Connect with us

Politika

VLADA SRPSKE NAKON 300 DANA! Teško do prolazne ocjene, KAO DA IM JE NAREĐENO DA NE RADE NIŠTA!

Vlada Republike Srpske, na čijem čelu se nalazi Radovan Višković, uskoro će “skrckati” 300 dana svog mandata, a sudeći prema ocjenama njenog rada koje daju sindikalci, borci, ekonomisti, ljudi iz privrede, teško da može dobiti prolaznu ocjenu.
Mnogi smatraju da je otežavajuća okolnost premijeru i njegovom kabinetu bilo to što je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, prije nego što su predsjednik Vlade i ministri uopšte sjeli u fotelje, javno obznanio da je rok trajanja ove Vlade ograničen na dvije godine.

Za izvršnu vlast Srpske, kojoj je skraćeni mandat u javnosti već dodijelio ulogu autsajdera, prelaznog rješenja i svojevrsnog “nužnog zla”, početak rada nije mogao gore da počne. Samo dva dana nakon što je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, 21. decembra prošle godine izabrana, vlada premijera Viškovića ostala je bez dva ministra – Đokićevog socijaliste Dade Dogana, kome je bila dodijeljena funkcija ministra za porodicu, omladinu i sport, te Dragoslava Kabića, kadra SNSD, kome je bilo namijenjeno Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Dogan i Kabić su, podsjećamo, pod pritiskom javnosti podnijeli neopozive ostavke na funkcije zbog otkrivanja “mrlja” iz prošlosti, odnosno da su i jedan i drugi bili osuđivani zbog učešća u tragičnim saobraćajnim nesrećama.

Na njihova mjesta postavljeni su Selma Čabrić i Danijel Egić, a u proteklih devet mjeseci rada vlada premijera Viškovića uglavnom se može “pohvaliti” konstantnim kreditnim zaduženjima Srpske, kao i prijetnjama pojedinih boračkih udruženja i sindikata da će svoje članstvo izvesti na ulice zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja.

Najgori sastav u istoriji
Na pitanje Srpskainfo kako ocjenjuje dosadašnji rad Vlade Republike Srpske, predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić, poručuje da je on apsolutno nezadovoljavajući.

– Iz prostog razloga jer radnici ništa konkretno nisu osjetili u ovom novom mandatu Viškovićevog ministarskog kabineta. Što se tiče prošlogodišnjeg povećanja plata, svi znamo da su to sindikati dogovorili s Miloradom Dodikom, a ne sa Radovanom Viškovićem, koji je tu bio samo puki izvršitelj. Mislim da je ovo najgori sastav Vlade koji je Republika Srpska do sada imala jer, evo, već godinu dana mi nemamo nijedne konkretne aktivnosti osim izmjene Krivičnog zakonika, kojim se guši sloboda riječi i govora i gdje se na neki način pokušava i kroz zakonska rješenja zabraniti svima koji ne razmišljaju kao gospodin Višković da mogu da ih kritikuju. To će ostati kao pečat ove Vlade, da su predložili jedan ovakav necivilizovan i nedemokratski zakon. Što se ostalog tiče, zaista nemaju čime trenutno da se pohvale – kategoričan je Marić.
Podsjeća da su sindikati očekivali da se ove godine ispoštuje raniji dogovor, da 55.000 radnika dobije i četvrto povećanje plata, koje je bilo dogovoreno s aktuelnim predsjednikom Republike, a što ova Vlada, prema njegovim riječima, nije znala da realizuje.

– Takođe, ova vlada nije se obračunala sa sivom ekonomijom, kao što smo se ranije dogovorili. To bi značilo i uvođenje najnižih poreskih osnovica, kojima bi se povećale plate zaposlenim u realnom sektoru, odnosno povećale bi se njihove poreske prijave što bi znatno uticalo na njihovu treću životnu dob, kada budu u penziji i kad bude pitanje kolika će ta penzija da bude zbog toga što su primali platu kroz kovertu ili na ruke. Samim tim postavlja se pitanje da li je ova Vlada toliko nesposobna da ne želi da ubere prihode iz sive zone. Ako poredimo jednu Sloveniju, koja geografski nije značajno veća od Republike Srpske, i kad vidimo da oni imaju budžet veći od 10 milijardi KM, onda najbolje možemo vidjeti kako se u jednoj maloj i uređenoj zemlji, gdje se poštuju zakoni, gdje ne postoji siva ekonomija i gdje se ne primaju plate na ruke, može ići naprijed. Bilo bi više novca u budžetu, Fondu zdravstva, Fondu PIO, Fondu dječije zaštite, što automatski znači veće penzije, veće dječije dodatke, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu – navodi Marić.
vrdi da aktuelna Vlada Republike Srpske i njen premijer to ne znaju da urade.

– Imajući u vidu da je Milorad Dodik oročio njihov mandat na dvije godine, mislim da će on mnogo brže završiti. Mi ćemo već danas održati sabor pet sindikata, gdje će učestvovati Sindikat uprave, Sindikat policije i tri sindikata iz zdravstva, koji će sa velikom sigurnošću odlučiti da izađu na ulicu. O radu izvršne vlasti i stanju u državi dovoljno govori to da jednom premijeru na ulicu izađu policija, zdravstvo i uprava, odnosno oni kojima je on neposredni poslodavac – kaže Marić.

Skupštinu pretvorili u cirkus
Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, Saša Trivić, takođe nema pretjerano pohvalnih riječi o radu aktuelne Vlade, dodajući da ne postoji problem u komunikaciji i međusobnim odnosima.
– Međutim, evidentno je da nema nekih posebnih rezultata, posebnih dešavanja i očigledno je da je donijeta neka politička odluka da ne treba puno raditi. Ne znam zašto je to tako. Postoje planovi Vlade koji su sasvim u redu, ali očigledno je da se ministri time ne bave – kaže Trivić za Srpskainfo.

Smatra da je za očekivati da se do kraja godine, možda, donesu neke odluke kako bi se ubrzao rad Vlade.

– Za proteklih skoro 300 dana ništa posebno nismo vidjeli, ni u pozitivnom ni u negativnom smislu – ocjenjuje Trivić.
Iz Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” već mjesecima stižu žestoke kritike na račun izvršne vlasti koja, kako tvrde, gotovo ništa ne radi na poboljšanju teškog materijalnog položaja bivših boraca VRS.

Predsjednik tog udruženja, Risto Jeftić, podsjeća da su prije tri ili četiri mjeseca imali sastanak s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske na kojem su, kako kaže, prvom čovjeku parlamenta skrenuli pažnju da izvršna vlast ništa ne radi, te da je, prema njegovim riječima, od skupštine napravljen cirkus u kom se odluke i zaključci donose, ali se ne provode.

– Na tom sastanku insistirali smo da predsjednik parlamenta, radi zaštite autoriteta te institucije, utiče da se izvršavaju odluke koje Narodna skupština donosi kao najviši zakonodavni organ. Tražili smo da se ispoštuju zaključci koje je Narodna skupština donijela na onoj posebnoj tematskoj sjednici za poboljšanje položaja boračkih kategorija. Dobili smo obećanje da će se dio naših zahtjeva ispuniti u septembru. Evo, septembar je došao, a od toga nema ništa. Mislim da Vlada samo prolongira neke stvari i odugovlači, kao i svaki put, od izbora do izbora – ocjenjuje Jeftić.

Dodaje da ratni veterani sigurno nisu zadovoljni radom Vlade i premijera Viškovića, ali da nije siguran kome bi njihova smjena odgovarala.

– Ako sad budemo tražili smjenu Viškovića, desiće se ista stvar kao i bezbroj puta ranije. Možda Dodik to i čeka, pa da kaže: evo, izvršna vlast nije uradila to što treba, smjenjujem Viškovića, vršim rekonstrukciju Vlade i to ćemo završiti u februaru ili martu. Pa onda od februara do marta ili juna, pa do sljedećih lokalnih izbora, pa smo onda ponovo namagarčeni. Lično, Viškovića sada uopšte ne bih dirao. Lako se povući i podnijeti ostavku. Hajde da vidimo zašto on, kao predsjednik Vlade, nije obezbijedio provođenje odluka, pa onda da krivično odgovara – predlaže Jeftić.

Pokrovitelji penzionera-šahista
Jedini koji, kako vele, ne da nemaju zamjerku na rad aktuelne Vlade i njenog premijera, već da mogu odmah bi im produžili mandat duplo više od onog što je najavio Dodik, jesu u Udruženju penzionera Republike Srpske.

Ratko Trifunović i Radovan ViškovićFOTO: VLADA RS
Predsjednik tog udruženja, Ratko Trifunović, za Srpskainfo kaže da su penzioneri izuzetno zadovoljni radom Vlade Republike Srpske, s obzirom da je Viškovićeva vlada, kako navodi, na isteku svog prošlog mandata, kao i početkom novog, povećala penzije za 27,5 odsto.

– To je efektivno više od 30 odsto i to je veće povećanje nego što je bilo u posljednjih deset ili više godina – kaže Trifunović.

Dodaje da njegovo udruženje ima dobru komunikaciju kako s premijerom, tako i sa čitavom Vladom, te da su oni, prema njegovim riječima, uvijek otvoreni za razgovore s predstavnicima najstarije populacije.

– Imamo obećanje da bi, ako se steknu uslovi koji uslovljavaju povećanje penzija, moglo doći do novog vanrednog povećanja već u jesen. Takođe, predsjednik Vlade je generalni pokrovitelj šahovskog takmičenja penzionera, a pokrovitelj je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite – kaže Trifunović.

Na pitanje da li bi penzioneri podržali odluku predsjednika Republike Srpske da se ovoj Vladi produži mandat na još dvije godine, Trifunović odgovara potvrdno.

– Apsolutno bi podržali da se mandat premijera Viškovića nastavi. Mi smo ostvarili odlične kontakte s Vladom još u vrijeme kad je premijer bila Željka Cvijanović i s time smo nastavili u prvom mandatu premijera Viškovića, što je nastavljeno i u ovom njegovom novom mandatu. Imamo odličnu saradnju, odličnu komunikaciju i podršku za naše aktivnosti – tvrdi Trifunović.

“NEBITNO DA LI JE NA ČELU VLADE VIŠKOVIĆ ILI PIŠKOVIĆ”
Komentarišući za Srpskainfo dosadašnja postignuća aktuelne Vlade Republike Srpske, kao i približavanje roka njenog trajanja, ekonomista Svetlana Cenić kaže da ne zna da li se Miloradu Dodiku “isplati da sada mijenja Viškovića”.

– Jedino ako želi da svali na Viškovića krivicu što nema para. Kao da nisu zajedno trošili, pa sad može pokrenuti priču u smislu – dajte nam vremena, sad će doći drugi, pa će taj naći pare – što je nemoguća misija. Ono što mislim o dosadašnjem mandatu nove vlade mislim isto što sam mislila od 2006. godine. Da li je premijer Višković, Mišković, Šišković ili Pišković, to nikakve veze nema kad se jedino pita Milorad Dodik, a svi oni su tu da primaju instrukcije, direkcije ili da se bave administrativnim poslom kojim se Dodik neće baviti. Može Višković da ostane i 15 godina na mjestu premijera, jer je to potpuno nebitno. Potpuno je svejedno ko je na čelu vlade, ekonomiji je svejedno. Dodik može Viškovića sutra da promijeni, ali on ostaje da upravlja Vladom, da nastave da troše suludo, da se kupuje pokornost na sve načine – kaže Cenićeva.
Srpskainfo

Politika

EVROPSKA UNIJA OZBILJNO ZABRINUTA: Suprotno sa evropskim putem BiH

Evropska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog usvajanja nacrta Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Narodno skupštini Republike Srpske.

Iz EU ocjenjuju da je taj zakon u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine.

“Konačno usvajanje Zakona bi bilo u direktnoj suprotnosti sa više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva RS za napredak BiH ka evropskim integracijama, a posebno u pogledu ključnog prioriteta 11, koji govori o civilnom društvu, i ključnog prioriteta 12 o slobodi izražavanja i medija”, izjavio je portparol EU Peter Stano, saopšteno je iz večeras Delegacije EU u BiH.

EU, dodaje se, poziva poslanike u Narodnoj skupštini RS da još jednom razmotre i ne idu dalje sa ovim prijedlogom zakona.

“Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno deluju ključni su stubovi demokratskog društva”, naglasio je Stano.

Dodao je da EU osuđuje i nedavno stupanje na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, kojima su ponovo uvedene krivične sankcije za klevetu, čime su nametnuta nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

Prema njegovim riječima, to predstavlja “razočaravajući i nesporno veliki korak unazad kada je riječ o zaštiti osnovnih prava”.

“To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u EU i u suprotnosti sa interesima svih građana BiH, pa tako i onih koji žive u entitetu Republika Srpska. Navedeni koraci su takođe suprotni osnovnim načelima EU”, naglasio je Stano.

Dodao je da EU očekuje od svih nadležnih konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije, što je neophodno kako bi Komisija moga preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u skladu sa kojim će biti formiran poseban registar ovih organizacija osnovanih u Srpskoj koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja.

Za nacrt ovog zakona glasalo je 48 poslanika stranaka vladajuće koalicije, protiv je bilo 11 poslanika, dok se šest poslanika suzdržalo od glasanja.

Nastavi čitati

Politika

IZETBEGOVIĆ JEDINI KANDIDAT! SDA odbacila kandidaturu MEHMEDOVIĆA za predsjednika stranke

Izborna komisija Stranke demokratske akcije u okviru priprema za 8. Kongres Stranke demokratske akcije, koji se održava 14. oktobra 2023. godine održala je sjednicu na kojoj se između ostalog raspravljalo o kandidaturama za predsjednika stranke.

Nakon isteka propisanih rokova, prikupljanja svih prijedloga koje su dostavile opštiinske, gradske, kantonalne i regionalne organizacije, i razmatranja dostavljenih prigovora, Izborna komisija je na današnjoj sjednici razmatrala prispjele kandidature za organe koji se biraju na predstojećem 8. Kongresu Stranke demokratske akcije.

Mogućnost predlaganja kandidata za predsjednika imalo je 116 opštinskih/gradskih organizacija, devet kantonalnih i šest regionalnih organizacija Stranke, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Tri opštinske/gradske organizacije nisu konstituisale organe u ovom mandatnom periodu, te nisu imale pravo predlaganja, dok jedna opštinska organizacija nije dostavila prijedlog.

Izborna komisija je konstatovala da je jedini kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije koji ispunjava statutarne uslove Bakir Izetbegović.

Od 112 pristiglih kandidatura iz opštinskih/gradskih organizacija, Izborna komisija je nakon provedene procedure i rješavanja prigovora odbacila devet pristiglih kandidatura opštinskih organizacija za predsjednika Stranke.

Pet kandidatura je odbačeno zbog predlaganja većeg broja kandidata, što je u suprotnosti sa Pravilima i Uputstvom za izborni proces utvrđenim na organima Stranke. Preostale četiri kandidature su odbačene zbog toga što su dostavljene od neovlaštenih organa ili neovlaštenih osoba koji nisu u bazi članstva Stranke, neblagovremenog dostavljanja kandidatura, te zloupotrebe pečata. Takve kandidature nisu uvažene niti jednom od predloženih kandidata na koje su se odnosile.

Kandidata za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića predložilo je 95 opštinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Između ostalog, osvrnuli su se i na kandidaturu Šemsudina Mehmedovića koji je u srijedu izjavio kako je prikupio dovoljno glasova za kandidaturu.

“Šemsudin Mehmedović je imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija. Pored navedenog, Izborna komisija je na današnjoj sjednici sačinila listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike Stranke utvrđuje novoizabrani Predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika. Svi učesnici izbornog procesa imaju pravo ulaganja žalbe Apelacionoj komisiji u roku od dva dana”, saopšteno je iz SDA, a prenosi Klix.

Nastavi čitati

Politika

“ZA” GLASALO 48 POSLANIKA: Usvojen nacrt zakona o NVO u NSRS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je takozvani “Zakon o stranim agentima” nakon današnjeg zasjedanja.

Zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija dobilo je značajnu podršku vlasti, “za” je bilo 48 poslanika, “protiv” 11, dok je šest poslanika bilo uzdržano.

Prema prijedlogu SNSD zakon će biti upućen na javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

Zakonsko rješenje koje je izazvalo negodovanje nevladinog sektora i dijela međunarodne zajednice zagovarao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Prema ocjenama kritičara vlasti, ovaj zakon predstavlja nastavak gušenja slobode govora i osnovnih ljudskih prava.

Nepostojanje ovakvog zakona kako je istakao predlagač, ministar pravde Miloš Bukejlović, stvara pretpostavke za “urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Republike Srpske i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Republike Srpske”.

Vlast nije poslušala Delegaciju Evropske unije koja je pozivala na povlačenje zakona iz skupštinske procedure niti Savjet za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini koji je pozvao na odustajanje od ovog zakona, prenosi N1.

Nastavi čitati
Uncategorized1 tjedan ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop1 tjedan ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized1 dan ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

STANIVUKOVIĆ IZRAZIO DUBOKO SAUČEŠĆE ZBOG PORODICE INJAC! Grad preuzima troškove sahrane

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka3 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

“ZAUVIJEK ĆEMO PAMTITI NJEGOVU DOBROTU”! Gradonačelnik se oprostio od čika Ale (FOTO)

Uncategorized3 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno