Connect with us

Hronika

VARALA LJUDE PA ZAVRŠILA IZA REŠETAKA! Uzimala novac ZA KIRIJE iako ne posjeduje stanove

Policija u Beogradu uhapsila je I. L. (28) zbog sumnje da je sa još jednim osumnjičenim, za kojim je raspisana potraga, prevarila više građana uzimajući im novac za navodni zakup stanova koje ne posjeduje, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Njih dvoje su, kako se sumnja, u proteklih mjesec i po dana postavljali oglase za izdavanje stanova i od potencijalnih zakupaca najprije tražili depozit, a nakon uplate novca sa njima prekidali komunikaciju.

Sumnja se da su od uplata oštećenih građana ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više stotina hiljada dinara.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i ona će, uz krivičnu prijavu za više krivičnih djela prevara, biti privedena Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, prenosi Telegraf.

Hronika

RADNICA INSTITUTA O KORONA NABAVKAMA “Nismo gledali koja je cijena, samo smo kupovali, NISAM PUNO PITALA”

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske za vrijeme pandemije niko od zaposlenih nije mario za pravila i procedure u javnim nabavkama, niti je ko postavljao pitanja u vezi cijena po kojima se medicinska oprema kupovala.
Kazala je ovo u Okružnom sudu u Banjaluci Vanja Čanković, radnica Instituta na suđenju bivšem direktoru Branislav Zeljkoviću, koji je sa još četiri osobe optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Čankovićeva, koja je bila svjedok tužilaštva, je ispričala da je u Institutu nastao opšti haos u februaru 2020. godine, kada je Zeljković na sastanku obavijestio zaposlene da će se preko ustanove na čijem je čelu nabavljati medicinska oprema za sve zdravstvene ustanove u Srpskoj.

„Nismo gledali koja je cijena, samo smo kupovali. Ponude nismo protokolisali jer za to nije bilo vremena, vladao je haos. Radila sam direktne sporazume, gdje su iznosi ograničeni na 6.000 maraka. Iznosi su često bili veći pa smo cijepali nabavke“, rekla je Čankovićeva.

Ona je inače bila član tročlane komisije za nabavku termalnih kamera koju su tražili u Univerzitetsko – kliničkom centru. Iako joj je tužilac predočila izvještaje i zapisnike o sastancima, gdje je na jednom od njih razmatrana i ponuda firme „Arms Sistemi“ iz Banjaluke, ona kaže da na njima nikada nije prisustvovala.

„Mi se uopšte nismo sastajali zbog pandemije. Dobijala sam dokumente i potpisivala ih. Vidjela sam na njima potpis predsjednika komisije Radmile Barašin, pa sam se i ja potpisala. Nisam čitala zapisnike, niti cijenila kvalifikovanost ponuda, samo sam potpisivala“, izjavila je na sudu Čankovićeva koja je rekla i da bi vjerovatno sve ponovo isto uradila ukoliko bi se slična situacija sa virusom korona ponovila.

Ispričala je i kako ih je u martu 2020. godine pozvao direktor firme „Procontrol“ Slavko Bojić rekavši da ima 50.000 FFP2 maski i da ih može isporučiti. U svojoj ponudi koju je poslao elektronskim putem tražio je 6,90 KM bez PDV-a. Ponuda je kako je posvjedočila, objeručke prihvaćena.

„Radovali smo se toj cijeni jer smo inače te maske plaćali 12 ili 13 maraka. Isporučio je sve maske uz dodatnih 1.000 komada kao kompenzaciju jer se kasnilo u isporuci zbog transporta“, rekla je ona.

Kazala je i da o svojim postupcima nikoga od nadležnih nije obavještavala, da joj niko niko ništa nije naređivao, ali ni sprečavao.

Načelnik Službe za opšte i pravne poslove Đorđije Desančić kazao je da je pomoćnica direktora Radmila Barašin imala faksimil sa Zeljkovićevim potpisima, koji je koristila i držala u svojoj kancelariji.

Na pitanje da li je ona ili neko imao punomoć da ga koristi, on je rekao da ne zna.

Ispričao je da je bilo nepravilnosti u vođenju protokola i djelodovniku, da su oni često bili nepotpuni, ali je to pravdao žurbom i nedostatkom vremena zaposlenih u Institutu.

Na pitanje tužioca da li je od strane Zeljkovića bilo pritisaka da radi nešto što nije u opisu njegovog posla, on je negativno odgovorio.

Inače, pored Zeljkovića, direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić optužen je za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić za pomaganje, direktor agencije “Travel for fan” Saša Marković za davanje mita, a direktor “Promedinga” Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke. Suđenje se održava svakog ponedjeljka i petka.

Prvog dana naredne sedmice u sudu bi kao svjedoci tužilaštva trebali da se pojave Biljana Amidžić i Tea Todorović.

CAPITAL

Nastavi čitati

Hronika

ZAPOSLENI U INSTITUTU NA SUĐENJU ZELJKOVIĆU: “Svi smo se obradovali Bojićevoj ponudi”

Svi smo se obradovali kada nam je firma “Prokontrol” poslala ponudu za 50.000 medicinskih respiratornih maski za 6,90 KM po komadu bez PDV-a, jer smo ranije dobijali ponude od 10 KM, pa i 12 KM za jednu masku.

Rekla je ovo svjedok tužilaštva Vanja Čanković na suđenju Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženima za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki, kojima je Republika Srpske oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka.

Ona je istakla da je za vrijeme pandemije virusa korona „bio haos kako nabaviti i od koga maske, kao i zaštitna odijela“.

“Ova ponuda je bila svjetlost za naš Institut. U martu 2020. godine dok smo kuburili sa nestašicom zaštitne opreme, zazvonio mi je telefon u kancelariji, to je bio gospodin Slavko Bojić, koji mi je rekla da zove iz Njemačke, te da nam može poslati ponudu za 20.000 maski FFP 2”, rekla je Čankovićeva, koja je zaposlena u Institutu za javno zdravstvo RS, prenosi “Glas Srpske”.

Kako je ona dalje u svome svjedočenju navela, nedugo nakon završetka poziva na mejl su joj stigle fotografije maski, kao i popratni certifikat.

“Čim sam dobila tu ponudu, isprintala sam je, te odnijela direktoru Zeljkoviću, a on mi je na to rekao da nije siguran da li su to te maske, jer je na njima bila oznaka KN 95, te da odnesem stručnoj službi, tačnije doktorima, da vide da li su dobre maske”, pojasnila je ona i dodala da je uradila kako joj je rečeno, i da su to bile te maske koje su njima potrebne.

Na pitanje tužioca Sanje Tadić-Stojisavljević da li su protokolisali tu ponudu ili neke druge, Čankovićeva je rekla da zbog vanrednog stanja i “frke” ponude nisu protokolisane kao prije pandemije virusa Korona.

Tužilac se osvrnuo i na nabavku termalnih kamera, što je Čankovićevoj bilo nepoznato, pa je tokom svog svjedočenja istakla da ona ništa ne zna o tome.

“Sa Univerzitetskog kliničkog centra stigao nam je akt kako kamere trebaju izgledati, kao i sa specifikacijama, ali je naš primarni cilj bila nabavka maski, te se termalnim kamerama nismo bavili”, rekla je ona.

Drugi svjedok tužilaštva bio je Đorđe Desančić koji je naveo da je sve što je rađeno u Institutu bilo zakonito.

“Protokol je vođen po pravilniku kancelarijskog poslovanja i nisam uočio nikakve nezakonite radnje. Vodile su ga Dijana Zeljković i Zdrava Prošić”, naveo je Desančić, koji je zaposlen u kancelariji za pravne poslove Instituta.

On je pojasnio da nije vršio nadzor kako su one to radile, jer su imali dogovor da, ukoliko je nešto sporno, to riješe zajedno.

Optužnica Zeljkovića i ostale tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Republike Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Osim Zeljkovića, optuženi su direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić, vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković, bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić i direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Zeljković je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih.

Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko 1,3 miliona KM.

Bojića terete za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Nastavi čitati

Hronika

BANJALUČANINU ČETIRI GODINE ZATVORA, za pokušaj razbojništva nad radnikom brze pošte na Laušu

Banjalučanin Nedeljko Vesić (28) osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na četiri godine zatvora za pokušaj razbojništva nad radnikom brze pošte “X express” u septembru 2020. godine.

Optužnica ga je teretila da je 10. septembra 2020. godine počinio pokušaj razbojništva u banjalučkoj ulici Vladimira Rolovića u naselju Lauš. Kako je navedeno u optužnici, Vesić je prethodno putem telefona pozvao radnike brze pošte i dogovorio se o predaji pošiljke.

“Kada je radnik M. M. došao na dogovoreno mjesto, optuženi je usmjerio pištolj ka njemu i rekao: “Daj pare i telefon”. Nakon što mu je pružio otpor, optuženi ga je udario pesnicom i pobjegao”, navodilo se u optužnici.

Oštećeni radnik je ranije, tokom svjedočenja u Okružnom sudu, ispričao je kako je razbojnik prilikom napada imao kačket i masku preko lica, ali da ga je uspio prepoznati, te da je Vesić ranije radio zajedno sa njim u ovoj brzoj pošti.

“Bio je moj radni kolega i zato ga znam. Radio je oko mjesec dana, a koliko sam upućen, dobio je otkaz zbog nekog manjka novca”, ispričao je ranije M.M.

Iz banjalučkog suda je saopšteno da je optuženom izrežena mjera oduzimanja predmeta i to – pištolj sa okvirom bez municije, mobilni telefon, platnena maska, duks sa kapuljačom i bijeli kačket, a koji će biti uništeni nakon pravosnažnosti presude.

Oštećeni je sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućen na parnicu.

(MONDO)

Nastavi čitati

Aktuelno