Connect with us

Banjaluka

ZA 1.000 VIŠE NEGO 2017. GODINE! Konačno saopšteno koliko UKC Srpske IMA ZAPOSLENIH

Broj zaposlenih na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od 2017. godine povećan je za 1.027.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštitete Srpske, a koji su dobijeni u UKC RS, ta zdravstvena ustanova je 1. januara 2017. godine imala 2.609 zaposlena radnika, od toga 1.838 medicinskih radnika i 771 nemedicinski radnik.

– Na dan 23.02.2024. godine u navedenoj ustanovi je zaposleno 3.636 radnika, od toga 2.587 medicinskih i 1.049 nemedicinskih radnika. Do kretanja broja zaposlenih došlo je usljed organizacionih promjena u samoj Ustanovi koje se ogledaju kroz uvođenje novih organizacionih jedinica (Urgentni centar i Klinika za kardiohirurgiju), kao i zbog uvođenja novih zdravstvenih usluga i značajnih i složenih procedura u okviru osnovne djelatnosti Ustanove – piše u odgovoru ministra Alena Šeranića na poslaničko pitanje Tanje Vukomanović (PDP).

To je otprilike period u kome je na čelu ove zdravstvene ustanove dr Vlado Đajić. Naime, Vlada RS je 31. marta 2017. dužnosti direktora razriješila Mirka Stanetića, a Đajića imenovala za v.d. direktora. Đajić je potom u maju 2018. imenovan za generalnog direktora.

Upravo Đajić (UKC RS) je izbjegao odgovor na isto pitanje o broju zaposelnih, koje mu je postavila Mirna Savić Banjac.

Kako je Srpskainfo objavila 19. februara, ministar Šeranić je, takođe citirajući rukovodstvo UKC, tada rekao da je broj zaposelnih u najvećoj zdravstvenoj ustanovi “usklađen sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i izmjenama i dopunama navedenog Pravilnika”.

Banjaluka

BANJALUKA DOBIJA SKEJT PARK! Velika žurka najavljena za subotu!

U subotu 1.juna u Banjaluci se otvara skejt park, na lokaciji D.K.C. Incel.

Od 14 časova biće organzivan bogat program za sve ljubitelje skejtanja, ali i onih koji vole da gledaju akrobacije.

Radovi na izgradnji ovog parka se privode kraju, a kako sve trenutno izgleda zabilježio je fotoreporter Blinka.

Organizatori su saopštili da su radovi tekli sjajno, te da je sve završeno za 10 dana.

Zahvalili su i mještanima na pomoći.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ NAKON SASTANKA SA “Zvjezdicom”! “Grad neće dopustiti ZLOUOPTREBU SUBVENCIJA”

Gradski menadžer Bojan Kresojević razgovarao je sa predstavnicima privatne predškolske ustanove „Zvjezdica“, a u vezi sa najavljenim poskupljenjem cijena boravka djece u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi.

Nakon sastanka Kresojević je poručio da ne postoji nikakva argumentacija koja opravdava povećanje cijena usluga boravka djece u predškolskoj ustanovi „Zvjezdica“ za 100 KM.

– Povećanje cijene usluge boravka djece za oko 30 odsto u periodu kada je samo prije tri mjeseca vršeno usklađivanje cijena u ovoj ustanovi je neopravdano i ne postoji niti jedan argument da je ovakva odluka ekonomski utemeljena, već je očigledno da se radi o zloupotrebi subvencija – istakao je gradski menadžer.

Kako je kazao, odluka o povećanju cijene je uslijedila neposredno nakon najave gradonačelnika da će povećati subvencije za vrtiće od juna.

– Više je nego očigledno da je cilj ovakve odluke da se budžetska sredstva ne usmjere prema roditeljima već prema vlasnicima privatnih predškolskih ustanova, a Grad Banja Luka to neće i ne smije dozvoliti. Zakon o javnim nabavkama propisuje da u situacijama kada subvencije za neke usluge prelaze 50 odsto, moraju se sprovoditi procedure za javne nabavke, kroz koje se daje garancija da subvencije ne mogu biti iskorištene za neracionalno i neopravdano povećanje cijena – istakao je Kresojević.

Takođe je dodao da je za Grad neprihvatljivo da se ide u „rat cijena“, u kojem će jedna ustanova povećanjem cijena izazvati reakcije i drugih ustanova, a što će najviše štete nanijeti roditeljima.

– Roditelji su ti koji takođe moraju zaraditi platu i kojima u protekla tri mjeseca plata nije porasla za 30 odsto i stoga je neopravdano da im se na teret stavljaju nova poskupljenja – rekao je gradski menadžer, koji je najavio da će biti nastavljeni pregovori s ciljem pronalaska najboljeg mogućeg rješenja.

– Za dva dana dogovorili smo još jedan sastanak, nakon kojeg ćemo moći govoriti o nekim konkretnijim rješenjima. Najvažnije od svega svakako je da zaustavimo zloupotrebu subvencija – rekao je Kresojević.

Takođe je dodao da Grad ima razumijevanje i za kadrovske izazove i nedostatak vaspitača, te da je spreman da u tom pogledu pruži podršku kroz legislativu i druge mehanizme.

– Iako se nalazimo u izazovnoj situaciji, kojom je pogođeno preko 1.000 roditelja, čija djeca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, optimističan sam da ćemo pronaći rješenje za novonastalu situaciju – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ JOŠ JEDNOM PONOVIO! “Na lokaciji tzv. „Kupusišta“ biće izgrađen „Ćirilični park“, NEMA IZMJENE REGULACIONOG PLANA”

-Usvojena odluka od strane Skupštine Grada o izmjeni regulacionog plana Centar – Istok, odnosno regulacionog plana koji obuhvata prostor tzv. „Kupusišta“ biće zaustavljena te kao takva neće ići u dalju proceduru.

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković naglašavajući još jednom da će na toj lokaciji biti izgrađen park, kako je i ranije najavljivano.

-Na pomenutoj lokaciji, odnosno lokaciji „Kupusišta“ u narednih mjesec i po dana počinje izgradnja prelijepog „Ćiriličnog parka“, koji će krasiti 30 azbučnih slova, kako smo i ranije najavljivali, te smatram da naziv „Kupusište“ treba trajno da bude zamijenjen ovim nazivom. Za daljom polemikom o nečemu što ne ide u proceduru i što neće biti razmatrano – nema potrebe – kazao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali na pozivu da budem dio ove javne rasprave koja će se ticati upravo ovog regulacionog plana.

Nastavi čitati

Aktuelno