Connect with us

Politika

VOJNICI IZ BiH IDU U HRVATSKU NA OBUKU: Helez i Bonožić potpisali sporazum

Zukan Helez i ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić potpisali su danas u Sarajevu tehnički sporazum o unapređenju dalje saradnje na polju obuke vojnog i civilnog kadra.
Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da se time realizuje obostrano prihvaćena obaveza sa zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministra, održane u junu.

Glavna tema sastanka, kojem su prisustvovali zamjenici ministra Slaven Galić i Aleksandar Goganović, te zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ivica Jerkić, bila je biletaralna vojna saradnja dvije zemlje, koja je u razgovorima obostrano ocijenjena izvrsnom.
Posebno je naglašeno da je data saglasnost šefu Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između ministarstava odbrane BiH i Hrvatske i Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu o realizaciji razmjene podataka o situaciji u vazdušnom prostoru.

– Time će Hrvatska sa BiH dijeliti vojnu sliku u vazdušnom prostoru, što će biti inicijalni korak u budućoj integraciji sistema nadzora i zaštite vazdušnog prostora BiH u jedinstveni evroatlantski sistem – saopšteno je iz Ministarstva odbrane, navodi Srna.

Helez je istakao veliki značaj vojnog školovanja kadeta i pripadnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, te zahvalio Banožiću za tu vrstu podrške.

On je posebno zahvalio Hrvatskoj za saradnju i pomoć u situacijama prirodnih katastrofa i velikih požara. Helez je zahvalio i za podršku Hrvatske pri usaglašavanju paketa pomoći NATO-a za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH, te dodao da bi svaka pomoć Hrvatske daljem opremanju Oružanih snaga BiH bila dobrodošla, navodi se u saopštenju. On je naglasio da je bilateralna vojna saradnja intenzivna i odvija se na svim nivoima, od taktičke do strateške.

U saopštenju se navodi da je Banožić rekao da će Hrvatska nastaviti da snažno podržava BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO-u i EU, ali pomagati i dalji razvoj interoperabilnosti i operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović konstatovao je da je saradnja sa Hrvatskom dobra i da je treba nastaviti, kao i takvu saradnju sa Srbijom, jer to doprinosi razvoju međusobnih odnosa, te miru i stabilnosti.

On je istakao da je evropski put važan za budućnost BiH i zahvalio što Hrvatska daje podršku tome, prenose Nezavisne.

Zamjenik minista odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić zatražio je mogućnost dalje podrške u projektima deminiranja, ali i u povećanju kvota za kadrove iz BiH na Ratnoj školi Hrvatske.

Svi sagovornici su se saglasili da je za mir i stabilnost važno nastaviti mandat EUFOR-a u BiH, a Helez je zamolio Banožića da podrži nastojanja da se Eufor dalje vojno ojača, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano i da je međusobna saradnja važna i u suočavanju sa izazovima koje za region donosi sukob u Ukrajini, kao i u suočavanju sa različitim hibridnim i kibernetičkim prijetnjama.

Politika

RADO SAVIĆ ODGOVORIO LJUBIŠI PETROVIĆU Objavio satirični tekst u kojem proziva “MAGARCE” i “gazda Ljubišu”

Načelnik Lopara Rado Savić na društvenim režama objavio je satirični tekst u kojem proziva “magarce” i “gazda Ljubišu”.
Iako nije sasvim jasno na koga je Savić precizno mislio kad je pominjao tovarnu životinju, mnogi su njegovu satiru, objavljenu na Fejsbuku, povezali s otvorenim sukobom koji načelnik Lopara već danima ima sa svojim partijskim kolegom iz SDS i gradonačelnikom Bijeljine, Ljubišom Petrovićem.

U objavi na Fejsbuku, kojoj je dao naslov “magarac gavreša”, Savić, između ostalog, navodi da je juče na tribini u Loparama, “kaže Sneža ekolog iz Bijeljine, da je bolje da mi na Majevici gajimo magarce nego da otvaramo rudnik”.

– Razmišljam cijelo vrijeme kako doći do dobrog magarca, gdje ga naći!? Ne lezi vraže, upalim TV i sam se preporuči jedan divan magarac iz BN. Samo što njaknu sa BN TV, po njakanju mu poznah da je grlo gazda Ljubišino. Navikao taj mladi magarčić na zeleniš iz ugljevičke RiTE. Pojede 5.000 travki i uhvati ga magareće ludilo zbog kojeg zaboravi na RiTE. Ali, pomože mu njegov gazda dr Lj. i propisa terapijsku dozu litijum-karbonata – naveo je Savić.
Terapija je imala efekat, dodao je načelnik Lopara, “pa se magarence razdraga po Majevici i stade vodit tuđu brigu”.

– Poče svake Nedjeljice njakati o Loparama i Majevici. I džaba se ponadah da ćemo naći dobro magare. Ovo neće lasno od svog gazde, tamo mu je slasno, pa nama Majevičanima ostaje da deveramo naše muke sami – objavio je Savić na Fejsbuku, dodajući da se radi o “satiri, da se ovi zabrinuti momčići iz BN ne sataru od njakanja”.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Politika

SATLER U MOSTARU NAJAVIO milijarde za BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler najavio je dodatna finansijska sredstva EU za BiH.
Inače, Satler je danas došao u Mostar, gdje bi se trebao sastati s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona. Šef Delegacije EU u BiH otkrio je da će se, između ostalog, razgovarati i o dodatnim sredstvima EU za BiH.

– Pred kraj sedmice, takođe, predstoji izuzetno važan sastanak liderstva Evropske unije na kojem će se razgovarati o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove “Plan za rast i razvoj” u ukupnom iznosu od šest milijardi evra – rekao je Satler.

On je, između ostalog, poručio da s obzirom na institucionalni sistem, EU malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.

– Danas je upravo o tome bilo govora, o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u u toj ukupnoj slici. Razgovorali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko bogom danih resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kad je riječ o zelenoj energiji. Znam da ovdje ima jedna vjetroelektrana. Međutim, potencijala je mnogo više koji se mogu iskoristiti i za vjetroelektrane i solarne elektrane, ali i turizma – poručio je Satler.

Nastavi čitati

Politika

OTKAZAN SASTANAK KOALICIJE NA NIVOU BIH! Nema usaglašenih stavova

Sastanak stranaka koalicije na nivou BiH, koji je bio zakazan za danas u 14 časova, ipak je otkazan.

Na sastanku u Parlamentu BiH danas se trebalo razgovarati o ‘evropskim’ zakonima. No, kako saznaje N1, nema spremnosti za razgovor u vezi sa temama koje bi se trebale naći na sutrašnjem dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Teme se još usaglašavaju, a u ovom trenutku i dalje nisu usaglašeni stavovi vezani za Nacrt zakona o sporazumu sa Fronteksom. Kako smo ranije objavili, pojedini misnitri smatraju da predloženim nacrtom entiteti preuzimaju nadlaženost kada je riječ o kontroli granica, sa čime nisu saglasni.

Podsjetimo, o evropskom putu BiH danas je govorio i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, podsjetivši da će krajem sedmice uslijediti samit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno