Connect with us

Politika

Vrh Srpske čestitao Vučiću i Brnabićevoj Dan državnosti Srbije

Čelnici Republike Srpske čestitali su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, srpskom premijeru Ani Brnabić i svim građanima Srbije Dan državnosti – Sretenje.

Tako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svojoj čestitici poručio da su svi u Srpskoj izuzetno ponosni što je ta zemlja, s Vučićem na čelu, svake godine ekonomski i politički jača i kao takva veliki oslonac svim Srbima gdje god da žive.

“Poštovani gospodine predsjedniče, povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, zadovoljstvo mi je da Vama i svim građanima Srbije uputim najiskrenije čestitke i poželim mnogo uspjeha u razvoju zemlje”, naveo je Dodik.

On je poručio da Srbija u Srpskoj uvijek ima iskrenog i pouzdanog saradnika i prijatelja, jer ih povezuju snažne i neraskidive veze, bratska ljubav, zajedničko nasljeđe, porijeklo, prošlost, kao i svijetla budućnost, u šta vjeruje.

“Želim da iskoristim i ovu priliku da Vama i državnom rukovodstvu Srbije izrazim zahvalnost na nesebičnoj pomoći u proteklom periodu koja se ogleda u brojnim projektima realizovanim u Srpskoj, kao i na novima sa kojima ćemo nastaviti da stvaramo uslove za bolji život naših građana”, naveo je Dodik.

Dodik je Vučiću poželio jaku, stabilnu i naprednu Srbiju, uz izraze posebnog poštovanja i uvažavanja.

“Povodom velikog praznika Sretenja – Dana državnosti Srbije, čast mi je i zadovoljstvo da Vama, državnom rukovodstvu i svim građanima Srbije, uputim iskrene čestitke i najljepše želje za dalji napredak i sveukupni prosperitet. Čvrsto sam uvjerena da će Republika Srbija, kao glavni pokretač razvoja i garant stabilnosti regiona, nastaviti da jača svoju političku i ekonomsku poziciju, kao i posvećenost regionalnoj saradnji”, istakla je u svojoj čestitci predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Zahvalila se predsjedniku Srbije i srpskom rukovodstvu za visok nivo političkog razumijevanja, ekonomsku saradnju, kao i na realiziciji zajedničkih infrastrukturnih projekata, u interesu i na dobrobit svih naših građana.

“Ponosni na činjenicu da Republika Srbija i Republika Srpska danas imaju najbolji mogući oblik saradnje na svim poljima, te snažne bratske, prijateljske i institucionalne veze, još jednom Vam čestitam veliki državni i nacionalni praznik i srdačno Vas pozdravljam”, navodi se u čestitci Cvijanoviće.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je rukovodstvu Srbije Dan državnosti – Sretenje, uz uvjerenje da će hrabrom, odlučnom i mudrom državnom politikom, pored svih izazova, nastaviti da predano rade na izgradnji savremene, demokratske i jake države Srbije.

On je istakao da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokretač privrednog razvoja regiona, čuvar mira i snažan oslonac Srpskoj i srpskom narodu, ma gdje god da živi.

“Srećan Vam Dan državnosti”, poručio je Stevandić u čestitki predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsjedniku Narodne skupštine Srbije Vladimiru Orliću, premijerki Srbije Ani Brnabić i svim građanima Srbije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je predsjedniku i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić Dan državnosti Srbije, poručujući da je uvjeren da ovaj veliki praznik povezuje srpski narod neraskidivim bratstvom, zajedništvom i nacionalnom slogom.

“Neka ovaj veliki dan, kada obilježavamo Prvi srpski ustanak i početak oslobađanja srpskog naroda, bude stalni podsjetnik na veličanstvena dostignuća naših predaka”, istakao je Višković u čestitki koju je uputio u svoje lično ime i u ime Vlade Republike Srpske.

On je rekao da sa posebnim pijetetom doživljava Sretenje Gospodnje i Dan državnosti Srbije, odajući dužnu počast neustrašivim ustanicima koji su, ne mareći za svoje živote, začeli put ka oslobođanju od viševjekovnog ropstva i obnovi državnosti Srbije.

Srbija danas obilježava Sretenje – Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Politika

Savić-Banjac: Elektroprivreda zaradila preko 100 MILIONA KM 2021. godine, a odmah 2022. POVEĆALA CIJENE

-Zbog rasta cijene električne energije na berzama za 200 %, Elektroprivreda je zaradila preko 100 miliona KM u 2021.godini. Međutim, ta dobit nije raspoređena da se rasterete potrošači, nego je već u 2022.godini, odmah nakon izbora, cijena električne energije privredi povećana za 50%, a domaćinstvima za 20, 30, 40 %, u zavisnosti od potrošnje.

Poručla je ovo poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini, Mirna Savić – Banjac, koja je dodala da, sa standardom kakav imamo u Republici Srpskoj, ovakav skok cijena je veliki udarac na ionako skromne budžete građana.

-Na osnovu Izvještaja o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2021.godinu u Republici Srpskoj koji je danas razmatran na sjednici Narodne skupštine, jasno je da postoji nekoliko krupnih problema. Zabrinjava činjenica da je upravo 2021.zabilježen najniži nivo ukupnog prometa od 2016.godine.
Još drastične je to što je 73,4 % ukupnog prometa ostvareno sa trezorskim zapisima i obveznicama – kazala je Savić – Banjac.
Nastavi čitati

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Aktuleno