Connect with us

Banjaluka

Višković ponovo o medijima: Tako će se znati KO SU NOVINARI i koja su njihova ovlaštenja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je spremnost da pomogne u formiranju radne grupe za izradu zakona o medijima u kojem bi bilo definisano ko su mediji, ko novinari i koja su njihova ovlaštenja.

– Tako ćemo zaštiti sve slobode i ljude koji rade svoj posao časno i pošteno – rekao je Višković i podsjetio da postojeći zakon koji dotiče tu oblast potiče iz 1994. godine.

Govoreći o Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Višković je istakao da je predlagač tog zakona Ministarstvo pravde i da on ne predstavlja udar na slobodu medija niti bilo koju drugu slobodu.

– Cilj ovog zakona je preventiva da bi se uredila oblast korištenja savremenih tehnologija. Zašto niko nije pomenuo da u tom zakonu postoji uvedena nova glava koja kažnjava seksualno zlostavljanje, kao i glava koja kažnjava svakog ko emituje i objavljuje tuđe slike, video zapise i drugo – rekao je Višković sinoć za RTRS.

On je napomenuo da je zakon je u redovnoj proceduri, koja podrazumijeva javnu raspravu minimalno 60 dana i da svi zainteresovani subjekti mogu dati prijedloge i komentare koji će biti uvaženi ako idu u pravcu poboljšanja zakona.

Komentarišući najave da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, Višković je rekao da je njegov cilj da se formira registar u kojem će biti sve nevladine organizacije, te prijavljeno ko i od koga je dobio određen iznos novca i za šta je on namijenjen.

– Niko neće biti nazivan špijunom niti državnim neprijateljem, ali je neophodno urediti prostor privređivanja od sive zone – rekao je Višković.

Kada je riječ o odluci Vlade da prekine saradnju sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH, Višković je napomenuo da to nije namjera da se prekinu diplomatski odnosi sa te dvije zemlje, ali da Srpska ima pravo da sebe štiti.

– Ne možemo da dozvolimo da se neko do te mjera upliće u suverenitet zemlje, narušava odnose u njoj i da idu u pravcu da ugroze bezbjednost građana”, rekao je Višković.

Komentarišući opoziciju u Srpskoj, Višković je najavu osnivanja nove stranke ocijenio kao još jedan debakl i potvrdu da je opozicija značajno narušena podjelama.

On očekuje i da će uskoro biti riješeno pitanje formiranja nove vlade Federacije BiH kako bi se zajedno posvetili projektima koji su u interesu građana oba entiteta.

 

(RTRS)

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Banjaluka

RADOVI NAPREDUJU PREDVIĐENOM DINAMIKOM: Banja Luka će uskoro dobiti pet novih oaza za uživanje

Banja Luka će uskoro dobiti pet novih parkova, a radovi na ovim lokacijama odvijaju se predviđenom dinimikom.

Naime, radovi napreduju kako na velikom gradskom parku kod TC “Delta”, tako i u ”Parku knjige” između Narodnog pozorišta Republike Srpske i “Kuće Milanovića”, ali i Parku oslobođenja – posvećenog Banjalučkom veleizdajničkom procesu na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara”.

Takođe, napreduje i izgradnja parka posvećenog Tvrtku I Kotromaniću na lokaciji nove najveće kružne raskrsnice u gradu, dok su u toku i radovi na izgradnji Ćiriličnog parka na “Kupusištu”.

Uz pet novih oaza naš grad će osim novih sadržaja dobiti i jedan potpuno novi izgled.

 

Nastavi čitati

Aktuelno