Connect with us

Banjaluka

ZA SVE GUŠTE: Praznik mimoze predstavljen u Banjoj Luci

Praznik mimoze, popularna zabavno-turistička manifestacija u regionu, predstavljen je danas u Banjoj Luci.

Uz promotivni program, mažoretkinje i maškare obradovale su sugrađane mimozama, trombonjeri su na sebi svojstven način označili da je sve spremno za Feštu, a za zabavu je bila zadužena klapa Castel Nyovo.

Kako je poručila savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo, Banja Luka sa opštinom Herceg Novi gaji lijepu saradnju i od ovog grada možemo mnogo toga da naučimo i primjenimo u Banjoj Luci.

-Zadovoljstvo nam je da upravo u Banjoj Luci mi imamo mogućnost da ugostimo predstavnike grada Herceg Novi sa kojim gajimo jednu izuzetno uspješnu saradnju, kako na promociji ovog festivala tako i u sklopu drugih, velikih projekjat koje smo zajedno radili u proteklom periodu. Herceg Novi je gradu Banjoj Luci jedan pozitivan primjer kako se jedna ovakva manifestacija može razviti u turističke svrhe i mi sa radošću i zadovoljstvom posvćeujemo Festival mimoze – kazala je ona, te je pozvala sve naše sugrađane da posjete Festival mimoze.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur kazao je kako su u Banju Luku doveli samo mali dio karavana mimoze.

-Želimo da našim prijateljima u Banjoj Luci i okruženju predstavimo mimozu i da vas pozovemo da nas posjetite. Festival će biti otvoren 15. februara povorkom mimoza i koncertom Halida Bešlića, a nakon toga, narednih dana biće održan u Đenovićima i Baošiću, kada je predviđena berba mimoza. Očekuje nas sjajna zabava, mnogo koncerata, a festival završavamo 3. marta rok koncertom- naglasio je on.

Opštinski portparol praznika mimoza, Željka Čeprić naglasila je kako je veliko zadovoljstvo biti u Banjoj Luci, gdje imaju priliku svima da pokažu bar dio programa koji će se dešvati u Herceg Novom od 15. februara do 3. marta.

-To je praznik koji mi istinski živimo, svi smo povezani i učestvujemo i njegovom ostvarenju, što svjedoči i pola vijeka koliko traje. Praznik mimoze i sama mimoza su prkos zimi, vjesnik proljeća, cvijet koji najavljuje da je vrijeme da proslavu, zabavu, prijatelje i život. Sve to slavimo uz more, sunce ribu, vino, sunce i naravno mimozu – kazala je ona.

Naime, ovogodišnje 55. izdanje Fešte nosi slogan „Za sve gušte“ i obećava odličan provod od 15. februara do 3. marta u Herceg Novom, uz preko 50 muzičkih, gastro, kulturnih, dječijih i sportskih programa uz koncerte regionalnih zvijezda Halida Bešlića, Svetlane Cece Ražnatović i Prljavog kazališta, kao i bendova Teška industrija, Trio gušti, Inspiracija, Tap 011, Indira Levak, te domaćih sastava.

Svečano otvaranje je predviđeno za 16. februar, kada će biti organizovana praznična povorka Gradske muzike i Mjesne muzike Đenović, mažoretkinja i trombonjera ulicama Herceg Novog do platoa u Igalu gdje će ključevi grada biti uručeni Kapu Mimozinog karnevala.

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno