijere, a o uništavanju komunalne opreme obaviješten je i MUP Republike Srpske.

– Grad apeluje na sve sugrađane da čuvaju zajedničku imovinu. Da bi u što većoj mjeri bilo spriječeno ovakvo djelovanje nesavjesnih pojedinaca, pooštrene su kazne za vandalizam i uništavanje gradske imovine – rekli su iz Gradske uprave.

Građani su zgroženi kako u posljednje vrijeme vlada nekultura. Mještanka iz naselja Obilićevo Marija Matić kazala je za “Glas Srpske” da je razočarana nesavjesnim građanima, koji na svakom ćošku bacaju smeće, a ne vode računa ni o zelenim površinama.

– Imam unučad i zabrinuta sam, a o ponašanju objesnih pojedinaca smatram da je suvišno i pričati. Nesavjesni vozači ne vode računa ni o zelenilu, a ne uzimaju u obzir ni to da je tu puno djece. Malo vodimo računa o zelenim površinama. Posebno nakon koncerata bacaju prazne flaše po ulici – rekla je Matićeva.

Psiholog Aleksandar Milić rekao je da je iživljavanje na komunalnoj opremi pojedinaca izlazak iz normi školskog i porodičnog ponašanja.

– Takođe u grupama pokazuju ko će biti destruktivniji. Radi se o neuravnoteženim osobama kojima je orijentacija suprotno ponašanje od ponašanja većine građana. Na taj način rješavaju svoju frustriranost i nastoje da privuku pažnju. Riječ je o mlađim osobama, ali i grupama, koje poprimaju oblike devijantnog ponašanja – rekao je Milić.

Povećanje kazni

Iz Gradske uprave kazali su da je odluka o povećanju novčanih kazni za oštećenje komunalne opreme sa 100 KM na raspon od 1.000 do 3.000 KM donesena na posljednjoj sjednici Skupštine grada.

– Prema toj odluci kazna za ispisivanje grafita je drastično povećana i kreće se do 3.000 KM, dok će za uništavanje gradske imovine i komunalne opreme one biti od 2.000 do 3.000 KM – kazali su iz Gradske uprave.

Glas Srpske

Banjaluka

SUTRA POČINJE TURNIR U MALOM FUDBALU! Sve je spremno za „Banja Luka open“

Sve je spremno za prvi turnir u malom fudbalu na otvorenom „Banja Luka open“, koji će u našem gradu biti održan od 2. do 10. oktobra.

Kako je poručio organizator ovog turnira, Darko Savić, svi mečevi će se igrati na centralnom terenu u sklopu sportskog kompleksa u Parku Mladen Stojanović“.

-Teren je uređen po svim futsal standardima. Želja nam je da ovo postane tradicija u gradu na Vrbasu. Ovo je prvi turnir nakon više od 20 godina u ovom kapacitetu i na otvorenom, te možemo da očekujemo dosta publike koja će svakodnevno da ispunjava tribine. Takmičiće se ukupno 32 ekipe u seniorskoj kategoriji – kazao je Savić.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ OBEĆAO “Subvencije za privatne vrtiće, BIĆE IZMIRENE naredne sedmice”

Subvencije roditeljima čiji mališani idu u privatne predškolske ustanove na području grada Banjaluke za prethodni mjesec nisu isplaćene, a iz Gradske uprave obećavaju da će novac za te namjene biti izmiren početkom iduće sedmice.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da će subvencija roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće biti realizovane u prvim danima iduće sedmice.

– Nema nikakvog posebnog razloga zašto se kasni sa isplatama. Prosto, dinamika isplate je bila specifična zbog drugih plaćanja i to je to – kazao je „Glasu Srpske“ Kresojević.

Kada je riječ o obećanjima iz Gradske uprave Banjaluka da će ove godine biti povećane subvencije sa 60 ba 80 maraka po djetetu, Kresojević navodi da je bilo planirano i da za devet mjeseci bude održano sedam sjednica Skupštine grada ali i niz drugih bitnih odluka koje utiču na povećanje prihoda.

– Međutim, održano je svega četitri sjednice Skupštine grada. Jasno je da dolazi do zakrčenja tokova novca i da su kapaciteti slabiji. Želimo da dođe do povećanja subvencije za ove namjene i radimo da tako bude. Druga strana radi protiv toga. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome – poručio je Kresojević.

Roditelji, čiji mališani idu u pojedine privatne predškolske ustanove od ovog mjeseca imaju novi udar na džep, jer su neki vrtići najavili poskupljenje koje će ići i do 40 KM po djetetu.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA OBILJEŽAVA “NEDJELJU DJETETA”! Ključevi Grada učenicima OŠ „Ivo Andrić“

Bogat i raznovrstan sadržaj očekuje naše najmlađe sugrađane u „Nedjelji djeteta“, kada se dodatno skreće pažnja na prava koja djeca imaju, te na zaštitu istih.

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, od 2. do 8. oktobra – već dvanaestu godinu zaredom Udruženje građana „Sva djeca svijeta“ i Gradska uprava organizuju jednu od najznačajnijih manifestacija posvećenih promociji djece i dječijih prava naše lokalne zajednice.

Ove godine, ključeve Grada i privremeno upravljanje Gradom biće povjereno učenicima OŠ „Ivo Andrić“. Svečani prijem i preuzimanje ključeva biće upriličeno u ponedjeljak, 02. oktobra.

Povodom Nedjelje djeteta, Gradsku upravu će posjetiti i drugari iz JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Obilježavanje Nedjelje djeteta provodi se u većini evropskih zemalja sa ciljem da se promovišu osnovni ciljevi Konvencije UN o pravima djeteta.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno