Connect with us

Region

Vučević odgovorio na prijetnje Albanaca: “Mi se ne igramo ratnih igrica”

Srbija ostaje posvećena političkom dijalogu, prije svega očuvanju mira i stabilnosti, to je naš nacionalni i narodni interes, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević povodom izjave poslanika Demokratske partije Kosova Hisena Beriše da je “Kosovo spremno za rat ako se naruši njegov integritet i suverenitet”.

– Za razliku od njih mi ne dajemo bombastične izjave i ne igramo se ratnih igrica, nego pokušavamo da dođemo do istorijskog dogovora koji bi bio od značaja za Srbe i Albance – izjavio je Vučević za Tanjug.

Vučević je naveo da Srbija vjeruje u suživot Srba i Albanaca na ovim prostorima, a ne u sukobe i ratove, jer prema njegovim riječima, to ne vodi ka rješavanju, nego ka pogoršavanju odnosa.

Ministar odbrane je dodao da je prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao i u skladu sa međunarodnim javnim pravom, jasno definisano gde su granice Republike Srbije.

– Granice Srbije su na Šarplanini i na Prokletijama, nema potrebe da se igraju geografije, geografija je jasno ocrtana i jasno definisana u smislu teritorijalnog suvereniteta i površine jedne države – rekao je Vučević.

Prema riječima Vučevića, Srbija će i dalje biti fokusirana na pronalazak dogovora sa Albancima.

– Ono što me zabrinjava jeste potpuno odsustvo sluha u Prištini, ne samo za postizanje nekog dogovora, nego pre svega za razumevanje da je za Srbiju crvena linija da bilo ko pokuša da protera Srbe sa KiM – ocijenio je Vučević.

Sagovornik Tanjuga je rekao da je Srbija u stanju da čuva bezbjednost svog naroda na teritoriji Kosova i Metohije, kao i da Priština treba da se vrati za pregovarački sto i formira Zajednicu srpskih opština, koja je definisana Briselskim sporazumom.

– Neka se oni lepo vrate za pregovarački sto, to je mnogo pametnije, za početak da formiraju ZSO u skladu sa principima koji su definisani i u Briselskim sporazumom i u Sporazumu iz 2015. godine koji je pratio, odnosno izašao iz Briselskog sporazuma – rekao je Vučević.

Na pitanje da li izjave poput one koju je dao poslanik Demokratske partija Kosova Hisen Beriša mijenjaju stav i politiku Srbije, Vučević je odgovorio da politika Srbije ostaje ista i da se ona neće mijenjati.

– Naša politika ostaje ista, ne možemo mi menjati našu politiku zato što neko od njih daje neodgovorne izjave, to je pitanje za njih. Mi moramo da ostanemo smireni i racionalni, da nas ne ponese taj emotivni naboj, ne stideći se svojih emocija, ali ne smete se sada trkati u bombastičnim izjavama -rekao je Vučević.

Vučević je poručio albanskim političarima koji šire zapaljivu retoriku “Da treba da se sete da je čovek sluga svake izgovorene reči, a gospodar neizgovorene”.

– Albanci treba da malo povedu računa šta izgovaraju i da razumeju i da je i albanski interes da bude mir i da postoji suživot sa Srbima, kao što je sprski nacionalni interes da čuvamo mir i stabilnost i da probamo da dođemo do političkog dogovora sa Albancima – zaključio je Vučević.

Glas Srpske

Region

Pokušao da pomogne nepoznatoj ženi pa upao u šaht, spasavalo ga devet vatrogasaca

Jedan Splićanin povrijeđen je kada je upao u šaht pokušavajući da dohvati ključeve automobila koji su nepoznatoj ženi upali u šaht, a u njegovom spasavanju učestvovalo je devet vatrogasaca.
Čovjek koji je u petak bio u smjeni na svom radnom mjestu pokušao je pomogne ženi i dohvati joj ključeve koji su upali u šaht, ali u trenutku neopreznosti okliznuo se sa metalnih merdevina i pao u šaht dubok oko dva metra, prenosi portal Indeks.Na intervenciju su zatim pozvani vatrogasci koji su došli na lice mjesta i izvadili muškarca iz šahta.

-U intervenciji su učestvovala devetorica vatrogasaca s dva vozila – saopštili su zvaničnici splitske vatrogasne službe i potvrdili da je čovek sa prelomom ruke prevezen u bolnicu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Region

Pjesmom „Ovo je Srbija“, završen skup „Srbija nade“ (VIDEO)

Skup „Srbija nade“ završen je večeras ispred Skupštine Srbije oko 20.30 sati pesmom „Ovo je Srbija“ i govorom predsednika Aleksandra Vučića.
Vučić je zahvalio građanima koji su došli u velikom broju iz svih dijelova zemlje.Rekao je i da je ponosan što nijednog incidenta nije bilo, što su došli ljudi da odaju pijetet i pokažu vjeru i ljubav prema Srbiji.

Skup je počeo intoniranjem himne Bože pravd nešto poslije 19.00 časova, a građani su ispunili prostor ispred Doma narodne skupštine, Pionirskog parka i okolnih ulica.

(Tanjug)

Nastavi čitati

Region

Slavili maturu, pa zapalili barku (VIDEO)

Tokom maturske povorke u Dubrovniku neko je ispalio signalnu raketu koja je potom pala na jednu barku u staroj gradskoj luci, javlja “Index”.

To je izazvalo požar na barci, kojoj je neko brzo pristupio drugim plovilom i ugasio ga.

Snimak nadzorne kamere koja prikazuje šta se tačno dogodilo širi se društvenim mrežama, pogledajte ga ispod.

Nastavi čitati

Aktuleno