Connect with us

Svijet

ZABRINJAVAJUĆE! U Italiji raste broj maloljetnika koji se ne prepoznaju u svom polu

U Italiji je sve više dece i tinejdžera koji se ne prepoznaju u svom biološkom polu i traže podršku italijanskog udruženja “Sifip” u San Kamilu u Rimu koje pomaže prilikom usklađivanja fizičkog i psihološkog identiteta.

Čak tri puta više djece im se javilo u poeriodu od 2018. do 2021, godine.

Ovaj trend je u porastu u čitavoj Italiji. Prema rečima psihologa Madalene Moskoni, koja je odgovorna za maloljetnike u tom udruženju, koje više od 30 godina u centralnoj i južnoj Italiji brine o onima koji pate od rodne nekongruencije i koje je 2005. godine otvorilo vrata i sasvim maloj djeci. Na početku su dolazile svega dve do tri porodice godišnje, ali se taj broj znatno povećao posljednjih godina. Samo u ovoj godini javila su se 122 maloljetnika.

– Potrebno je da ukažemo nastavnicima kako da se ponašaju prema djeci, i dalje postoje učitelji koji grde dječake ako se igraju lutkama – izjavila je Moskonijeva.

Pored toga, dodala je, važno je uticati i na ljekare i pedijatre, oni govore roditeljima da je to što se dječak ponaša kao djevojčica samo prolazna faza i trend koji je moguće promijeniti ukoliko više vremena provode sa drugim dječacima.

– To su začeci agresije koja će u periodu adolescencije dovesti do psihopatologija, kao i do razmišljanja o samoubistvu. Moramo obrazovati čitavo društvo – naglašava Moskonijeva.

Oni koji najčešće dolaze u taj centar imaju oko 16 godina, dok doktorka tvrdi da postoje i djeca od dvije-tri godine koja ne znaju koji je njihov pravi identitet.

– Djevojčice koje se osećaju kao dečaci, a dječaci koji pitaju kada će im otpasti piša jer bi da budu devojčice. Možda vam to zvuči apsurdno, ali rodni identitet se formira baš u toj dobi, dok se prve patnje ispoljavaju u pubertetu. Neki od njih toliko teško sve to preživljavaju da postaju anoreksični ne bi li zaustavili rast – kaže doktorka Moskoni za rimsku Republika.

Što se više odlažu tretmani, smatra, povećava se mogućnost psiholoških problema.

– Ukoliko se stanje djeteta shvati ranije, moguće je koristiti blokatore hipotalamusa koji će zaustaviti razvoj. To bi trebalo uraditi oko dvanaeste godine, a to nude samo neki italijanski centri poput Kaređi u Firenci. Na ovaj način dajemo vrijeme tinejdžeru da shvati svoj identitet bez trke s vremenom oko prirodnih fizičkih promjena. Ukoliko je potrebno, negde oko 16. godine, moguće je početi sa hormonskom terapijom i afirmacijom drugog pola za transrodne dječake i djevojčice, a koji je moguć samo ukoliko su roditelji za to, što može da bude prepreka, jer mi možemo da nastavimo da radimo samo ako su oba roditelja za to – navodi Moskonijeva.

Period procjene za tinejdžere traje šest mjeseci, jer je to dovoljno vremena ne bi li se shvatilo da li su mladi zaista zbunjeni oko rodnog identiteta ili se iza toga krije nešto drugo.

– Ovo nije moda ili društvena zaraza kako mnogi misle. To nije izbor, biti gender fluid ili transrodni, nije nešto što je dijete izabralo. Sigurno se povećalo s pandemijom koja je predstavljala vrlo delikatan momenat za tinejdžere, naročito za one koji su se već osjećali konfuzno i koji su, s obzirom na to da su imali mnogo vremena na raspolaganju, ostali sami sa sobom i svojim pitanjima. Danas se priča mnogo više i mladi imaju veću slobodu da razgovaraju između sebe i s roditeljima – dodaje Moskonijeva.

RTS

Svijet

Novi zemljotres u Turskoj

Zemljotres jačine 4,3 stepeni Rihetrove skale danas je pogodio Tursku u 12 sati i 25 minuta po lokalnom vremenu.

Epicentar je zabilježen 29 kilometara južno od Goksuna u Kahramanmarašu, na dubini od pet kilometra.

Zemljotres se dogodio dok se Truska i Sirija suočavaju s posljedicama razornih zemljotresa od 6. februara, u kojem je poginulo više od 47.900 osoba.

Nastavi čitati

Svijet

Detalji naloga za hapšenje Putina i ruske komesarke za dječija prava

Pretpretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije, i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije.

– Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, sekretarkom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve. MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga.

Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS. Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje – kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi “kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine”:

– Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta) – stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu odgovornost za identična djela kao i za Putina.

– Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su, navodno, počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta) – navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece”.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprečavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u “interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće”.

 

(Avaz)

Nastavi čitati

Svijet

Bajden: Opravdane optužbe protiv Putina

Američki predsjednik DŽozef Bajden izjavio je da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin “počinio ratne zločine” i da je “opravdana odluka” Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da za njim izda nalog za hapšenje.

Sjedinjene Američke Države nisu članica MKS-a, koji je juče pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje na protivzakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju od kada je prošle godine počela vojna akcija Moskve u Ukrajini.

“Očigledno je počinio ratne zločine. Pa, mislim da je to opravdano. Ali stvar je u tome što to nije međunarodno priznato ni sa naše strane”, rekao je Bajden novinarima i dodao da je ovo veoma snažna poruka.

SAD su odvojeno od ovog suda zaključile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju da počinioci snose odgovornost, naveo je portparol Stejt departmenta u saopštenju.

Potez MKS-a obavezuje 123 zemlje članice ovog suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju. MKS je juče izdao i nalog za Marijom Lavovom-Belovom, ruskim komesarom za prava djeteta, po istim optužbama.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage počinile zločine tokom vojne akcije. Kremlj je juče objavio da je nalog MKS-a za hapšenje Putina nečuven i besmislen u odnosu na Rusiju, navodi Srna.

Nastavi čitati

Aktuleno