Connect with us

Banjaluka

ZA ŽIVOT SA MANJE BOLI: Mladi i trudnice oboljeli od dijabetesa tip 1 i dalje mogu predati zahtjev za podršku za nabavku senzora

Mladi i trudnice oboljeli od dijabetesa tip 1 i dalje mogu predati zahtjev za dodjelu novčanih sredstava za podršku u liječenju od ove opake bolesti.

Naime, na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića donesena je odluka kojom je Grad Banja Luka omogućio omladini do 26 godina starosti i trudnicama oboljelim od dijabetesa tip 1 da ostvare novčanu pomoć za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u iznosu od 260 KM mjesečno.

Finansiranje nabavke senzora uveliko će pomoći mladima i trudnicama oboljelim od dijabetesa tip 1 sa područja Banje Luke, jer im senzor daje život sa manje boli, ali i, što je možda i najvažnije, da imaju kontrolu nad ovom opakom i teškom bolesti.

Zapravo senzori omogućavaju kontinuirano mjerenja šećera u krvi, te neprekidno i automatsko mjerenje i bilježenje glikemije tokom 24 sata, sedam dana u sedmici.

Iz Odjeljenja za društvene djelatnosti napominju da je za ovaj vid podrške potrebno popuniti zahtjeva za dodjelu sredstava za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze putem Obrasca ODM1.

Uz Zahtjev za dodjelu novčanih sredstava prilaže se obavezna dokumentacija:

  • medicinska dokumentacija kojom se potvrđuje oboljenje (diabetes mellitus type 1),
  • uvjerenje o prebivalištu,
  • fotokopija tekućeg računa i
  • fotokopija lične karte.

Na osnovu podnesenog zahtjeva i neophodne dokumentacije, pravo na novčana sredstva utvrđuje se rješenjem za određenu budžetsku godinu. Isplata odobrenih sredstava, utvrđenih rješenjem, vrši se kvartalno (svaka tri mjeseca) putem naloga za isplatu sredstava.

Korisnik novčanih sredstava dužan je, prije uplate sredstava za naredni kvartalni period u tekućoj budžetskoj godini, dostaviti izvještaj o namjenskom utrošku doznačenih sredstava za nabavku senzora CGM za prethodni kvartalni period za koji su mu doznačena sredstva po osnovu rješenja.

Izvještaj o namjenskom utrošku doznačenih sredstava za nabavku senzora CGM, dostavlja se na propisanom obrascu IODM1.

Važno je podsjetiti da je zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika o problemima sa kojim se svi oboljeli od dijabetesa tip 1 susreću svaki dan, prihvaćen i njegov amandman kojim će se navedenom odlukom obuhvatiti i odrasli oboljeli od dijabetesa tip 1 bez dobne granice, nakon sprovedene tačne alanalize broja oboljelih na području grada.

Banjaluka

KOMISIJA RAZMATRA PRISTIGLE ZAHTJEVE: Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje predviđeno 150.000 KM

Grad je u ovoj godini planirao 150.000 KM za podršku bračnim parovima kroz sufinansiranje vantjelesne oplodnje.

Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje je okončan i u toku je razmatranje i bodovanje pristiglih zahtjeva.

Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti, ukupno je pristiglo 60 zahtjeva, koje će razmotriti Komisija, sačiniti zapisnik i utvrditi rang-listu.

-Budžetom Grada Banja Luka za 2024. godinu za ove namjene planirana su sredstva u iznosu 150.000 KM, što je do sada najveći iznos od kada Grad sufinansira troškove jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje – ističu iz nadležnog odjeljenja.

Naime, u cilju podrške pronatalitetnoj politici, naročito sa aspekta nepovoljnih demografskih tendencija, Grad Banja Luka je 01. aprila 2024. godine raspisao Javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje koji je trajao 90 dana.

Napominjemo da je Grad novim Pravilnikom proširio uslove konkursa po pitanju starosne dobi žene i vremena trajanja konkursa, što je zasigurno i rezultiralo većim brojem prijavljenih u odnosu na prethodne godine (prošle godine je bilo 40 prijavljenih).

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ ODGOVORIO NA PROZIVKE TRIVIĆEVE! Alisa u zemlji čuda: “Sebi umislila da je predsjednica, meni da imam poršea

Jelena Trivić izmaštala sebi predsjednički mandat, meni poršea.

Ovako je poslanik PDP Nebojša Drinić odgovorio na prozivke liderka NF Jelene Trivić da odgovori na pitanje od kojeg je novca navodno kupio skupocjeni automobil.

-Ali, šalu na stranu. Pozivam Jelenu Trivić da javno odgovori da li je tačno da se ona krije iza pojedinih klevetničkih portaloida, koji koriste termin „Drina Trećina“? Ako stoji, da li je svjesna krivične odgovornosti? Pored toga, Trivić bi mogla da odgovori i na pitanje ko finansira njenu stranku i portaloide, ako neko finansira. Ili to profesorica sama od plate? – pita Drinić i dodaje:

-Ako govorimo o stanovima, za sada je izvjesno samo to da su saradnice Jelene Trivić od Banjaluke uzimale stanove na ime socijalnih kategorija, a rentale ih po principu „stan na dan“. Kada Jelena Trivić pomete svoje dvorište, sve što je zanima o Nebojši Driniću, neka pita Nebojšu Drinića. Stanivukovića neka konačno preboli. Biće lakše i njoj i svima nama.

Nastavi čitati

Banjaluka

DANAS DOKTORIRALA NA STOMATOLOGIJI: Stanivuković priredio iznenađenje kćerki poginulog borca (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke priredio je iznenađenje za kćerku poginulog borca Vojske Republike Srpske, i to nakon što je doktorirala stomatologiju na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

-Ljubav je pažnja. Bojana je najmlađa kćerka poginulog borca Vojske Republike Srpske, a danas je doktorirala na stomatologiji- kazao je Stanivuković i dodao:

-Njen otac je dao život za Republiku Srpsku, a najmanje što smo mogli jeste da joj priredimo jedno iznenađenje.
Ovakvi ljudi su ponos Banjaluke i Republike Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno