Connect with us

Politika

Za vlast se čekaju još samo Bošnjaci

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate izbora, političke partije počele su s iskazivanjem želja za formiranje nove vlasti, a već danas počeće razgovori o toj temi i jedina nepoznanica je ko će ispred bošnjačkog naroda biti vlast u naredne četiri godine.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, Dragan Čović, lider ove stranke, rekao je da će se danas sastati sa tzv. osmorkom, odnosno strankama predvođenim SDP-om, NiP-om i Našom strankom, a već iduće sedmice i sa SNSD-om.

“Nakon posljednjih dešavanja unutar SDS-a i PDP-a, SNSD je jedini partner iz Republike Srpske”, rekao je Čović.

Ovom izjavom Čović je praktično otklonio spekulacije da bi vlast na nivou Bosne i Hercegovine mogli, umjesto SNSD-a koji je pobjednik nedavno završenih izbora, formirati PDP i SDS, a nedavno su i u SNSD-u rekli da imaju dogovor sa HDZ-om u vezi s formiranjem vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

“Naša želja je da u naredne dvije sedmice pregovore u potpunosti završimo, ali vidjećemo još hoće li moći zaista biti tako. U tom duhu smo formirali našu strategiju oko Doma naroda Federacije, kako doći do zadovoljavajućeg rješenja za poziciju HDZ BiH, odnosno na kraju za Dom naroda BiH”, rekao je Čović govoreći o formiranju vlasti u kantonima, Federaciji BiH i na nivou BiH.

Trenutno najveća nepoznanica je ko će u vlast od Bošnjaka, da li će to biti SDA sa partnerima ili će ipak biti široka koalicija okupljena oko SDP-a.

Suština je u kontroli Doma naroda Parlamenta FBiH gdje stvari još nisu jasne, prije svega u vezi s brojem delegata koji će kontrolisati SDA, odnosno koalicija oko SDP-a. Ko bude imao većinu u Klubu Bošnjaka koji broji 23 delegata imaće i predsjednika Federacije BiH, a samim tim i vlast u Federaciji BiH, ali i vrlo vjerovatno na nivou Bosne i Hercegovine.

U tom smislu HDZ će imati većinu u Domu naroda FBiH i to zahvaljujući odlukama koje je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, a u vezi s Izbornim zakonom BiH i Ustavom FBiH. Odlučujuću ulogu o tome ko će od Bošnjaka formirati vlast mogao bi imati DF Željka Komšića, koji ima značajan broj poslanika i poprilično dobar izborni rezultat.

“Sutra ćemo imati priliku da čujemo kako oni vide ovu situaciju. S naše strane, mi idemo s jasnim ciljem da razgovaramo s onima koji mogu napraviti legitimne većine, jasno je što su to legitimne većine, one se malo drugačije računaju na Federaciju u odnosu na nivo BiH”, rekao je Čović komentarišući današnje razgovore s tzv. osmorkom.

Za razliku od Federacije BiH, stvari u Republici Srpskoj su jasne – Narodna skupština Republike Srpske biće formirana do polovine ovog mjeseca, a odmah nakon toga i izabrana nova Vlada RS na čijem čelu će ponovo biti Radovan Višković iz SNSD-a.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, kada je riječ o vlasti na nivou BiH rekao je da to sigurno neće ići brzo te da je poznato da se strukture vlasti na zajedničkom nivou teško formiraju.

Ipak, naglasio je da će HDZ BiH i SNSD odabrati partnera u Federaciji BiH, što se ranije nije dešavalo.

Ako je suditi po Dodikovim izjavama, prihvatljiviji partner za SNSD biće onaj koji će deblokirati projekte u Republici Srpskoj, odnosno gasovod, zatim aerodrom u Trebinju te hidroelektranu Buk Bijela.

“SNSD podržava da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude iz hrvatskog naroda, prije svega iz HDZ-a, i u tom pogledu podržaću bilo koji prijedlog koji dođe iz HDZ-a. Mi ćemo preferirati Ministarstvo finansija i još tri, dogovorićemo sa partnerima koji bi mogli biti, moguće Ministarstvo za ekonomske odnose. U svakom slučaju nama sada pripada Ministarstvo inostranih poslova jer je dosad bio kadar iz SDA, musliman, pošto mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara dobijaju Hrvati oni ne bi mogli da imaju ministra inostranih poslova”, rekao je Dodik, dodajući da se trenutno radi na obezbjeđivanju podrške za četiri delegata u Domu naroda te da SNSD-u za to nedostaje još jedan glas.

Imenovanje mandatara stvar predsjednika Srpske
Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je da je imenovanje mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske stvar predsjednika Republike.

“U te stvari se ne miješam. Svako radi samo svoj dio posla”, rekao je Višković.

Upravo je Višković najozbiljniji kandidat da ponovo predvodi Vladu Srpske s obzirom na to da je Milorad Dodik, novoizabrani predsjednik Republike Srpske, nedavno rekao da će Višković ostati predsjednik Vlade RS u naredne dvije godine.

“Predstoje teške godine, a on ima dovoljno rutine i znanja da vodi Vladu u takvom vremenu”, kazao je Dodik.

Politika

JEDAN KANDIDAT, JEDAN GRAD Crnadak poručuje da opozicija treba zbiti redove za lokalne izbore

Ako iko razumije potrebu da se prekinu izborne malverzacije, onda su to građani Doboja, koji se sa pravom smatra glavnim gradom izbornih prevara u cijeloj BiH.

Rekao je ovo potpredsjednik PDP Igor Crnadak nakon radnog sastanka sa Predsjedništvom Gradskog odbora PDP Doboj, na kojem je upoznao lokalno rukovodstvo stranke da se nastavlja politička borba za obezbjeđivanje uslova za fer i poštene izbore, odnosno za uvođenje tzv. paketa integriteta, sa skeniranjem listića, otiskom prsta glasača, video nadzorom i brojnim drugim tehnološkim izmjenama, kako bi se zaustavila krađa narodne izborne volje već na izborima 2024. godine.

Crnadak je naglasio da PDP nikad nikome neće popustiti oko pitanja kao što su teritorija Republike Srpske, institucije, imovina, nadležnosti, ustavni zaštitni mehanizmi i drugo, ali da su u ovom trenutku korupcija i stranačka okupacija svih institucija Republike Srpske najveća opasnost za njen razvoj i budućnost.

– Ne smijemo dozvoliti da se Republika Srpska uvuče u totalnu izolaciju i da bude u sukobu sa čitavim svijetom, samo zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD režima. Nažalost, skup milionera, stranačkih funkcionera i raznih plaćenika, koji se održao prije neki dan pred Sudom BiH pokazuje da vlast ide tim putem – rekao je Crnadak.

On je, takođe, istakao da je opredjeljenje PDP da se u što većem broju gradova napravi referendumski ambijent, sa jednim kandidatom opozicije, koji će se boriti protiv kandidata režima.

– U narednom periodu će biti intenzivirane aktivnosti unutar opozicije u cilju čvršćeg povezivanja i bolje koordinacije, a PDP će prve sastanke u tom smjeru imati već naredne sedmice – poručio je Crnadak.

Razgovarajući o nadolazećim lokalnim izborima predsjednik GrO PDP Doboj, Olivera Nedić, istakla je jednoglasno opredjeljenje odbora da sve opozicione partije i pojedinci treba da stanu iza jednog, zajedničkog kandidata za gradonačelnika Doboja.

Na sastanku konstatovano da je sramota da nijedan medij u Doboju ne prenosi zasjedanja Skupštine grada Doboja, te da građani Doboja imaju pravo znati ko se i kako bori za njihova prava u gradskom parlamentu.
TokTV

Nastavi čitati

Politika

CRNADAK U DOBOJU “Srpska ne smije u SUKOB SA CIJELIM SVIJETOM zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD-a”

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je danas u Doboju komentarisao skup podrške predsjedniku Republike i tom prilikom je rekao da se “ne smije dozvoliti da se Republika Srpska uvuče u totalnu izolaciju i da bude u sukobu sa čitavim svijetom, samo zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD-a”.
– Skup pred Sudom BiH je skup milionera, stranačkih funkcionera i raznih plaćenika – istakao je Crnadak, navodi RTRS.

Nastavi čitati

Politika

MAJKL MARFI “VEĆ NAPISAO I PRESUDU”: U Sudu BiH rade što im kaže američki ambasador

Advokat Branko Lukić izjavio je da, ukoliko ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika Miloša Lukića bude zakazano za 20. decembar, to će biti dokaz da je odluka po žalbi odbrane unaprijed donesena, jer u Sudu BiH “rade što im kaže američki ambasador”.

Lukić je ukazao da će, ukoliko ročište bude stvarno zakazano za 20. decembar, prije nego što se riješi po žalbi odbrane, biti očito da je prejudicirana odluka, i ističe da to treba da bude jedan od razloga za prigovor.

– Vrijeme će pokazati da li je zakazano pre nego što je odlučeno po žalbi, unapred znajući da će žalba odbrane biti odbijena – rekao je Lukić komentarišući to što je na sajtu Suda u rasporedu suđenja za 20. decembar upisano ročište Dodiku, a da još nije donesena odluka vanraspravnog vijeća po žalbi odbrane.

Lukić je dodao da nepočinstva isplivaju na vidjelo i da je vrlo teško skrivati takve stvari, da se uvijek nešto pokaže, čak i kod velikih sila, a kamoli kod Tužilaštva i Suda BiH.

Lukić smatra da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi “već napisao i presudu”, jer kako navodi “oni dole se ništa ne pitaju, oni rade što im kaže američki ambasador”.

– Cilj je oteti imovinu Republici Srpskoj i urušiti je. Ko god im stane na put, treba da se eliminiše. Znamo kako su eliminisali dva čovjeka koji su pokušali da naprave dedolarizaciju – Muamer Gadafi i Sadam Husein izgubili su glavu. Tako hoće da urade i sa Miloradom Dodikom jer im staje na put da naprave neki svoj projekt jedinstvene BiH koji očito ne razumiju – kaže Lukić.

Prema njegovim riječima, suviše je to za američke mozgove da znaju šta je to konstitutivnost naroda.

Oni, ističe, jedva da razumiju i šta je jedan čovjek–jedan glas, a kamoli konstitutivnost naroda.

Lukić je napomenuo da je Sud BiH “nepostojeća organizacija”, jer nisu navedeni kao organ u Dejtonskom sporazumu, kao i da je formiran s ciljem urušavanja Republike Srpske.

– Nije njima Milorad Dodik cilj, njima je cilj Republika Srpska. Hoće da je uruše i naprave unitarnu BiH. Јer oni bi napravili i dali Bošnjacima državu, ali neće da ima čista muslimanska država u Evropi, i onda nas guraju da im mi radimo prljav posao – rekao je Lukić.

Lukić je istakao da Amerikancima ne treba dozvoliti da prave svađu na Balkanu, ali da to Bošnjaci za sada ne prihvataju.

On je naveo da Bošnjaci ne prihvataju istinu da su im Amerikanci neprijatelji, da stalno prave svađu, haos, ratove, uvode sankcije, prave neprijatelje i ucjenjuju.

Lukić je ukazao da bi Bošnjaci, da imaju imalo državotvornog u sebi, shvatili da im stranci nisu potrebni jer samo prave haos, naglasivši da su narodima na ovom prostoru potrebni mir i pomirenje, da treba da žive, ako ne mogu jedni s drugima, onda jedni kraj drugih, ne slušajući Amerikance.

– Oni su jedini ljudi islamske vjeroispovjesti koji su na strani Amerike. Amerika je uspjela da okrene cijeli islamski svijet protiv sebe, opravdano. Ne sluša ih niko više, nemaju nikakav kredibilitet u islamskom svijetu – kaže Lukić.

Lukić je dodao da nažalost bošnjačka vrhuška u BiH, zbog uskih ličnih interesa, ne dozvoljava svom narodu da uđe u pomirenje sa ostala dva naroda u BiH.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je ove sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Nastavi čitati

Aktuelno